Siyaset SODEP eski Başkanı Kartay öldü

SODEP eski Başkanı Kartay öldü

11.08.2008 - 11:29 | Son Güncellenme:

.

SODEP eski Başkanı Kartay öldü

Sosyal Demokrasi Partisi’in (SODEP) eski genel başkanı eski Vali Cezmi Kartay yaşamını yitirdi.
12 Eylül ardından Türkiye’de siyasi partilerin yeniden kurulması aşamasında SODEP’in kurucuları arasında yeralan, önce genel başkan yardımcılığı daha sonra da Erdal İnönü’nün 1984 yılında Milli Güvenlik Konseyi tarafından veto edilmesiyle genel başkanlığa getirilen emekli Vali Cezmi Kartay, sabaha karşı tedavi gördüğü Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde vefat etti. Kartay, uzun zamandır prostat kanseri tedavisi görüyordu. Kartay’ın cenazesi 13 Ağustos Çarşamba günü Kocatepe Cami’nde kılınacak cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Haberin Devamı

BİR DÖNEM KAPANDI

Cezmi Kartay’ın ölümüyle bir dönem de kapanmış oldu. 12 Eylül sonrası siyasetin sosyal demokrat kanadındaki örgütlenmesinde, Erdal İnönü, Necdet Calp, Aydın Güven Gürkan ile Kartay önemli görevler üstlenmişti. CHP’nin eski genel başkanı Bülent Ecevit de DSP’yi kurarak siyasetin sol yelpazesinde farklı bir çizgi oluşturmuştu. O dönemin öne çıkan isimlerinden önce Necdet Calp, ardından Aydın Güven Gürkan ve Bülent Ecevit yaşamını yitirdi. Bülent Ecevit’in ölümünü Erdal İnönü izledi. Erdal İnönü’den sonra yaşayan o dönemin genel başkan düzeyinde öne çıkan isimlerinden Cezmi Kartay’ın da yaşamını kaybetmesiyle bir devir kapanmış oldu.

KARTAY KİMDİR?

İzmit’te 1920 yılında doğan Cezmi Kartay ilk öğrenimini İstanbul Beyoğlu 2. İlkokulu’nda ortaöğrenimini İstanbul Erkek Lisesi ve Haydarpaşa Lisesi’nde tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin idari şubesinden mezun olduktan sonra İstanbul’da maiyet memuru olarak göreve başladı. Kemaliye, Akyazı, Çermik ve Baskil kaymakamlıklarında bulundu. 1952-1960 yılları arasında Mülkiye Müfettişliği ve Başmüfettişliği görevlerini üstlendi. Haziran 1960’da Malatya Valiliği’ne atandı. Bu görevi sırasında dört yıl Malatya Belediye Başkanlığı’nı da yürüttü. Daha sonra, Merkez Valiliği ile Tekirdağ ve Gaziantep Valiliği’nde bulundu. Mart 1980’de kendi isteği ile görevden çekilen Kartay 1983 yılı Mayıs ayına kadar Ankara Ticaret Borsası Genel Sekreterliği yaptı. 12 Eylül darbesinden sonra diğer siyasi partilerle kapatılan CHP’nin kayyumluğuna getirildi. 1983 de Siyasi partilerin yeniden kuruluş döneminde Sosyal Demokrasi Partisi’nin (SODEP) kuruluşunda, kurucu üye olarak aktif politikaya girdi. Güvenlik Konseyi tarafından, başta Genel Başkan Erdal İnönü olmak üzere, 21 kurucunun veto edilmesinden sonra 27 Haziran - 17 Aralık 1983 tarihleri arasında SODEP Genel Başkanlığı, daha sonra Halkçı Parti ile SODEP’in birleşmesiyle kurulan SHP’de genel başkan yardımcısı olarak görev aldı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu, İş Bankası Yönetim Kurulu ve Şişe Cam Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.
Kartay, evli ve 3 kız babasıydı. Türk İdareciler Derneği, Mülkiyeliler Birliği, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Atatürkçü Düşünce Derneği, TESAV (Toplumsal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı) ve Anadolu Kulübü üyesiydi.