Siyaset Seçim sonuçlarında kafa karıştırıcı oranlar...

Seçim sonuçlarında kafa karıştırıcı oranlar...

30.03.2014 - 11:39 | Son Güncellenme:

Rakamlar büyük ölçüde şekilleniyor. İlk başta Anadolu Ajansı ve Cihan Haber Ajansı sonuçları arasında görülen büyük fark da sandıklar açıldıkça kapanıyor. Anadolu Ajansı ile Cihan Haber Ajansı özellikle Ak Parti'nin oy oranı konusunda birbirinden uzak oranlar veriyor. Hem Anadolu Ajansı hem Cihan Haber Ajansı'ndan flaş açıklamalar geldi. Partilerin Türkiye geneli oy ortalamasında ise kesin bir kriter yok. 2 farklı kritere göre hesaplama yapılıyor.

Seçim sonuçlarında kafa karıştırıcı oranlar...

Yerel seçim yarışını hem Anadolu Ajansı hem Cihan Haber Ajansı Türkiye'ye duyuruyor. İki ajans arasında partilerin oy dağılımında ilk başta farklılıklar yaşandı. Anadolu Ajansı ile Cihan Haber Ajansı özellikle Ak Parti'nin oy oranı konusunda birbirinden uzak oranlar verdi.

Haberin Devamı

AÇILAN SANDIK SAYILARI FARKLI

Anadolu Ajansı geçtiği verilerde daha fazla sandık sonucunu duyurdu. İlk baştaki farkın her iki ajansın duyurduğu sandıkların farklı olmasından kaynaklandığı belirtiliyor. CHP Ankara adayı Mansur Yavaş ise kendilerinin önde oldukları sandıkların geçilen verilerde yer almadığını savundu.

ANADOLU AJANSI: BİZ SONUÇLARIMIZDAN EMİNİZ

Anadolu Ajansı yorumlar üzerine şu açıklamayı yaptı:

2014 Yerel Seçim sonuçlarını veren Anadolu Ajansının yayınlarını bazı televizyon yorumcuları ve siyasilerin "güvenilmez, manipülasyon amaçlı, yalan" şeklinde asla kabul edilemez ifadelerle karalamaya çalıştığı görülmüştür.

Türkiye'nin ulusal haber ajansına yönelik bu ve benzeri ifadelerin tümü hakkında yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı belirtmek isteriz.

Haberin Devamı

AA haberlerinin güvenirliliği hiçbir zaman tartışma konusu olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır. Kurumumuza yönelik karalama kampanyası yürütenler, ülkenin resmi ulusal haber ajansını yıpratmaya çalıştıklarını unutmamalıdır.

AA seçim sonuçları resmi olmayan seçim sonuçlarıdır ve biz verilerimizden eminiz. AA tüm siyasi partilere eşit mesafededir ve asla taraf değildir. Yüksek Seçim Kurulu resmi sonuçları açıkladığında kimin ne kadar yanıldığı da anlaşılacaktır.

CİHAN HABER AJANSI: SİBER SALDIRI VAR

30 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi'nin sandık sonuçlarını sitesinden paylaşan Cihan Haber Ajansı, veri merkezine yoğun siber saldırı yapıldığını açıkladı.

Cihan Haber Ajansı'nın twitter hesabından yapılan açıklama şöyle; "Cihan Haber Ajansı veri merkezine saatlerdir yoğun bir siber saldırı gerçekleştiriliyor. Bu nedenle, veri akışında kesintiler yaşanmaktadır."

OY ORANI NASIL HESAPLANACAK

Önceki seçimlerde tüm illerdeki il genel meclisi oylarının sonuçları partilerin Türkiye genelindeki oy ortalamasını gösteriyordu. Ancak yeni yasaya göre 81 vilayet, 30 Büyükşehir Belediyesi ve 51 il belediyesi olarak ikiye ayrıldı ve 30 Büyükşehirde İl Genel Meclisleri kaldırıldı. Bu nedenle ülke genelinde İl Genel Meclis oy oranı hesaplanamıyor. Değişiklik sonrası, Türkiye genel oy ortalamasının nasıl açıklanacağına dair YSK ve partilerin resmi bir açıklaması olmadı.

Haberin Devamı

Bu nedenle bu sene oy ortalamasının tespitinde kullanılabilecek genel olarak 2 yöntem var.

1. Yöntem:

51 ilin il genel meclisi sonuçları + 30 büyükşehir belediye başkanının aldığı oyları...

2. Yöntem

51 ilin il genel meclisi oy oranları + 30 büyükşehir belediyesi kapsamındaki ilçe belediye meclisi oyları

Kulislerde AK Parti'nin 1'inci, CHP'nin ise 2'nci hesaplama yönteminin daha doğru olduğu görüşünü belirttikleri konuşuluyor.