Siyaset Sınırda Charlie Hebdo gözaltısı

Sınırda Charlie Hebdo gözaltısı

14.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hakkında arama emri bulunan Fransız vatandaşı Fritz-Joly Joachin, Bulgaristan-Türkiye sınırında yakalandı. Joachin’in Charlie Hebdo saldırısını gerçekleştiren kardeşlerden Cherif Kouachi ile bağlantılı olduğu açıklandı.

Sınırda Charlie Hebdo gözaltısı

Fransa’da 17 kişinin ölümü ile sonuçlanan terör saldırıları ile bağlantılı olarak halen altı kişinin arandığı bildirildi. Önceki gün ise Bulgaristan-Türkiye sınırında mizah dergisi Charlie Hebdo’ya saldırı düzenleyen kardeşlerden Cherif Kouachi ile bağlantılı olduğu belirtilen bir kişinin yakalandığı açıklandı.
1 Ocak günün Bulgaristan’dan Türkiye’ye geçmeye çalışan Haiti kökenli Fransız vatandaşı Fritz-Joly Joachin hakkında, Fransız makamları tarafından gönderilen iki farklı arama kararı bulunduğu belirtildi. Fransız haber ajansı AFP’nin haberine göre, ilk arama kararı Joachin’in eşinin talebi üzerine çıkarılmıştı. Joachin’in karısı, adamın üç yaşındaki oğullarını kaçırarak Suriye’ye götümeye çalıştığını, çocuklarını “şeriatın bulunduğu bir ülkede” yetiştirmek istediğini söylemişti. Eşi, 29 yaşındaki Joachin’in 15 yıl önce İslamiyeti seçtiğini, iki yıl önce ise radikalleştiğini belirtti.

Haberin Devamı

Fransa’ya iade edilecek
Bulgar yetkililere göre, Fransa tarafından dün ikinci kez geçilen arama emrinde ise Joachin’in “terör eylemi gerçekleştirmek amacıyla kurulan organize bir terör örgütünde yer aldığı” belirtiliyordu. Bulgar Savcı Darina Slavova, AFP’ye yaptığı açıklamada, Joachin’in birçok kez Cherif Koucahi ile temas kurduğunu söyledi. Savcı bu temasların Joachin’in Fransa’yı terk ettiği 30 Aralık 2014 tarihinden önce gerçekleştiğini belirtti. Joachin ise sınırda verdiği ifadede, oğlu ve kız arkadaşı ile seyahat ettiğini, İstanbul’da tatil yapmayı amaçladığını savundu, “Ben bir Müslümanım ama radikal ya da terörist değilim” dedi. Joachin’in yanında bulunan oğlu Fransa’ya gönderilerek annesine teslim edildi. Joachin’in Fransa’ya iade edilmesi beklenirken Bulgar makamları iade davasını cuma günü görecek.

Haberin Devamı

6 kişi aranıyor
Said ve Kouachi kardeşler, Paris’te Charlie Hebdo katliamını 7 ocak’ta gerçekleştirmişti. Kardeşlerle bağlantılı olan Amedy Coulibaly ise 8 Ocak günü bir kadın polisi öldürmüş, ertesi gün de market saldırısında 4 rehine hayatını kaybetmişti. İki olayın bağlantılı olduğu belirtilirken aranan kişiler arasında yer alan, Coulibaly’nin imam nikahlı eşi Hayat Boumeddiene, 2 Ocak’ta İstanbul’a gelmiş, 8 Ocak’ta Türkiye’den Suriye’ye geçmişti.
Fransız yetkililer, saldırganların bir terör hücresine üye olduğunu belirtiyor. Polis yetkililerine göre, halen terör hücresine mensup altı kişi aranıyor. Bu kişiler arasında Boumeddiene ve Paris’te Boumeddiene’in adına kayıtlı aracı kullanan bir adamın da yer aldığı belirtildi. Polisler, Boumeddiene’in Mini Cooper marka aracını arıyor.

Müslümanlara 50 saldırı

Fransa İslam Karşıtı Eylemleri Gözlemevi (CFCM), Charlie Hebdo saldırısının ardından, Fransa genelinde Müslümanlara yönelik 50’nin üzerinde saldırının gerçekleştiğini açıkladı. Kurum, ülkedeki Müslümanlara ait ibadet yerlerinin daha iyi korunması gerektiğini belirtti.
CFCM Başkanı Abdallah Zekri, Müslümanlara ait ibadet yerlerine 21 adet silahlı ve bombalı saldırı girişiminin dışında yine Müslümanlara yönelik 33 adet hakaret ve tehdidin resmi kayıtlara geçtiğini söyledi.