Siyaset Savcının cevap aradığı sorular

Savcının cevap aradığı sorular

21.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Savcılık, Susurluk olayı ve Ömer Lütfü Topal Cinayeti'nin kahramanlarına yönelttiği amaçlı sorularla karanlıkta kalan noktaları, çelişkileri aydınlatmaya çalışıyor

Savcının cevap aradığı sorular

SUSURLUK kazasının ardından başlatılan soruşturma, özellikle DYP Şanlıurfa Milletvekili Sedat Edip Bucak' ın korumalarını ve bu kişilerin Ömer Lütfi Topal cinayetiyle olası bağlantılarını hedef alıyor. Savcılık bu kişilerin; birbirleriyle, olayın kahramanlarıyla ve başka diğer kişilerle çeşitli tarihlerde yaptıkları telefon konuşmalarından da yola çıkarak, ilk ifadelerde yeralan konularda rastlanan çelişkileri aydınlatmaya uğraşıyor. Bu soruların yöneltildiği tüm kişiler, Çatlı, Kocadağ, Bucak ve Gonca Us'la birlikte "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak (çete), gıyabi tutuklu bir sanığı saklamak ve yardım etmek ve cinayete iştirak suçlamalarıyla ilgili sorgulanıyorlar. İşte, soruşturmanın odağında yeralan polis memurları Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz ve Ercan Ersoy ile sivil koruma ve şoför Abdulügani Kızılkaya'nın sorguları sırasında, İstanbul DGM Savcılığı tarafından yanıt aranan sorular :

* Sedat Bucak kendisini neden ismen istedi ?
* Abdullah Çatlı'yı gerçek kimliği ile hangi tarihten itibaren tanıyor ? İlişkisinin niteliği nedir ?
* Bucak'ı koruma görevi dışında, Bucak'la, ya da Susurluk kazasında adı geçen kişilerle birlikte yasadışı eylemlere katıldı mı ? Veya bu tür eylemler için hazırlık yaptı mı ? Veya bu kişiler tarafından bu tür eylemlere yönlendirildi mi ?
* Ömer Lütfi Topal cinayeti ile ilgili ne biliyor ?
* Bu olayla ilgili olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sorgulanırken, öfkeyle de olsa itiraflarda bulundu mu ?
* Telefon kayıtlarına göre Çatlı, (M.Nevzat Amasyalı adına kayıtlı cep telefonuyla) Aksakal'ı 14.7.1996 ve 21.8.1996 tarihlerinde neden 2 kez aradı ?
* Topal cinayetiyle ilgili olarak gözaltına alındığında Sedat Bucak İstanbul Emniyet Müdürü'nü defalarca telefonla arayarak durumuyla ilgilenmiş. Henüz Bucak'ın korumalığına başlamadığı halde bu ilgi nereden kaynaklanıyor ?
* Gözaltına alındığı tarihte Özal Harekat'ta görevli olmadığı halde, İçişleri Bakanı, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Özel Harekat Daire Başkanı tarafından durumu neden önemle takip edildi ?
* İstanbul'daki araştırmalar tamamlanmadan neden aceleyle Ankara'ya götürüldü? Teşkilatın hiyerarşik yapısına uygun görülmeyen bu uygulama neden ?
* Abdullah Çatlı, Sami Hoştan, Ali Fevzi Bir ile birlikte Siverek'te Sedat Bucak'ın evinde bulundular. Bu kişilerle birlikte bulunmalarının sebebi ne ?
* Adı geçen kişiler, Topal cinayetiyle ilgili haklarında şüpheler ve karineler bulunan kişiler olduğundan, bu birlikteliğin anlamı ne ?
* Susurluk kazasında ele geçirilen silah ve mermiler hakkında bilgisi ne ?


