Siyaset Son dakika! Bakan Çavuşoğlu'ndan Montrö açıklaması

Son dakika! Bakan Çavuşoğlu'ndan Montrö açıklaması

27.02.2022 - 17:05 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk yayınında Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili konuştu. Çavuşoğlu, "Bu şartlarda Montrö anlaşmasını uygulayacağız. 19. maddesi gayet açık. Başlangıçta Rusya'nın saldırısı oldu, uzmanlarla, askerlerle, hukukçularla değerlendirdik. Artık bu bir savaşa döndü. Bu bir askeri harekat değil, resmen savaş hali var." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu CNN Türk'te Rusya Ukrayna savaşıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
İşte Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:
Biraz önce Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ile telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Belarus sınırında görüşme olacak. Heyette kimlerin olacağı yönünde de bilgi verdiler. Biran önce tarafların bir araya gelip ateşkes ile ilk adımın atılması gerekiyor. İnşallah yarınki görüşmeler ateşkes ile sonuçlanır. Biz hareket başlamadan önce de hazırlıklarımızı yapmış, vatandaşlarımızı uyarmıştık. Vatandaşlarımızın bir an önce bölgeden ayrılmasını istemiştik. THY'den daha büyük uçaklar koymasını istemiştik. Hareket başladıktan sonra vatandaşlarımız dönmek istediklerini bize ilettiler. Biz de çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bu otobüslerin arkasında konvoya katılıp gelen çok sayıda vatandaşımız var. 

6600 CİVARINDA KİŞİ TAHLİYE BEKLİYOR

Haberin Devamı

Şu anda 6600 civarında tahliye edilmek istenen vatandaş var. Bazı şehirlerden vatandaşlarımızı çıkarmak son derece riskli. Vatandaşlarımızdan bulundukları yerden çıkmamalarını istiyoruz. Vatandaşlarımızı çıkarmak için tüm yöntemleri deniyoruz. Türkiye'den Ukrayna'ya otobüsleri gönderdik. Vatandaşlarımızı hava ve denizden getirmek için de çalışıyoruz.

RESMEN SAVAŞ HALİ VAR

Kıyıdaş ve kıyıdaş olmayan ülkelerin savaş gemilerinin geçişi ile ilgili düzenlemeyi Montrö sözleşmesi yapıyor. Türkiye bugüne kadar sözleşmeyi harfiyen uygulamıştır. Bu şartlarda Montrö anlaşmasını uygulayacağız. 19. maddesi gayet açık. Başlangıçta Rusya'nın saldırısı oldu, uzmanlarla, askerlerle, hukukçularla değerlendirdik. Artık bu bir savaşa döndü. Bu bir askeri harekat değil, resmen savaş hali var. Bu durumda da tabii biz tarafların birisi hangisi olursa Rusya da olabilir Ukrayna da burada biz bu durumda Montrö anlaşmasını bu şekilde uyguluyoruz. Biz sözleşmeden bahsediyoruz. Eğer bu savaş gemisi, savaşın tarafı olan ülkedeki üsse gidecekse o zaman bu geçiş engellenemiyor. Burada o geminin üsse kayıtlı olup olmadığı belli. Suistimalin de olmaması lazım. Üsse gideceğim deyip de Boğaz'dan geçtikten sonra savaşa dahil olmaması lazım.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'NİN POZİSYONU GAYET NET

Yaptırımlara Türkiye'nin katılmadığı iddiaları doğru değil. Biz açıklamalarımızı yaptık, gayet net. Rusya'nın saldırılarını kabul etmediğimizi söyledik. Fakat sadece Türkiye olarak tek taraflı değil, Türkiye'nin pozisyonu gayet net. Amacımız diyalogdan yana olmak. Rusya'nın Avrupa Konseyi'nde çıkması faydasız olur. Ukrayna'ya desteğimizi net şekilde beyan ettik. 24 Şubat'ta askeri harekatın başlaması üzerine Rusya'ya yönelik kınama ve yaptırım kararı kabule dildi, Türkiye buna evet oyu verdi. Türkiye neden çekimser oy verdi. Biri Rusya'nın yetkilerinin askıya alınması. Rusya ile yoğunlaştırılmış diyalog sürecine girilmesi. İkinci seçenek ise doğrudan temsil hakkının elinden alınması ve diyaloga girilmemesi. Az önce ne dedik, müzakereler başlayacak. Müzakereleri ve diyalogu ön plana çıkarıyoruz. İlk seçenek olsaydı biz buna evet diyecektik. Diyalogun kesilmesiyle ilgili karara katılmamamız lazım. Rusya ile buranın bağlarını koparmanın Avrupa Konseyi'ne bir yararı var mı? Hayır yok.

Haberin Devamı

GÖRÜŞME KARARI ALINMASINDAN MEMNUNUZ

Cumhurbaşkanımız sürekli temas halinde liderlerle görüşüyor. Son bir hafta içinde Putin'le ile bir kez, Zelenskiy ile 3 kez görüştü. Ben kaç kez oldu hatırlamıyorum Ukrayna Dışişleri Bakanı ile sürekli telefonda görüşüyorum. Dışişleri Başkan Yardımcısı ile de görüşüyoruz. Lavrov'la iki defa görüştük. Katar, Ürdün Dışişleri Bakanları ile görüştük. Bugün Rusya ile Ukrayna'nın yarın görüşme kararı almasından da son derece memnunuz. Yer önemli değil, önemli olan ateşkesin tesis edilmesi yönünde de tavsiyede bulunmuştum. Süreci de yakından takip ediyoruz.

TÜRKİYE'NİN KARARLI DURUŞU RAHATSIZ ETMİŞ OLABİLİR

Dendias daha önce de söyledim, her gün Türkiye'ye saldırmayı ülkesine bir hizmet gibi görüyor. İç politikaya oynuyor. Türkiye olarak yeri geldiğinde eleştirimizi de yapıyoruz, net şekilde veriyoruz. Dendias günde en az 5 defa Türkiye'ye saldırmazsa eksiklik hissediyor. Türkiye'nin kararlı duruşu Doğu Akdeniz'de onları rahatsız etmiş olabilir. Şu anda tüm dünya Ukrayna'ya odaklanmış. Bir savaş var. Bu durumdan bile yararlanarak Türkiye'ye saldırması gerçekten tirajı komik. Ben her gün Dendias'ın Türkiye'ye saldıran açıklamalarına tek tek yanıt vermiyoruz biz. Ama bu sefer dayanamadım ve cevap verdim. Kendisi için üzüntü verici duruma düşmesi üzüldüğüm nokta ama cevap vermek durumundaydım. Hak etti çünkü.

Yazarlar