Siyaset TBMM, RTÜK’ün yeni üyelerini belirledi

TBMM, RTÜK’ün yeni üyelerini belirledi

29.05.2009 - 02:01 | Son Güncellenme:

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) boşalan üyeliklere, AKP kontenjanından Hasan Tahsin Fendoğlu ve Davut Dursun ile MHP kontenjanından Esat Çıplak seçildi

TBMM, RTÜK’ün yeni üyelerini belirledi

TBMM Genel Kurulu’nda dün yapılan gizli oylamada, AKP kontenjanından aday gösterilen Davut Dursun ve Hasan Tahsin Fendoğlu, MHP kontenjanından ise Esat Çıplak en çok oyu alarak, RTÜK’ün yeni üyeleri oldu. 

Kura çekilmişti
14 Temmuz’da görev süresi dolacak üyeleri belirlemek amacıyla geçtiğimiz günlerde RTÜK’te çekilen kurada, AKP kontenjanından seçilen Davut Dursun ve Paşa Yaşar ile CHP kontenjanından seçilen Şaban Sevinç’in adları çıkmıştı.
Bunun üzerine AKP, üyelik için Hasan Tahsin Fendoğlu, Davut Dursun, Basri Barut ve Mustafa Tarlacı, MHP ise Esat Çıplak ve Hasan Tüfekçi’yi aday göstermişti.
Yasa uyarınca CHP’ye düşen üyelik bu yasama döneminde MHP’ye geçmesinden dolayı CHP aday bildirememişti. 

CHP itiraz etmişti
Yeni seçilen Dursun, Fendoğlu ve Çıplak’ın RTÜK üyelikleri 15 Temmuz’da başlayacak. MHP’den seçilen Çıplak, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkan Müşaviri olarak görev yapıyordu.
AKP kontenjanından seçilen Fendoğlu ise halen Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı görevinin yanı sıra Ocak 2009’dan bu yana TRT Yönetim Kurulu üyeliğini de yürütüyor. Yine AKP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen Dursun ise, Temmuz 2005’ten bu yana RTÜK üyeliği yapıyordu.
Öte yandan RTÜK’ün CHP’li üyeleri, 13 Mayıs’ta RTÜK’te çekilen kura çekimine itiraz ederek, kararın yürütmesinin durdurulması istemiyle idare mahkemesinde dava açmıştı.
Dava dilekçesinde, TBMM’nin kura çekiminin bir CHP üyesinin MHP’ye kaydırılması şeklindeki görüşü doğrultusunda yapıldığı, bunun da usul ve esas yönünden hukuka aykırı olduğu ileri sürülmüş, TBMM’den görüş sorulup, bu görüşe göre hareket edilmesinin kanuna aykırı olduğu iddia edilmişti.
Ankara 10. İdare Mahkemesi de, RTÜK’ten dava konusu işlemin dayanağı olan bilgi ve belgelerin gönderilmesinin istenmesini kararlaştırmıştı.