Siyaset TBMM’de ‘acil’ toplantı

TBMM’de ‘acil’ toplantı

14.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Kahraman dün sabah TBMM başkanvekillerini ve partilerin grup başkanvekillerini ‘acil’ koduyla toplantıya çağırdı. Kahraman tutuklu vekillerin yasama faaliyetlerine katılabilmeleri amacıyla bir çalışma yaptırdığını söyledi

TBMM’de  ‘acil’ toplantı

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, dün sabah TBMM Genel Sekreteri aracılığıyla, TBMM başkanvekilleri ve partilerin grup başkanvekillerini, “acil” koduyla toplantıya çağırdı. Başkanlık Divanı salonunda basına kapalı olarak yapılan toplantıya, TBMM başkanvekilleri Ahmet Aydın, Ayşe Nur Bahçekapılı ve Pervin Buldan, Ak Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Naci Bostancı ve İlknur İnceöz, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta ile bir grup başkanvekili tutuklu, diğeri gözaltında olan HDP’yi temsilen Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım katıldı.
Toplantıda Kahraman’ın bütçe görüşmelerini TBMM Başkanvekili Pervin Buldan’ın yönetecek olması nedeniyle, önceki gece yaşanan gözaltılar konusunda bir protesto yapılmamasını, uygun bir dil kullanılmasını talep ettiği belirtildi.
Denetimli serbestlik
Ayrıca Kahraman’ın, bir süredir HDP’li milletvekillerinin sıralarında bulunan tutuklu milletvekili ve belediye başkanlarının fotoğraflarının da kaldırılması konusunda Buldan’dan ricacı olduğu, HDP’li milletvekillerinin kürsüde konuşurken kürsü önüne tutuklu milletvekilleri fotoğraflarını getirmemesini talep ettiği ifade edildi. Buldan’ın bu talebi geri çevirdiği, fotoğrafların kaldırılmasının söz konusu olmayacağını ifade ettiği belirtildi.
CHP’li Özel tartışmalar üzerine, “Aslolan. Anayasa Mahkemesi içtihatlarına göre milletvekillerinin tutukluluk hallerinin sonlandırılarak yeniden yasama faaliyetlerine dönmelerinin sağlanmasıdır. Bu noktada TBMM Başkanı olarak size de görev düşüyor” dediği ifade edildi. Kahraman’ın da “Tutuklu milletvekillerinin yasama faaliyetlerine katılabilmelerine yönelik bir çalışma yaptırıyorum. Yapılacak çalışmanın ardından sizlere yeniden bilgi verebilirim” dediği kaydedildi. Milliyet’in aldığı bilgilere göre TBMM kulislerinde, tutuklu milletvekilleri için denetimli serbestlik gibi bir formülün devreye sokulabileceği ya da milletvekillerinin gündüz yasama faaliyetlerine katılıp, akşam cezaevine dönebileceği gibi bir sistemin mümkün olup olmadığına ilişkin araştırma yapıldığı ileri sürülüyor.

Onarılan avizeler Meclis’e döndü

15 Temmuz darbe girişiminde hasar gören ve Çek Cumhuriyeti tarafından onarılan TBMM’nin Şeref Holündeki avizeler düzenlenen törenle teslim edildi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Meclis’teki Bohemia kristali avizelerinin de 1957-1958 yıllarında bir Çek firmasınca imal edildiğini ve TBMM binasına takıldığını anlattı. Kahraman, “Meclis binası ve millet iradesi 15 Temmuz gecesinde bir kez daha demokrasiye bağlılık yolunda rüştünü ispatlamıştır. Türk halkı gibi Çek halkı da çok uzun ve badirelerle dolu yüzyılı geride bırakmıştır” diye konuştu. Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek ise “Avizelerin ebediyen dostluğumuzun simgesi olarak yanmasını diliyorum” dedi.