* Çatlı'yı tanıyor mu ? İlişkisi ne ?
* Sonradan tanıdığını söylüyorsa, telefon kayıtlarına göre Çatlı'nın kullandığı (Ali Alptekin ve M.Nevzat Amasyalı adına kayıtlı) telefonlardan, ev telefonu 16.7.1996 - 7.8.1996 - 8.8.1996 - 10,11,15 ekim 1996 tarihlerinde, ve 29.6.1996 tarihinden 278.1996 tarihine kadar neden 27 kez aranmış ?
* Kendi adına kayıtlı cep telefonu ile 25.7.1996 tarihinden 29.7.1996 tarihine kadar muhtelif kişileri 120 defa aramış. Bu yoğunluğu nasıl açıklıyor ?
* Aranan bu telefonlar arasında Serdar Özdağ adına kayıtlı (söz konusu tarihlerde Çatlı tarafından kullanılan) bir telefon 11 kez aranmış. Bunu nasıl açıklıyor ?
* Kendi adına kayıtlı telefondan 29.7.1996 tarihinde 3 kez, 30.7.1996 tarihinde 1 kez, Ankara'dan Korkut Eken aranmış. Bunu nasıl açıklıyor ?
* Sedat Bucak'tan önce korumalığını yaptığı başka kişiler var mı ? Bunların isimleri ve tarih sırası ?

* Sedat Bucak kendisini neden ismen korumalığa istedi. Tercih etmesinin nedeni?
* Çatlı'yı tanıyorsa, gıyabi tutuklama kararı ile aranan ve hakkında birçok suç isnadı bulunan kişiyle bir polis memurunun ilişkileri ne olabilir ?
* Tanımadığını iddia ediyorsa, Serdar Özdağ adına kayıtlı (belirtilen günlerde Abdullah Çatlı'nın kullanımında olan) cep telefonundan 25,26,27,29,30 temmuz tarihlerinde defalarca aranmasını nasıl açıklıyor ?
* Yine Çatlı'nın kullanımında olan başka bir cep telefonundan 2,3,16 temmuz tarihlerinde neden aranmış ?
* Sami Hoştan (Arnavut Sami), kardeşi Sedat Hoştan ve Ali Fevzi Bir ile ilişkileri nedir ? Onları tanır mı ?
* Tanımadığını söylüyorsa, Siverek'te Abdullah Çatlı ve Sami Hoştan'la yanyana çekilmiş fotoğraflarını nasıl açıklıyor ?
* 25,26,27,28,29 temmuz tarihlerinde 57 defa cep telefonundan görüşme yapmış. Bu görüşmelerden çoğu Serdar Özdağ adına kayıtlı cep telefonunu kullanan Abdullah Çatlı ve Oğuz Yorulmaz'la ayrıca diğer koruma Enver Ulu ile yapılmış.
* Susurluk kazasında Mercedes'ten çıkan silahlar hakkında ne biliyor ?
* Mercedes'i İzmir'de Ersoy yıkatmıştır. Silahların arabada bulunduğunu bilmemesi mümkün değildir. Nasıl izah ediyor ?
* Silahlar, yolculuk sırasında herhangi bir eylemde kullanıldı mı ?
* Mercedes'te bulunan 5.56 mm. çapında 5 kutu (100 adet) mermi ele geçirilmiştir. Bu mermilerin kullanıldığı silah nerede ? Diğer mermilerin kullanıldığı silahlar nerede ? Kaza sonrası araçtan alınıp götürüldü mü ? Kimler götürdü ?


* Kaza sonrasında, Sedat Bucak'ı yaralı olarak götürürken, bir çanta içinde silah götürdüğü de iddia ediliyor. Hangi silahlarda kullanıldığı saptanamayan, araçta bulunan mermileri kendisi mi götürdü ?
* Çatlı'yı gerçek kimliği ile tanıyor mu ? Ne zamandan beri ? Bucak - Kocadağ - Çatlı ilişkisini nasıl açıklıyor ?
* Sami Hoştan, Sedat Hoştan ve Ali Fevzi Bir'i tanıyor mu ? bu kişiler Siverek'te Sedat Bucak'ın evinde kaldılar mı ?
* Mercedes'i, İstanbul'dan vapur iskelesine kadar Kızılkaya kullandı. Bagajın yerleştirilmesine de nezaret etti. Buna rağmen DGM'deki ifadesinde silahları kendisinin koymadığını söylemesindeki çelişki nasıl açıklanıyor ?
* Yolculukta baştan sona kadar bulunmuştur. Bütün görüşmeler ve konuşmalarda da bulunmuştur. Araçtaki kişiler kimlerle görüşmüşlerdir ? ne maksatla görüşmüşlerdir ?
* Otomobildeki silahlar korunma ve savunma amaçlı değil, saldırı amaçlıdır. Herhangi bir eylemde kullanılmışlar mıdır ? Ya da hangi eylemde kullanılmak üzere hazırlandılar ?