Siyaset ‘Tek başımıza güvenli bölgeyi oluştururuz’

‘Tek başımıza güvenli bölgeyi oluştururuz’

25.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Fırat’ın doğusuna yapılacak operasyon için bekleme kararı aldıklarını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, güvenli bölge konusunda ‘Biz tek başımıza oluştururuz, gerekli tedbirleri alırız’ dedi

‘Tek başımıza güvenli bölgeyi  oluştururuz’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Suriye rejimi de biliyor ki YPG ve PKK, Suriye’yi bölmek istiyor. Buna Suriye rejimi de, Rusya da, İran da karşı, biz de karşıyız. Batılı ülkelerin tutumlarını biliyorsunuz, onlar ikircikli bir tutum içindeler” dedi.
Türkiye’nin rejimle doğrudan değil, Rusya ve İran üzerinden dolaylı temaslarda bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, gereken mesajların verildiğini söyledi.

Haberin Devamı

A Haber’e konuşan Çavuşoğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD ile Türkiye’nin görüşlerinin temel çerçevede Suriye’den çekilme, koordinasyon, boşluğu teröristlerin doldurmaması,YPG/PKK’ya verilen silahların toplanması konusundaki taahhütlerin yerine getirilmesi gibi hususlarda uyuştuğunu belirten Çavuşoğlu, ancak ABD’nin iki örgütle bağını ne kadar koparacağı ve bu örgütlerin oluşturduğu SDG’den ne anladığı gibi konularda görüşmeye devam edileceğini dile getirdi.

Jeffrey Türkiye’de

Bu çerçevede Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi Jeffrey’nin Türkiye’ye geldiğini ifade eden Çavuşoğlu, ABD ile her düzeyde görüşmeyi sürdüreceklerini söyledi. Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye’den çekilme kararına ilişkin, “Birden alınan bir karar. ABD içinde de sürpriz oldu, herkese sürpriz oldu.

Haberin Devamı

Dolayısıyla ABD içinde farklı tutumlar var” dedi. Türkiye’nin kendi ulusal güvenliği ve çıkarlarıyla gizli ajandasının bulunmadığını bildiren Çavuşoğlu, bu süreçte Menbiç yol haritasının bir an önce uygulanması gerektiğini vurguladı.
Çavuşoğlu, “Menbiç modeli Fırat’ın doğusuna da uygulansaydı Suriye’nin kuzeyinin önemli bir bölgesinin istikrara kavuşturulmuş ve göçmenlerin de dönmeye başlamış olacağını” anlattı.

ABD’nin YPG/PKK’ya verdiği silahları geri alacağına dair taahhütte bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın daha önce de bu silahları geri alacağını söylediğini, ABD tarafının son görüşmelerde de bunu teyit ettiğini kaydetti.

‘Tek başımıza güvenli bölgeyi  oluştururuz’

Çavuşoğlu Norveç heyetini kabul etti

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Norveç Parlamentosu Dışişleri ve Savunma Komisyonu Başkanı Anniken Huildfeldt başkanlığındaki heyeti kabul etti. Toplantıya TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır da katıldı.

Bekleme kararı

Bu silahların belli bir bölümünün kaybolduğunu, bazılarının kullanıldığını, bazılarının ise PKK’nın elinde yakalandığını dile getiren Çavuşoğlu, YPG/PKK’nın bu silahların belli bir bölümünü de DAEŞ ve diğer gruplara sattığını belirtti.

Güvenli bölge konusunda da Çavuşoğlu, “Biz tek başımıza bu güvenli bölgeyi oluştururuz, gerekli tedbirleri alırız. ABD ve diğerleri iş birliği yapmak istiyorsa bunu da hiçbir zaman dışlamayız” dedi.

Haberin Devamı

Fırat’ın doğusuna yapılacak operasyona ilişkin ABD’nin çekilme kararından sonra bir süre bekleme kararı aldıklarını anlatarak, “Şu anda harekâta ilişkin başkomutandan ilave bir talimat gelmedi. Sayın Cumhurbaşkanımız bir süre bekleyeceğimizi söyledi” dedi.

‘FBI’ın ciddi bir soruşturması var’

Çavuşoğlu, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard’ın bu ay sonu Türkiye’yi ziyaret edeceği bilgisini paylaştı. FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi konusunda ABD’ye yapılan taleplerin sonuçsuz kaldığını hatırlatan Çavuşoğlu, “ABD, FETÖ’nün ülkeleri içinde karanlık faaliyetlerini görmeye başladığını bize detaylı şekilde anlatmaya başladı. FBI’ın ciddi bir soruşturması var” diye konuştu.

Yazarlar