Siyaset Sorun Avrupa’nın FETÖ’ye bakışı

Sorun Avrupa’nın FETÖ’ye bakışı

26.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Brüksel’de konuşan Çavuşoğlu “AB, FETÖ’yü terör örgütü olarak görmediği için onlara yönelik attığımız her adımı hukukun ihlali olarak görüyor. Sorun burada, nasıl gördüğüne bağlı” dedi

Sorun Avrupa’nın FETÖ’ye bakışı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ve Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı’nın ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mayıs ayında AB liderleriyle yaptığı görüşmenin ilişkilerde “yeni bir sayfa”nın açılmasına vesile olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, belirlenen yol haritası çerçevesinde karşılıklı ziyaretlerin sıklaştığını, çalışmaların daha verimli hale geldiğini bildirdi. Bugünkü toplantının da yol haritasının uygulanması bakımından olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Türkiye ve AB’yi ilgilendiren katılım müzakereleri, enerji, gümrük birliği anlaşmasının güncellenmesi, terörle mücadele, göç anlaşmasının uygulanması gibi konuları değerlendirdiklerini kaydetti.
‘Demokratik muhalefet’
Çavuşoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Elbette Türkiye’de demokratik muhalefet var. Fakat bunların içinde terör örgütüne silah taşıyanlar da var. Aynı şekilde gazeteci olsun, sivil toplum örgütü olsun fark etmez. İşini düzgün yapan gazeteci, özgürce yapan gazeteciyle terör örgütüne doğrudan destek veren adı ‘gazeteci’ varsa bunları da ayırmak lazım.” Türkiye’nin sosyal hukuk devleti olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, “Terör örgütleri ile mücadele ediyoruz. Bir darbe girişimine maruz kaldık. AB’den de yeterince destek görmedik. Bunlarla mücadele yaparken attığımız adımlar, alınan tedbirleri hukuk içinde yapmaya çalıştık, varsa bir hata bunu da düzeltiyoruz. OHAL de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygun bir şekilde gerçekleştirildi. Yani olağanüstü hal kararı, tıpkı Fransa’nın yaptığı gibi” diye konuştu.
Çavuşoğlu şöyle devam etti: “FETÖ gibi örgütleri, yani biz terör örgütü olarak görüyoruz. İslam İşbirliği Teşkilatı, terör örgütü ilan etti. Körfez İşbirliği Konseyi, terör örgütü ilan etti. Biz terör örgütü olarak ilan ettik ve tedbir alıyoruz. Ama AB bunu (FETÖ), Türkiye’de darbe yapmasına rağmen bir terör örgütü olarak görmediği için onlara yönelik attığımız her adımı hukukun ihlali olarak görüyor. Sorun burada, nasıl gördüğüne bağlı. Darbenin hemen arkasında da aynı anlayış vardı, şimdi de aynı anlayış var.”
‘Ajanlık moda oldu’
Almanya ile ilişkilerin geleceğinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “Referandum zamanında benim uçuş iznim iptal edildi. Hamburg’daki otel rezervasyonum Alman polisi tarafından otele baskı yapılarak iptal edildi. Şimdi bunu hangi Avrupa değerleriyle bağdaştırıyorsunuz? Avrupa da maalesef dayanışma uğruna eleştirmeyi bırak, destek veriyor. Son zamanlarda iki tane gazeteciyi biz sınır dışı ettik, iki farklı ülkeden. İkisi de casusluk yapmaktan yakalandı. Yani Türkiye’de askeri üslerin fotoğraflarını çekip, Irak’a geçip Irak’takilerle paylaştı. Son zamanlarda moda bu, gazetecileri ajan olarak kullan, yakalandığı zaman nasıl olsa kıyamet kopacak herkes hassasiyet gösterecek, Türkiye üzerinde baskı oluşacak. Şimdi bir tane Türk aynı zamanda Alman vatandaşı ajanlık yapmaktan yakalandı, Türkiye’de.” l AA

‘Referandum iptal edilemez’

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ise basın toplantısında bir soru üzerine, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi halkoylamasına ilişkin eleştirilere yanıt verdi. Çelik, “Referandumla ilgili aldığımız karar dünyada hiçbir makam tarafından, hiçbir parlamento tarafından iptal edilemez, Bu, Türk halkının kararıdır. AP’nin ya da başka bir makamın Türk halkının demokratik bir oylama sonucunda, referandum sonucunda verdiği kararı değiştirme ya da bu şekilde bu kararla ilgili ‘biz kaygı duyuyoruz, bunu AB ilişkilerine taşıyalım.’ demek gibi bir yaklaşımları ilkesel olmaz” ifadelerini kullandı. Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ile ilgili açıklamalarına ilişkin bir soru üzerine ise “Türkiye’ye verilen sözler tutulmazsa tabii ki Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ve halkını korumak, Türkiye’nin çıkarlarını korumak ödevi vardır” dedi.

‘Tutuklama şahısla ilgili’

Çavuşoğlu, Uluslararası Af Örgütü’ne ilişkin ise şunları kaydetti: “Bu örgütün (Uluslararası Af Örgütü) başındaki Taner Kılıç, ByLock programını kullanmış telefonunda ve buradan da FETÖ’nün yurt dışındaki üst düzey yöneticileriyle görüşmüş. Şimdi bu şahsın işlediği suç, Uluslararası Af Örgütü’nü bağlamaz ki. Bunun tutuklanması, Türkiye’nin Uluslararası Af Örgütü’ne karşı olduğu anlamına gelmez. FETÖ, tıpkı kurumlara, bakanlıklara yaptıkları gibi Uluslararası Af Örgütü Türkiye’yi de ele geçirmiş, şimdi burada tedbir almayacağız da ne yapacağız?”

Yazarlar