Siyaset TÖB-Der yeniden kuruluyor...

TÖB-Der yeniden kuruluyor...

21.06.2010 - 09:42 | Son Güncellenme:

1979 yılında kapatılan Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği’nin(TÖB-DER) 24 Haziran’da yeniden kurulacağı bildirildi.

TÖB-Der yeniden kuruluyor...

Dönemin Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından 1979 yılında kapatılan Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği’nin(TÖB-DER) 24 Haziran’da yeniden kurulacağı bildirildi.

TÖB-DER’in kapatıldığı dönem Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten ve diğer TÖB-DER yöneticileri ile 5 yıl cezaevinde yatan İsmet Yalçınkaya, Ankara’da düzenlenen "Tanıklar Konuşuyor, Gerçek Buluşması" toplantısında TÖB-DER’in yeniden kurulacağını açıkladı.

Yalçınkaya, "Biz TÖB-DER’i yeniden açıyoruz. Kırılan onurumuzu onarmak için öldürülen öğretmen arkadaşlarımıza bir borcumuz var. O borcu ödemek üzere biz TÖB-DER’i bu ayın 24’ünde Ankara Valiliğine ‘biz faaliyetteyiz’ diyerek açacağız" dedi.

12 Eylül ile hesaplaşmak istediklerini söyleyen Yalçınkaya, TÖB-DER’in el konuşan mallarını da geri alacaklarını açıkladı.

-EN BÜYÜK ÖĞRETMEN ÖRGÜTLENMESİ- TÖB-DER 12 Mart 1971 Muhtırası’ndan sonra kuruldu. Yöneticileri darbe döneminde içeri alınarak ortalama 5 yıl hapis yattı. Türkiye’deki 300 bin öğretmenin 200 binini örgütleyerek Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük öğretmen örgütlenmesi olarak biliniyor. Kuruluşuna Köy Enstitüleri kökenli bir çok öğretmen öncülük etti.

Haberin Devamı

24 Aralık 1979’da Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından kapatılıp, üye öğretmenlerin bir kısmı 1402 sayılı sıkıyönetim yasasıyla işinden alındı ya da sürgüne gönderilerek istifaya zorlandı. 200 bin üyeli en büyük öğretmen örgütü TÖB-DER yöneticileri tutuklandı, yıllarca hapis yatırıldı. Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi, 84 TÖB-DER yöneticisini 5 ile 8 yıla mahkûm ederek, derneğin mallarını hazineye devretti. Aradan 8 yıl geçtikten sonra, 24 Nisan 1989 tarihinde Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, örgütün genel başkanının da içinde bulunduğu 19 yöneticisini akladı, buna karşın, TÖB-DER malları öğretmenlere geri verilmedi.