Siyaset 'Siyaset yargılamamalı'

'Siyaset yargılamamalı'

14.06.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yiğit'ten 'jet' yalanlama

Siyaset yargılamamalı



     

     Eski Başbakan Mesut Yılmaz, devletin içine sızan çetelerle mücadelenin ciddi bir iş olduğunu belirterek, "Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet teşkilatının mevcut yapılarıyla mücadele etmesi mümkün değildi" dedi. En etkin mücadeleyi kendisinin verdiğini savunan Yılmaz, "Bir ekip kurduk, villa tahsis ettim. Örtülüden para verdim, başarılı oldular" diye konuştu.
     TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na dün avukatı Erden Arısoy, eski milletvekilleri Cavit Kavak ve Sühan Özkan'la birlikte gelen Yılmaz, "Sınırları zorlayan bir başbakan olarak cesaretle hareket ettim" ifadesini kullandı. Çok eleştirildiği Karadeniz sahil yoluyla ilgili raporun Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmediğini hatırlatan Yılmaz, "Oylamada çoğunluk bulunamadı. Bence yargıya gidilmesi doğru olurdu" dedi. Yılmaz komisyonda 6 saat bilgi verdi:
     
     'İhaleye sokmayın'
•  BİLGİYİ ZORLU VERDİ: Alaattin Çakıcı'yla görüşmedim. Erol Evcil ile de, İş Bankası'nda kredi sorununu Eyüp Aşık aktarınca tanıştım. Korkmaz Yiğit'le ilgili istihbarat raporları Türkbank ihalesi sonrası bana ulaştı. İlk bilgiyi Zorlu getirdi. "Yiğit'in mafya ve Çakıcı'yla bağlantısı var" dedi. Güneş Taner'i aradım, "İhaleye sokmayın" dedim. İhale sonrası raporlar geldi, iptal ettik. Ben kendisiyle iki kez görüştüm, bir kez de bantlar yayınlandıktan sonra aradım, "Bu iş bitti, ilişkimiz bitti" dedim.
•   KARIŞMASAM İYİ OLURDU: "Raporlar var ama problem teşkil etmiyor" denildi. Aslında fazla karışmasam iyi olurdu ama ben statükocu değil de sınırları zorlayan bir başbakanlık yaptım, risk aldım, cesaretle çalıştım. Bunlardan ders aldım, bana ve partime çok zarar verdi.
•   DOKUNULMAZLIK SINIRLANSIN: Dokunulmazlıklar sınırlandırılmalı. Yolsuzlukların önlenmesi için devletin ekonomik faaliyetlerdeki rolü azalmalı. Özelleştirmeler gerçekleşirse yolsuzluklar asgariye iner. Aksi takdirde mümkün değil.
•   ANAYASA FIRLATILMADI: MGK'da cumhurbaşkanı başbakana isnatta bulundu. Bülent Ecevit ve Hüsamettin Özkan da tepki gösterdi. Onun üzerine cumhurbaşkanı Anayasa kitapçığını şöyle bir itti. Atma diye birşey yok. Ecevit, Köşk'te açıklama yapmak istedi, engelledim. Başbakanlık'ta açıklama yaptı ama beklediğimizden sert oldu. Ülke krize girdi.
     
     Uyum yoktu
•  KOALİSYON GİTMİYORDU: Koalisyonda uyumsuzluktan dolayı kriz oldu. MGK toplantısı burada tetikleyicidir. Zaten böyle üç partili bir hükümette program istikrarlı şekilde yürütülemiyordu.
•  BÜROKRATLAR YAVAŞ KALDI: Kasım krizinde "sabit kura devam edilmesi gerek" diyen bürokratlar şubatta "dalgalıya geçmemiz lazım" dedi. Zaten sorumluluğu kabul ettiler.

     POAŞ raporları
     Yılmaz'a, POAŞ ihalesine müdahale edildiği, birinci gelmesine rağmen ihalenin kendisine verilmediğini söyleyen Hayyam Garipoğlu'nun iddiaları da soruldu. Yılmaz da, Garipoğlu hakkında mafya bağlantıları olduğu yolunda istihbarat raporları bulunduğu, bu raporlar doğrultusunda hareket ettiği yanıtını verdi.
     
     Toplantının ardından basın açıklaması yapan Yılmaz, "Siyasetçileri siyasetçiler yargılayamaz. Kararı neticede yargı verir" dedi. Türkiye'de bir başbakanın görevi sırasında yargının önüne çıkabilmesi gerektiğini savunan Yılmaz, "Dokunulmazlık böyle kaldığı sürece, siyasilerin kaderi farklı olmayacak" diye konuştu.
     
     Komisyon toplantısı sırasında Korkmaz Yiğit'in iddiaları sorulunca avukatı Arısoy, bunlarla ilgili üç dava açtıklarını ve kazandıklarını bildirdi. Televizyonların canlı yayınlarında da bu bilgilerin aktarılması üzerine Yiğit, toplantı sırasında komisyon sekreteryasını telefonla aradı. Komisyon üyesi AKP'li Fahrettin Poyraz'la görüşen Yiğit, "Televizyondan duydum. Böyle üç dava yok. Bir tane vardı, bu işlerle uğraşırken ilgilenemedim, ondan kaybettik" dedi. Ancak bu görüşme Yılmaz'a aktarılmadı.
     
     Yılmaz, komisyon üyelerinin Korkmaz Yiğit'in yüzleşmek istediği yolundaki sözlerini anımsatması üzerine de "Kendisiyle eylül ya da ekimde mahkemede yüzleşeceğim" diye konuştu. Son üç yılda çok yorulduğunu, ailesi, şahsı ve kardeşi hakkında çok spekülasyon yapıldığını dile getiren Yılmaz, "Ankara'ya pek dönmek istemiyorum" dedi.
     Etibank'ta Özelleştirme Yüksek Kurulu kararına göre işlem yaptıklarını savunan Yılmaz, malvarlığında da bilgisi dışında karşılıklı aklama yaşandığını belirtti. Malvarlığındaki artışın nedeni olarak babasından kalan işhanı ve eşinin kardeşinin şirketindeki pasif ortaklığını gösteren Yılmaz, Mavi Akım'la ilgili soruya da, "Tek alıcı olması nedeniyle asıl Rusya Türkiye'ye bağımlı" diye konuştu.
     


SİYASET


Yılmaz'a soru yağmuru
Hoca'nın hayali Erdoğan'a kaldı
Heyete içki ve erotik kanal uyarısı
Gül, Papandreu ile Ege'yi görüştü
Ekran savaşını Hoca kaybetti
Bu kitapta atış serbest!
Sezer tatbikat izledi
Türkiye'de 7 milyon engelli var