Siyaset Seçim yasası değişiyor

Seçim yasası değişiyor

15.03.2010 - 22:35 | Son Güncellenme:

Adalet ve Kalkınma Partisi Ankara milletvekili Haluk İpek tarafından hazırlanan bir kanun teklifi ile, seçim kanunlarında değişiklik yapılıyor.

Seçim yasası değişiyor

ANKARA- Adalet ve Kalkınma Partisi Ankara milletvekili Haluk İpek tarafından hazırlanan bir kanun teklifi ile, seçim kanunlarında değişiklik yapılıyor. Teklif uyarınca seçimlerde adaylar t-shirt ve şapka gibi eşantiyon dağıtabilecek, SMS ve e-mail ile propoganda mesajları gönderebilecek. Seçmenlerin oy kullanabilmeleri için de TC kimlik numaralı hüviyetlerinin bulunması gerekecek.
TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifi, seçmen kütükleri ve seçim yasalarında kapsamlı değişiklikler öngörüyor. Teklif kısa süre içinde yasalaştığı taktirde yürürlüğe girebilecek. Anayasa gereği seçimlere bir yıl kala, seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, ilk seçimlerde uygulanmıyor. Teklif ile getirilen yeni düzenleneler şöyle:

Haberin Devamı

PROPOGANDA YÖNTEMLERİ: Milletvekili, belediye başkanları ve diğer adaylar SMS ile cep telefonlarına, sesli, yazılı ya da görüntülü mesaj gönderebilecek. E-mail yolu ile internet üzerinden de propoganda yapabilecek.

EŞANTİYON SERBEST: Adaylar üzerinde kendi isim fotoğraf ya da parti amblemi bulunan ve değeri 500 lirayı geçmemek kaydı ile vatandaşlara şapka-t-shirt, kalem, anahtarlık, ajanda gibi eşantiyonları ücretsiz olarak dağıtabilecek.

ŞEFFAF SANDIK: Seçimlerde tahta sandık kullanılmayacak. Bunun yerine şeffaf sert plastikten yapılan 35 santim eninde 50 santim boyunda ve 40 santim yüksekliğinde şeffaf kutular kullanılacak.

ÖZEL OY KABİNİ: Oy kullanılan yer de özel olacak. Eni 1.20, yüksekliği ise 1.80 olan, hafif metalden yapılmış etrafı koyu renk kumaşla kaplı ve katlanabilir özel kabineler sandık başlarına konulacak.

Haberin Devamı

TELEFON KAMERA YASAK: Oy kabinlerine cep telefonu, kamera ya da fotoğraf makinesi ile girilemeyecek. Medya mensupları ise düzeni bozmamak şartı ile haber amaçlı ve oy kullanma işleminin gizliliğini ihlal etmeden çekim yapabilecek. Sandık alanında özel güvenlik, zabıta ve korucu gibi kişiler de bulunamayacak.

ZARFLAR BÜYÜYOR: Oy pusulalarının içine konulduğu zarfların ebatları büyütülecek. Milletvekili, belediye başkanlığı, il genel meclisi üyeliği gibi her bir seçim için ayrı renkli zarf kullanılacak.

TC KİMLİK NO: Oy kullanacak vatandaşlar TC kimlik numarası olan nüfus cüzdanı gösterecek. Bu tür cüzdanı yoksa seçmen bilgi kartı ile birlikte TC kimlik numarası yazan başka bir resmi hüviyet gerekli olacak.

MİLLETVEKİLİ İSMİ YOK: Birleşik oy pusulalarında sadece seçime katılan siyasi partilerin amblem ve isimleri bulunacak. Milletvekili ya da belediye başkan adaylarının ismi yazılmayacak. Sadece bağımsız adayların ismine yer verilecek. (GAZETEPORT)