Siyaset Selahattin Demirtaş kararı 6 Aralık’ta

Selahattin Demirtaş kararı 6 Aralık’ta

30.11.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi (AYM) İkinci Bölümü, tutuklu HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiği iddialarına ilişkin yaptığı bireysel başvuruyu 6 Aralık’ta görüşecek.

Selahattin Demirtaş kararı 6 Aralık’ta

Demirtaş, Kasım 2016 tarihinde evinden gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı. Demirtaş, tutuklanmasının ardından AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu. Demirtaş, hakkında uygulanan yakalama, gözaltına alma ve tutuklama tedbirlerinin hukuki olmaması ve soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, tutuklamaya konu suçlamaların ifade özgürlüğü ve siyasi faaliyet kapsamındaki eylemlere ilişkin olması ve tutukluluk nedeniyle milletvekilliği görevinin yerine getirilememesi nedenleriyle ifade özgürlüğü ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlal edildiğini iddia etmişti. AYM İkinci Bölümü, Demirtaş’ın başvurusunu 6 Aralık tarihli gündemine aldı.
AYM Genel Kurulu, tutuklu vekillerin sonucunu merakla beklediği bireysel başvuruyla ilgili ilk kararını kısa süre önce açıklamıştı. Yüksek Mahkeme, HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın tutuklanması, ifade özgürlüğü ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edilmediğine, yakalanması ve gözaltına alınmasının hukuka aykırı olduğuna ilişkin iddiasının ise kabul edilemez olduğuna karar vermişti.