Siyaset Sürgünden iyimser duygularla döndü

Sürgünden iyimser duygularla döndü

31.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kürt aydını Kemal Burkay, 31 yıldır sürgün yaşadığı İsveç’ten Türkiye’ye dönerken, “Türkiye’de belli bir yumuşama ve değişim var. Bunu küçümsememek lazım. İyimserim. Bizim ülkemiz de değişiyor” dedi

Sürgünden iyimser duygularla döndü

Şair ve siyaset adamı Kemal Burkay, 31 yıldır yaşadığı İsveç’ten Türkiye’ye döndü. Stockholm’den kızı Helin Burkay ile İstanbul’a gelen Kemal Burkay’ı, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Geliş Terminalindeki pasaport kontrol noktasında, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Aydın ile Hak ve Özgürlükler Partisi (HAKPAR) üyeleri karşıladı.
Kemal Burkay ve beraberindekiler, valizlerini aldıktan sonra Dış Hatlar Geliş Salonu’nda kendilerini bekleyen, Burkay’ın kızı Berivan Kaya, yeğeni türkücü Seher Dilovan ile HAKPAR Genel Başkanı Bayram Bozyel’in de aralarında bulunduğu kalabalık grupla buluştu. Burkay’ın posteri ile Kürtçe ve Türkçe “Özgürlük ve barışın insanı hoş geldiniz” yazılı afişi taşıyan gruptakiler, Burkay’ın etrafında çember oluşturarak, havalimanı çıkışında bekleyen aracına kadar eşlik etti.

Tehdit aldı mı?
Bozyel, Burkay’ın daha önce tehdit aldığı yönündeki soruya karşılık, Kürt sorununun çözümü için çaba sarf etmenin başlı başına bir risk olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
“Bu bugün de böyle, geçmişte de böyleydi. Muhtemeldir ki önümüzdeki süreçte de böyle olacak. Şiddet miadını doldurdu bize göre. Tehdit söylemleriyle gidecek bir yer yok. O bildiği yolda mücadelesini devam ettirecek. Türkiye toplumu gerçek anlamda barışa ulaşana kadar bu mücadelesini sürdürecek.”
Burkay’ın kızı Berivan Kaya da bugünleri hayal etmenin çok zor olduğunu kaydederek, babasının döneceğine yönelik umudunun son iki yıldır arttığını söyledi.
Berivan Kaya, “Bu ülke 2 ayrı darbe yaşadı. Yüzbinlerce insan tutuklandı, cezaevine kondu, işkence gördü. Binlercesi yurtdışına çıktı. Türkiye’de demokratikleşme süreci çok darbe aldı. Kürt meselesiyle beraber daha zor zamanlar yaşadık. 17 bin faili meçhul oldu. Bu karanlık günlerden sonra böyle bir umut gündeme geliyor” dedi. İsveç’ten ayrılırken havaalanında konuşan Burkay, Türkiye’ye dönmekten memnun olduğunu söyledi. Burkay, “Yakınlarımı göreceğim. Daha sonra ülkeyi göreceğim gezeceğim. Memnunun. İyimserim” dedi.
Türkiye’de belli bir yumuşama ve değişim olduğunu belirten Kemal Burkay, “Bunu küçümsememek lazım. İyimserim. Dünya değişiyor, bölge değişiyor, ülkemiz de ileriye doğru değişiyor” ifadelerini kullandı.