Siyaset Sıra örgütün paralarında

Sıra örgütün paralarında

15.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sıra örgütün paralarında

Sıra örgütün paralarında

       PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın yakalanmasından sonra Ankara'da yapılan değerlendirmelerde, örgüt içinde liderlik kavgasının kızışacağı dile getirilmeye başlandı.
       Öncelikle PKK liderinin Suriye'den ayrılarak örgüte hakim olabileceği bir alanın dışına çıkmasıyla başlayan kadrolar içindeki huzursuzluğun önümüzdeki dönemde Öcalan'ın en yakınındaki kurmayları arasında da nasıl bir etki yapacağı merakla beklenirken, Öcalan'ın yerine iki önemli adayın bulunduğu öğrenildi. İstihbarat ve güvenlik birimlerinin elde ettiği bilgiler dayanılarak yapılan değerlendirmelerde, Öcalan'ın yerine, ARGK komutanlarından Cuma kod adlı Cemil Bayık ya da Merkez Komite üyelerinden Rıza Altun'un geçebileceği belirtildi. PKK'nın, özellikle Kuzey Irak'taki kamplarına yapılan operasyonlar sonucunda silahlı dağ kadrolarında büyük sıkıntı yaşanması ve Cemil Bayık'ın kadrolara hakim olmakta zorlanması nedeniyle örgütün son dönemde, sözde üçüncü kez tek taraflı ateşkes ilan ederek özellikle Avrupa ülkelerindeki siyasi faaliyetlerine hız verdiği göze çarparken, diğer aday Rıza Altun'un ise siyasi olarak örgüt kadroları içinde daha kuvvetli olduğu öğrenildi.

       PKK'nın son iki ay içindeki gelişmelere paralel olarak liderlik çekişmesi yaşamasının yanısıra, örgüte ait maddi gelirlerin de sorun çıkaracağı öne sürüldü. Örgütün, uyuşturucu ticareti ile Türkiye ve Avrupa'dan topladığı haraçların yanısıra MED - TV'nin hisselerinin el altından satılmasıyla sağlanacak gelirlerin paylaşımının ve kullanımının örgüt içinde huzursuzluğa neden olacağı belirtildi.
       PKK liderinin Roma'da yakalanması sırasında beraberinde para götürüp götürmediği ise henüz kesinlik kazanmadı. Apo'nun, Suriye'den Rusya'yı çıkışında da beraberinde ne kadar para götürdüğü belirlenemedi. PKK liderinin yanısıra, örgütün Avrupa'nın bazı ülkelerindeki özel bankalarda sahte ve paravan şirketler üzerine banka hesapları açtırdığı belirlendi. Suriye bankalarında da örgütün yüklü miktarda parasının bulunduğu yolunda bilgiler alınmaya başlandı. Milliyet'e açıklama yapan bir yetkili, bu paraların miktarının şimdilik belirlenmesinin zor olduğunu belirtirken, PKK liderinin vereceği ifade sırasında bu yönde bilgiler alınabileceğini kaydetti.
       Aynı yetkili, İtalya'da PKK ve Kürt hareketinin etkin olmasına karşın İtalyan İçişleri Bakanlığı'nın PKK konusunda çok duyarlı davrandığına dikkat çekti. Bir süre önce İçişleri Bakanı Kutlu Aktaş'ın gezisinde Türkiye ile İtalya arasında yapılan güvenlik anlaşmasının iki ülke emniyet teşkilatları arasında yakın çalışma ortamının sağlandığını belirten yetkili, "İtalya'da ülke genelinde PKK'ya ve Kürt hareketine yakınlık gösterilmesine karşın teşkilatlar olarak iyi çalışma içindeyiz" dedi.

       Bu arada, Emniyet Genel Müdürlüğü, dün sabah İtalyan İnterpol'üne yeni bir yazı göndererek bu ülkede bulunan PKK'nın Avrupa sorumlusu Kani Yılmaz'ın yakalanmasını istedi.
       Türk İnterpolü, PKK'nın siyasi kanadı ERNK'nın Avrupa sorumlusu olan ve asıl adı Faysal Dunlayıcı olan Kani Yılmaz'ın, Öcalan'ın yakalanmasından sonra İtalya'ya giriş yaptığının belirlendiğini ve Yılmaz'ın Türkiye tarafından "kırmızı bültenle" arandığını belirterek, yapacağı açıklamadan sonra iade amacıyla gözaltına alınıp tutuklanmasını istedi.