Siyaset Somali'ye ilginç büyükelçi ataması

Somali'ye ilginç büyükelçi ataması

13.09.2011 - 10:23 | Son Güncellenme:

Türkiye yardım elini uzattığı Somali’ye ilk büyükelçisini atadı. Ancak atanan isim ne bir büyükelçi ne de bürokrat. Yeryüzü Doktorları Derneği’nin İngiltere Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Kani Torun, Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’nin ilk Somali Büyükelçisi oldu.

Somaliye ilginç büyükelçi ataması

Dışişleri Bakanlığı’na ait bazı atama kararları Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Karara göre, Yemen Büyükelçisi Mehmet Dönmez merkeze alınırken, Birleşmiş Milletler Türkiye Daimi Temsilci Yardımcısı Fazlı Çorman Yemen Büyükelçisi olarak görevlendirildi. Ali Kemal Aydın ise Libya’nın Türkiye Büyükelçisi oldu.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ağustos ayında Somali’ye yaptığı ziyaret sırasında Türk Büyükelçiliği açılacağını açıklamıştı. Bu çerçevede Bakanlar Kurulu kararıyla Yeryüzü Doktorları Derneği’nin İngiltere Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Kani Torun Somali’nin ilk Türkiye Büyükelçisi oldu.

-TORUN İNGİLTERE’DE YAŞIYOR YARDIM FAALİYETLERİYLE İLGİLENİYOR-

İlk kez bir büyükelçi veya bürokrat dışında özel bir derneğin yönetim kurulu üyesi elçi olarak görevlendirilirken bu ismin Somali’nin ilk büyükelçisi olması dikkat çekti. Yeryüzü Doktorları Derneği’nin İngiltere Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Kani Torun İngiltere’de yaşıyor, mesleği ise doktorluk. Ancak Torun’un 10 yıldır doktorluk yerine insani yardım faaliyetleriyle ilgilendiği öğrenildi.

Haberin Devamı

-BİR GRUP MÜSLÜMAN DOKTOR TARAFINDAN KURULDU-

İnternet sitesinde yer alan bilgiye göre Yeryüzü Doktorları Derneği, "yurtdışında yaşayan bir grup Müslüman doktor ve sağlık elemanı" tarafından İngiltere’de kuruldu.

Uluslararası yardım hizmetlerini daha kolay ve bürokratik engellere takılmadan yapabilmek amacıyla, İngiltere’de resmi hayır kurumu olarak tescili yapılan Yeryüzü Doktorları, ayrıca BOND, OCHA, UNDAC, İnsani Yardım Formu ve ICRC üyesi.

İnternet sitesinde yer alan bilgiye göre derneğin amacı, "Yeryüzünün neresinde, temel tıbbi bakım ve sağlık ihtiyaçlarından mahrum bir insan, bir hasta, bir sakat, bir felaketzede, bir mazlum, bir mağdur varsa, bunun acısını yüreğinde hisseden, bunun sorumluluğunu idrak eden bir grup gönül adamıdır. Yeryüzü Doktorlarına vücut verenler, Doctors Worldwide, din, dil, ırk, etnik köken, milliyet ayırt etmeden, yeryüzünün tüm sakinlerine tıbbi ve insani yardım götürmeyi hedef edinmiştir" ifadeleriyle açıklanıyor.

Felaket durumlarında, kısa vadeli acil müdahale, yardım ve tedavi hizmetleri sunduğunu belirten dernek, hastalık ve salgınların önlenmesi amacıyla, genişletilmiş tıbbi yardım ve bakım hizmetleri sağladığını açıklıyor. Derneğin görev alanı ise Afrika, Balkanlar, Ortadoğu Kafkasya ve Asya ülkeleri. Afrika’da yardım yapılan bölgeler ülkeler, Nijer, Kongo, Sudan Gine-Bissau ve Kenya. Derneğin Türkiye’de faaliyetlerde bulunduğu şehirler ise Kars, İstanbul, Şanlıurfa, Konya, Malatya, Kırşehir ve İzmir. Banka hesaplarına yapılan yardımlarla faaliyetlerine devam eden derneğin Türkiye şubesi 2004 yılında "Yeryüzü Doktorları Türkiye" adıyla kuruldu.