Siyaset ‘Sorun Kandil’i almak değil, terörü çözmek’

‘Sorun Kandil’i almak değil, terörü çözmek’

12.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kanal D canlı yayınında Buket Aydın’ın moderatörlüğünde, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat ve Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

‘Sorun Kandil’i almak değil, terörü çözmek’

Kandil operasyonuna ilişkin bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, “Bu ülke terörden çok çekti. On binlerce insanımızı kaybettik. Terörle mücadele meşru hakkımız. Sayın Erdoğan’ın her olaydan sonra muhalefeti suçlamak gibi geleneksel ağzı vardır. Ama bunu kimse ciddiye almaz” dedi.

Haberin Devamı

‘Siyaseti bırakırım’

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin Kandil’e yönelik sözlerini değerlendirmesi istenen Kılıçdaroğlu, “Kandil’in öteden beri PKK’nın yuvalandığı bir yer olduğunu biliyoruz. Örgütlerinin, mağaralarının olduğunu, defalarca Türkiye’den pek çok gazetecinin de Kandil’e gittiğinin görüşmeler yaptığının bu görüşmelerin Erdoğan’ın bilgisi dahilinde yapıldığını bunun sonucu olarak da son olarak Dolmabahçe’de pazarlıklar yapıldığını biliyoruz. Burada CHP’nin suçlanması kadar mantık dışı bir şey olamaz. Biz PKK’nın yanında olsak PKK bize niye saldırsın? Siyaset her zaman ahlak ister. Bizim herhangi bir terör örgütüne destek verdiğimizi kanıtlasınlar biz siyaseti tamamen bırakırız. Onlar sabah akşam oturup PKK ile konuştular her türlü görüşmeyi yaptılar. Oslo’da biz mi görüştük? Sanıyorlar ki biz CHP’ye saldırırsak bütün bunlar unutulur. 16 yıldır terörü bitiremediler. Namus sözü veriyorum 4 yılda terörü bitirmezsem siyaseti bırakırım. Sorunun çözüm yeri Meclis’te. Kapalı kapılar ardında halka hesabını veremeyeceğiniz vaatlerde bulunmayacaksınız” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, “Bu operasyonun seçmen davranışlarını değiştireceğini sanmıyorum PKK ile yeni mücadele edilmiyor ki. Kandil’e defalarca gidildi. Uçakla bombalama 50-60-100 kere oldu benim bildiğim. Terörle mücadele edilsin, bu devletin bir olayı. Sorun Kandil’i almak değil sorun terörü çözmek. Bunu yaparsanız gelip tebrik edeceğim sizi. Sorun çok boyutludur. Şunu asla yapmadılar; terör örgütünün finans kaynaklarını kesme noktasında bir şey yaptılar mı? ‘Seçim zamanı gidelim operasyon yapalım oyumuz artar’ kargalar bile buna güler” dedi.

Haberin Devamı

‘İnce OHAL’i kaldıracak’

Kılıçdaroğlu, “Sayın Muharrem İnce seçimi kazandığında yapacağı 3 şey var; ‘48 saat içinde OHAL’i kaldıracağım’ diyor. Enflasyonun indirilmesi ile ilgili Merkez Bankası’nın kullanacağı hiçbir araca siyaseten müdahale edilmeyecek. Bu ikisi batı için çok önemli. Merkez Bankası’nın bağımsızlığı dünyaya duyurulmuş olacak” dedi.

FETÖ ile mücadeleye ilişkin olarak ise Kılıçdaroğlu, “FETÖ’nün iadesi ile ilgili ‘örgütlediği, talimat verdiği’ yönünde somut bilgi gönderin ona göre mahkeme çıkacak’ dendi. Somut bilgi gönderilip gönderilmediğini hükümetin açıklaması lazım” dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, “Kemal Batmaz, Adil Öksüz’ün de bulunduğu beş kişi darbeden önce toplanmış. MİT tarafından tespit edilmiş, bu adreste şu gün toplanıldı diye. Ama orada neler konuşulduğunu MİT, TBMM’ye göndermiyor. Toplanma nedenleri; darbe kararını veriyorlar. MİT ‘ben dinlemedim’ diyebilir mi? O zaman orada toplanıldığını niye tespit ediyorsun? Neler konuşulduğunun gün yüzüne çıkması lazım. 15 Temmuz’u aydınlatacak şeyler konuşuldu. Açıklansın. Dinlemediyse görevini ihmal suçudur” diye konuştu.