Siyaset Sıra dışı diplomat Toperi uğurlandı

Sıra dışı diplomat Toperi uğurlandı

26.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın yakın çalışma arkadaşlarından, emekli Büyükelçi Kaya Toperi, Ankara’da son yolculuğuna uğurlandı.

Sıra dışı diplomat Toperi uğurlandı

Türk diplomasisinin önemli isimlerinden Kaya Toperi (85), önceki gece Ankara’da tedavi gördüğü özel hastanede hayatını kaybetti. Toperi için ilk tören, dün 40 yıla yakın hizmet verdiği Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlendi. Törene Toperi’nin ailesinin yanı sıra Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran ve çok sayıda kişi katıldı.

Haberin Devamı

Toperi’nin çok değerli bir miras bıraktığını söyleyen Kıran, “Bu mirası hep birlikte yaşatacağımıza ben buradan söz veriyorum. Gerçekten çok büyük bir kahramandı. Özellikle Bern’de görev yaptığı süre zarfındaki kahramanlığını okurken gözyaşlarıma hakim olamadım. Ruhu şad olsun” diye konuştu.

Dışişleri’ndeki törenin ardından, Toperi’nin cenazesi Kocatepe Camii’ne getirildi. Cenaze namazına, eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın, ailesi, yakınları ve çok sayıda eski diplomat katıldı. Toperi’nin naaşı, Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.

PKK’lılarla çatışmıştı

Toperi, 1993’te 100’ü aşkın PKK’lının Bern Büyükelçiliği’ne yönelik saldırısı sırasında büyükelçiliği koruyan polislerle birlikte silahını ateşlemesiyle iki ülke arasında yaşanan diplomatik krizin de en önemli aktörü olmuştu.