Siyaset Şehrimize bir eser daha kazandırdık

Şehrimize bir eser daha kazandırdık

16.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul'un ilk medresesinin 1924'te tek parti zihniyeti tarafından 'görüntüyü bozduğu' gerekçesiyle yıktırıldığını söyleyen Erdoğan, Bizans hayranı zihniyetin bir utanç lekesini daha ortadan kaldırdıklarını belirtti.

Şehrimize bir eser daha kazandırdık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Batılılaşma adına yapılanlar hem milli bünyemizde hem de milletimizin hafızasında çok derin yaralar açmıştır" dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ayasofya Camii'nde kıldığı cuma namazının ardından restore edilen Ayasofya Fatih Medresesi'nin açılış programına katıldı. Törene Erdoğan'ın yanı sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da katıldı.

Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

ŞEHRİN İLK MEDRESESİ: Bugün açılışını yaptığımız Ayasofya Fatih Medresesi ile izleri silinmek istenen bir eseri daha şehrimize kazandırıyoruz. Burası İstanbul’un fethinin akabinde şehrin ilk medresesi olarak hizmete açılmıştır. İlk hocası Molla Hüsrev olan medresede Ali Kuşçu da ders vermiştir. Medrese 1924 yılına kadar eğitim hizmetine devam etmiştir. Daha sonra bir müddet de öksüzler yurdu olarak kullanıldıktan sonra görüntüyü bozduğu gerekçesiyle yıkılmıştır. Ayasofya'yı asli kimliğinden kopararak müzeye çevrilen zihniyet bu medreseye de tahammül edememiş, sessiz sedasız ortadan kaldırmıştır.

Haberin Devamı

BİZANS HAYRANI ZİHNİYET: Türkiye bir dönem ne ecdat yadigarı eserlerin ne kültür ve medeniyet mirasımızın korunması, yaşatılması noktasında iyi bir sınav verememiştir. Özellikle tek parti zihniyetinin bu konuda sabıkası oldukça kabarıktır. Bu dönemde batılılaşma adına yapılanlar hem milli bünyemizde hem de milletimizin hafızasında çok derin yaralar açmıştır. Bizans hayranı, batıdan çok batıcı, milletin değerleriyle kavgalı bu zihniyet binlerce yıllık kültür hazinemizin kıymetini de bilememiştir. Ayasofya Fatih Medresesi'nde olduğu gibi kimi zaman ihmalkarlıktan, kimi zaman gafletten, kimi zaman da rövanşist anlayışla tarihi eserler yıkılmış, içindeki yüzlerce nadide eser kaybolup gitmiştir. Asırlara meydan okuyan yüzlerce cami satılmış, kiraya verilmiş ya da müze, depo ahır olarak kullanılmıştır.

BİR UTANÇ LEKESİNİ SİLİYORUZ: Suriçi 800'e yakın mescidin olduğu bir yer. Buralardaki bu mescitler maalesef büyük bir çoğunluğu yıkılmış, satılmış, ahıra çevrilmiş. İşte o tek zihniyet döneminde. Kur'an kurslarımız kapatılmış, ilim, irfan ve hikmet merkezlerinin kapısına kilit vurulmuştur. Öyle ki tarihe, medeniyetimize, milletimizin ruh köküne ait ne varsa gerilik numunesi denilerek tasfiye edilmek istenmiştir. İşte biz bugün bu açılışla sadece emanete sahip çıkmıyoruz. Aynı zamanda tek parti zihniyetinin tarihimize sürdüğü bir utanç lekesini daha ortadan kaldırmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz... Sultan Fatih'in emanetini ihya ettik

Haberin Devamı

EĞİTİM HİZMETİNE DEVAM: Hizmete açtığımız eser 86 yıl önce yıkılan medresenin o dönemki mimari özelliklerine ve malzemelerine sadık kalınarak yeniden ihya edilmiş halidir. Yaklaşık 4 buçuk asır boyunca sayısız alimin yetişmesine vesile olan Ayasofya Fatih Medresesi bundan sonra da bir eğitim öğretim yuvası olarak hizmet verecektir. 

Hamursuz Bayramı mesajı: Barış yurdu olmaya devam ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Musevi vatandaşların Hamursuz Bayramı’nı kutlayarak “Asırlardır farklı inanç ve kültürlerin bir arada huzur içinde yaşamasının en güzel örneklerini sergileyen ülkemiz, barış ve güven yurdu olmaya devam etmektedir” dedi. Erdoğan, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Musevi vatandaşlarımızın Pesah (Hamursuz) Bayramı’nı tebrik ediyorum. Asırlardır farklı inanç ve kültürlerin bir arada huzur içinde yaşamasının en güzel örneklerini sergileyen ülkemiz, barış ve güven yurdu olmaya devam etmektedir. Toplumumuzun tüm zenginlikleriyle ortaya koyduğu birlik, beraberlik ve dayanışma, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en önemli gücümüz olacaktır. Hamursuz Bayramı vesilesiyle Musevi vatandaşlarımızın sevincini paylaşıyor, ve tüm Musevilere esenlikler diliyorum.”

Haberin Devamı

Barzani'yi kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani’yi kabul etti. Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleşen kabulde ikili ilişkileri güçlendirecek hususlar ve bölgesel gelişmeler değerlendirildi.