Siyaset Sivil dayanışma

Sivil dayanışma

26.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin en büyük sivil toplum örgütleri Türk - İş, DİSK ve TESK demokratik ve laik bir rejim için biraraya geldi. Örgüt temsilcileri bugün Cumhurbaşkanı Demirel, TBMM Başkanı Kalemli ve Başbakan Yardımcısı Çiller'le görüşerek "Laiklik ve demokrasi sahipsiz değil" mesajını verecek

Sivil dayanışma

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel'in "Varlığını Cumhuriyete borçlu olan her kuruma sesleniyorum. Cumhuriyete, demokratik, laik rejime sahip çıkın" sözünün ardından Türkiye'de altı milyon aileyi temsil eden üç büyük kuruluş Türk -İş, DİSK ve TESK bir araya geldi.
İşçi ve esnaf kuruluşlarının liderleri bugün Cumhurbaşkanı Demirel, TBMM Başkanı Mustafa Kalemli ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'le görüşerek "Laiklik ve demokrasi sahipsiz değil" mesajı verecek.
Üç büyük örgütün başkanı bugünkü görüşmelerden önce dün Milliyet Gazetesi Ankara Bürosu'nda biraraya geldi. Türk - İş Başkanı Bayram Meral, DİSK Genel Başkanı Rıdvan Budak ve TESK Başkanı Derviş Günday, Susurluk sonrası halkın büyük bir tepki içinde olduğunu ve bunu yansıttığı konusunda ortak görüş bildirdi. Demirel'in son uyarılarının "dikkate alınması gerektiğini" vurgulayan üç lider, "RP'siz hükümet" mesajı verdi.
Laik ve demokratik rejimin sahipsiz olmadığını göstermek için bir araya geldiklerini belirten Budak laiklik konusunda herkesle anlaştıklarını, sorunun "demokrasi konusunda anlaşmak olduğunu" vurguladı. Budak şunları kaydetti:
"Şeriat ve darbe arasında sıkışıp kalmak istemiyoruz. Olağanüstü bir rejim Türkiye'ye zarar getirir. Bu bülkeye şeriat istemeyen işadamları da akıllarını başlarına alsınlar ve örgütlenme özgürlüğüne sahip çıksınlar.
Merkez sağ ve sol partilerin birleşmesi ya da en azından güçbirliği yapması gerekir. Bir araya gelirlerse destekleriz, ama gelemezlerse kendileri bilirler. RP bu haliyle giderse, alternatifi yaratılamazsa çok daha büyüyerek gelir. Bu nedenle merkez sağ ve merkez sol işbirliği rejimin devamı için çok önemli. Biz seçim hükümeti öneriyoruz. Demokrasi dışına çıkılmasını istemiyoruz, mutabakat hükümeti ya da başka koşulların gündeme gelmesini istemiyoruz. Demirel'i onlar desteklemiyorsa, biz destekliyoruz. Her ne olsursa olsun, sorunun çözümü Türkiye'nin demokratikleşmesidir. Toplumun örgütlenmesidir."
Meral de siyasiler ve Cumhurbaşkanı'nıyla görüşmelerin tamamlanmasından sonra TÜRK - İŞ , DİSK ve TESK olarak biraraya gelerek durum değerlendirmesi yapacaklarını söyledi. Meral, mektup yazmak, ortak fikirleri içeren bir bildiri yayınlamak gibi girişimlerin başlatılacağını kaydederek "Tüm illerden Ankara'ya bir yürüyüş başlatmak gündeme gelebilir. Bunu ilk görüşmemizde tartışacağız" dedi.
RP'nin hükümette kaldığı sürece rejime büyük zarar vereceğini savunan Meral "Devletin tüm kurumlarında büyük bir tahbirat yaşanıyor. Dört liderin kaprisi ülkeyi felakete götürüyor. Laiklik ve demokrasi çok kolay kazanılmadı" diye konuştu.
Meral, RP'nin özelleştirmeye karşı olduğunu ancak "Başbakanlık koltuğunda kalabilmek için" buna "evet" dediğini savunarak, "Mazeretlerini kapatmak için din tartışmaları yaratıyorlar. RP iktidarda kalırsa büyük tahribat yapacak" diye konuştu.
Meral, Demirel'in seçime götürme yetkisi için referanduma gidilmesini teklif etmesi halinde halk bunu kabul edeceğini belirterek "Çünkü iktidara karşı tepki inanılmaz büyüktür" dedi.
Günday bu oranının yüzde 80 olacağını kaydederken, Budak iki başkana da katıldığını ifade etti.
Meral, Türkiye'deki hükümetin sorunları çözemediğini ve gündem değiştirdiğini öne sürerek "Bunlarla uğraşacaklarına gidip Şırnak'ta, Cizre'de işyeri yapsınlar. İnsanlar evlerine ekmek götürsün" ifadesini kullandı.
Günday da rejim için herşeyi göze aldıklarını belirterek şöyle konuştu:
"Daha dün Atatürk'ün Erzurum Kongeresi'ni yaptığı yerin yanında Humeyni'nin posterleri asıldı. Bunlara göz yuma yuma bu hale getirildi. RP artık fanatik tabanını dizginleyemiyor. İş zıvanadan çıkmak üzere."

Yazarlar