SiyasetSol bileşenler büyük fire verdi

Sol bileşenler büyük fire verdi

03.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

1 Kasım’da 7 Haziran’a göre 1 milyona yakın oy kaybeden HDP, parti içi organları çalıştırarak seçimin sonuçlarını analiz etmeye başladı.

Sol bileşenler  büyük fire verdi

Türkiyelileşme iddiası ile yola çıkan HDP ile birlikte hareket eden ve 7 Haziran’da temsilcileri vekil seçilen sol, sosyalist parti ve gruplar ile Alevi adayların büyük bölümü bu kez seçilemedi. HDP’de yeniden yapılanma sürecinin başlaması ve işbirliği modelinin parti içinde kapsamlı bir biçimde değerlendirmeye tabi tutulması bekleniyor.

Haberin Devamı

HDP; “Bileşenler” olarak tanımlanan aralarında dört siyasi parti, platform, dernek ve Alevi grupların temsilcilerinin yer aldığı 10’u aşkın hareketin yanı sıra bazı İslami, Ezidi Kürt parti ve gruplarının koalisyonundan oluşuyor.

HDP’nin bu işbirliği çerçevesinde listesinde yer verdiği bu grupları temsil eden ve 7 Haziran seçiminde Meclis’e girmiş olan bazı milletvekilleri yeniden seçilemedi. Seçilemeyen milletvekilleri arasında ÖDP kökenli olan EDP’nin de kuruluş sürecinde yer alan Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, Adana Milletvekili SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, Erzurum’da Azadi hareketinden Seher Akçınar Bayar, İstanbul 1. bölge Alevi bileşenlerin adayı Turgut Öker, İstanbul 3. bölgeden akademisyen ve aynı zamanda Türk solu kökenli olan Sezai Temelli yer aldı. Seçim hükümetinde bakanlık teklifini kabul etmediği için HDP’de tepki ile karşılanan eski EMEP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Levent Tüzel’in aday gösterilmemesi nedeniyle EMEP çevresinin Tunceli’de HDP’ye oy vermediği ileri sürüldü. HDP’nin Tunceli’de ikinci milletvekilini bu nedenle kaybettiği iddia edildi. Van Milletvekili seçilen Yurdusev Özsökmenler ise Gaziantep 2. sıraya konuldu. HDP’nin oy kaybı nedeniyle Özsökmenler de seçilemedi.

Haberin Devamı

HDP içinde yer alan ancak seçilemeyen bileşen grupların adaylarının riskli sıralardan aday gösterildiği iddiası, seçim sonrası sesli olarak gündeme getirildi.

Seçilemeyenler

HDP’de 7 Haziran’da milletvekili seçilen ancak bu kez Meclis’e gidemeyen isimler şöyle: Beyza Üstün, Sezai Temelli, Erdal Ateş, Ali Kenanoğlu, Edip Berk, Leyla Güven, Ziya Çalışkan, Edibe Şahin, Rıdvan Turan, Çilem Öz, Saruhan Oluç, Asiye Kolçak Ali Haydar Konca, Mehmet Emin İlhan, Taşkın Aktaş, Seher Akçınar Bayar, Şafak Özanlı, Enise Güneyli ve Kıznaz Türkali.

12 ilde birinci

Geçen seçimde 14 ilde birinci olan HDP bu seçimde 12 ilde birinci oldu. Bu illerde aldığı oy oranı şöyle: Tunceli 54.8, Diyarbakır 71.2, Mardin 67.0, Siirt 57.2, Batman 66.8, Şırnak 83.6, Bitlis 48.6, Muş 60.6, Van 64.2, Hakkâri 81.9, Ağrı 66,7, Iğdır 51.7,

Haberin Devamı

HDP’nin Mersin’de 93, Tunceli’de ise 168 oyla 7 Haziran’da kazandığı milletvekiliklerini kaybettiği anlaşıldı.

Yazarlar