Siyaset Sekizinci referanduma çağrı

Sekizinci referanduma çağrı

24.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başörtüsü ve ailenin yapısıyla ilgili anayasa değişikliği konusunda referandum çağrısında bulunması, siyasete yeni bir hareket getirdi. Cumhur İttifakı’nın milletvekili sayısı 360’ın altında kaldığı için referanduma gidilebilmesi için muhalefetin desteği gerekiyor. Referandum, hayata geçmesi durumunda Türk demokrasi tarihinde yapılan sekizinci halk oylaması olacak.

Sekizinci referanduma çağrı

Aydın Hasan -  Anayasa gereği; referandumun gündeme gelebilmesi için anayasa değişikliği teklifi ve maddelerinin Meclis’te en az 360 oyla (3/5) kabul edilmesi gerekiyor. 400 ve üzeri milletvekilinin oyuyla kabul edilen anayasa değişikliği, Cumhurbaşkanı tarafından iade edilmediği sürece Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giriyor.

Haberin Devamı

AK Parti, Meclis’te 286 sandalyeye sahip. Cumhur İttifakı’nın diğer partileri MHP’nin 48, BBP’nin ise bir sandalyesi bulunuyor. Cumhur İttifakı’nın sandalye sayısı toplamda 335. Meclis Başkanı oy kullanmadığı için bu sayıdan düşüldüğünde, ittifakın sayısal çoğunluğu 334’te kalıyor. İktidarın, anayasa değişikliği için 360 sayısına ulaşması gerektiğinden muhalefet ve diğer milletvekillerinden en az 26’sının desteğini sağlaması gerekiyor.

Türk halkı, bugüne kadar referandum nedeniyle yedi kez sandığa gitti. İlk referandum 1961’de askeri müdahaleyi yapan yönetimin hazırladığı anayasanın oylanması için yapıldı. İkinci referandum yine darbeden sonra 1982 anayasası ve Kenan Evren’in cumhurbaşkanlığı için yapılırken, üçüncüsünün konusu ise siyasi yasakların kalkmasıydı. Dönemin Başbakanı Turgut Özal için güvenoylamasına dönüşen 4. referandum 1988 yerel seçimlerinin öne alınması için yapıldı. AK Parti iktidarları döneminde ise üç kez referanduma gidildi. 2007’deki beşinci referandumun konusu cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiydi. Altıncı referandumla, Anayasa’da yapılan bazı değişiklikler 12 Eylül 2010 tarihinde halk oylamasına sunuldu. 26 maddelik bir değişikliği içeren paket, TBMM tarafından kabul edildikten sonra, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından referanduma sunuldu. 2017 yılında yapılan referandumla da cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildi. Yedi referandum içinde sadece yerel seçim tarihinin öne alınması için 1987’de yapılan referandumda “hayır” sonucu çıktı.