Siyaset TESLİMİYET!

TESLİMİYET!

15.01.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon’un Türkiye’nin tepkisi üzerine gönderdiği özür mektubu, İsrail basınında “teslimiyet” olarak yorumlandı

TESLİMİYET

Haaretz: İbranice nüshasında “İsrail, Türk ültimatomuna teslim oldu” manşetini atarken, İngilizce nüshasında “Baskılara boyun eğen Ayalon, Türkiye’den yeniden özür diledi” başlığını kullandı. Zvi Barel imzasıyla yayımlanan “Türk halkı İsrail’in hakaretini unutmayacak” başlıklı yorumda ise, “Türk halkı, temsilcilerine yapılan hakaretleri sineye çekecek bir halk değildir. Hükümetinin icraatını beğenmediğinde sokaklara dökülen bu halktır. Türk halkının bunu affetmesi zor olacak” denildi.
Jerusalem Post: Ayalon’un İsrail’i ayağından vurduğunu, bu olayın sonucunda “Türkiye’nin kurban gibi göründüğünü ve İsrail’in özür dilemeye mecbur kaldığını” vurgulayarak, “Belki de en kötüsü, Türkiye’de Erdoğan gibi Ankara’yı Kudüs’ten uzaklaştırmak isteyenlere cephane sağlandı” diye yazdı.
Yisrael Hayom: “İsrail’den Türkiye’ye özür” manşetini kullandı. Gazetenin yorumunda, “Türkiye büyükelçisini kameralar önünde aşağılama fikrinin akıl yoksunluğundan başka bir şey olmadığı” vurgulandı.

Financial Times, Alon Liel’le konuştu
Financial Times: İngiliz Financial Times gazetesi, İsrail ile Türkiye arasındaki diplomatik gerginlikle ilgili haberinde eski İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü ve Türkiye uzmanı Alon Liel’in görüşlerine yer verdi. Liel, Meclis’e davet ettiği Türkiye Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’u kasıtlı olarak alçak bir kanapeye oturtarak aşağılamaya çalıştığı belirtilen Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon’un İsrail diplomasisini gülünç duruma düşürdüğünü belirtti. Alon Liel şunları söyledi: “İlişkilerin bozulması halinde İsrail’in kaybedecek daha çok şeyi var. Türkiye’nin bize olduğundan daha çok, bizim Türkiye’ye ihtiyacımız var. Orta Doğu’da tecrit edilmiş durumdayız ve Türkiye önde gelen bir aktör. Onların bölgede sadece bir ülkeyle; İsrail’le sorunu var, bizim ise etrafımızdaki 22 ülkeden 20’siyle.”