Siyaset Selçuk: O karar sadece HSYK’nın yetkisinde

Selçuk: O karar sadece HSYK’nın yetkisinde

20.02.2010 - 00:28 | Son Güncellenme:

Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Selçuk: HSYK’nın yapmış olduğu işlem tamamen onun tekelindedir. Karara ‘ideolojiktir’ demek yetki gasbıdır

Selçuk: O karar sadece HSYK’nın yetkisinde

Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, HSYK’nın Erzurum’daki özel yetkili savcıların yetkilerini kaldırmasıyla başlayan tartışmalarla ilgili olarak “Herkes bir yorum yapıyor. Bu konuda konuşanlar yanlış yapıyor, sussunlar. HSYK’nın yapmış olduğu işlem tamamen onun tekelindedir. Asıl ‘karar ideolojiktir’ demek yetki gasbıdır” dedi.

Yetki gasbı ifadesi yanlış
TV8’de canlı yayına katılan Selçuk, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanmasının ardından yaşanan tartışmaları değerlendirdi. “Yetki gasbı” ifadesinin çok yanlış kullanıldığını vurgulayan Selçuk şöyle konuştu:
“HSYK’nın yapmış olduğu işlem tamamen onun tekelindedir. Yetki gasbı ifadesi çok yanlış kullanılıyor. Örneğin bir kaymakam birisi hakkında tutuklama kararı verirse bu yetki gasbıdır. Bu yetkinin doğru kullanılıp kullanılmadığını ben bilmem, kimse bilmez, çünkü dosyayı görmedik. Ama HSYK’nın bu kararı onun yetkisinin dışında değildir.”

Yetki ve güç gösterisi
Bu konuda “karar ideolojiktir” diyenlerin de yetki gasbı yaptığını dile getiren Selçuk, “Karar ideolojiktir demek yetki gasbı yapmaktır asıl Allah’ın yetkisini gasp etmektir. Bu Allah’ın yetkisidir çünkü. Allah’tan başka kimse kimsenin içini, vicdanını bilemez” diye konuştu.
Özel yetkili savcı oluşturulmasının yanlış olduğunu da anlatan Selçuk “Bir savcı görevinde suç işlemişse elbette yakasına yapışılır. Ama bu yetki çatışmasını bu özel yetki yasası yarattı. Bu yetki bir güç gösterisine dönüştü, sanki birbirlerinden öç alma havasına girildi” diye konuştu.

Haberin Devamı

MÜSTEŞAR KÖPRÜ OLMALI
HSYK’nın verdiği kararla ilgili tartışmalar hakkındaki Selçuk’un yorumu şöyle:
“Türkiye’de şu anda yaşanan olay düello değildir, tartışmadır. Bu devletin hazinesinden Meclis’tekilere para veriliyor. Herhalde bu para ekranlarda kapışsınlar diye değil, sorunlar çözsünler diye veriliyor. Sorun hep olur ama sorunları kavgayla birbirlerine cevap yetiştirerek değil, oturup masa başında konuşarak çözmeliler. Adalet Bakanlığı Müsteşarı, mesleğinden dolayı siyasi olanlar ve olmayanlar arasında bir köprü kurmalıdır. ‘Adalet Bakanımlayım’ görüntüsü sergilememelidir. ‘Ben toplantıya katılmıyorum, toplantı geçerli olmaz’ görüşü olmamalıdır. Her toplantıya katılmalıdır.”
HSYK’nın TBMM tarafından seçilmesi konusunda da Selçuk, “Bugün TBMM’de seçilen milletvekillerinin hemen hepsi ne milletin ne de bölgenin vekilidir. Genel başkanlarının vekilidir. Meclisimizde yüzde 10 barajı var. Böyle bir Meclis’ten sağlıklı bir kurum oluşturamazsınız. ‘Kendi adamımızı Anayasa Mahkemesi’ne, HSYK’ya seçiyoruz’ izlenimi verirseniz güven olmaz” dedi.