Siyaset Topal'ın Kilyos planı

Topal'ın Kilyos planı

19.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kumarhane kralı olarak tanınan Topal, iki yıl önce Kilyos'tan 280 bin metrekarelik arazi aldı. Bölge kumarhanelerin taşınacağı merkez olarak anılmaya başlanınca, Topal'ın hedefi ortaya çıktı. Şimdiyse kumarhanelerin kapatılması gündemde

Topalın Kilyos planı

BAŞBAKAN Yardımcısı Tansu Çiller'in "Casinoları kapatın" talimatından önce kumarhanelerin toplanacağı merkezler arasında adı geçen Kilyos'a, öldürülen "kumarhaneler kralı" Ömer Lütfü Topal'ın gölgesi düştü. Topal'ın 1994'te Denizcilik İşletmeleri'nin Rumelifeneri'ndeki arazilerinden 280 bin metrekarelik bölümünü satın alması, yeni soru işaretleri yarattı.
Denizcilik İşletmeleri, 1994 Eylül'ünde 58 arsa ve gayrimenkulü kapalı zarf usulü ve gazete ilanıyla satışa çıkardı. 19 Eylül 1994'deki ihalede, Rumelifeneri'ndeki imar planı bulunmayan ve bir kısmı denize sıfır olan altı parselin dördünü Topal'ın Emperyal şirketi, birini de Okumuş Grubu satın aldı. 7 bin metrekarelik 195 No'lu parsel ise satılamadı.
Emperyal A.Ş., arazi için KDV hariç 223 milyar lira ödedi. Bir parsel satın alan Okumuş Grubu ise 79 bin 840 metrekarelik araziye 61 milyar 100 milyon lira ödeyerek sahip oldu.
Satış kararı üzerine bölge, 1995 Ekim'inde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nce onaylanan 1 / 50 bin ölçekli metropoliten nazım planda korunması gerekli doğal alan olarak gösterildi. Topal'a bir darbe de İstanbul 3 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan geldi. Kurul, oybirliğiyle aldığı kararla, Sarıyer ilçesinin tümünü SİT alanı ilan etti. Ne var ki, karardan kısa bir süre sonra Kurul Başkanı Prof. Afife Batur, Ayla Ödekan ve Oktay Ekinci görevden alındı. Batur, Milliyet'e şöyle konuştu:
"Böylesine önemli bir kararı oybirliğiyle verdiğimiz için görevden alındık. Amacımız doğal güzellikleri bozmamaktı, ama biz arı kovanına parmak sokmuştuk. Kurulun diğer üyeleri şimdi aynı kurulun başkanı olan Prof. Hakkı Önel ve Prof. Nuran Zeren Gülersoy'a YÖK tarafından atandıkları için dokunamadılar."
1996 Şubat'ında görevden alınan Ekinci, Rumelifeneri'ndeki yapılaşmayı şöyle anlattı:
"Kurulun 14 Kasım 1995'deki kararıyla Sarıyer, doğal SİT alanları sınırı içinde kalıyor. Şimdi bu kıyı kuşağında herhangi bir uygulama yapılabilmesi için 1 / 50 bin ölçekli nazım planla ilişkisi kurularak 1 / 5 bin ölçekli koruma amaçlı imar planı yapılması gerekir. Bu planın kurulca onaylandıktan sonra Sarıyer ve Büyükşehir Belediye meclisleri kararlarıyla da yürürlüğe girmesi gerekiyor. 1 / 5 bin ölçekli plandan sonra da bu plana bağlı 1 / 1000 ölçekli uygulamalı imar planının yapılması ve bunun da önce kuruldan, sonra da Sarıyer ve Büyükşehir meclislerinden geçmesi gerekir.
Hem 3194 sayılı İmar Yasası, hem de 2863 sayılı Koruma Yasası'na göre, bu prosedür tamamlanmadan orası için inşaat bir yana, proje dahi üretilemez."

Rumelifeneri'ndeki arsa ihalesine Emperyal A.Ş. adına katıldığı ileri sürülen kişi ise kamuoyunda "ülkücü baba" olarak bilinen Nihat Akgün.
İddialar
üzerine Akgün şunları söyledi:
"Topal'ı hayatımda hiç görmedim. Vatan Caddesi'ndeki, sadece arsanın yüzde 30'una sahip olduğum Akgün Oteli'nin kumarhanesini Topal almak istemiş. Ancak ben ülkücüyüm ve bu kumar işlerine karşıyım. Kardeşlerim oranın işletmesini onlara vermiş. Benim hiçbir ilgim yok.
Rumelifeneri'nde kimsenin adına ihaleye de girmedim. Orada bir santimetrekare yerim dahi varsa hepsini vatana, millete veya bir hayır kurumuna hibe ediyorum."
Topal'ın tek çivi çakılamayacak bir arsayı satın almasının üstünden iki yıl geçerken, Turizm Bakanlığı'nın kumarhaneleri belli merkezlerde toplama projesi kapsamında Kilyos'un da adı gündeme geldi. Büyük bölümünü Emperyal A.Ş.'nin kapattığı bölgenin kumarhane merkezi olarak seçileceği haberi ilginç bir rastlantı oluşturdu. Çiller'in de geniş arazilere sahip olduğu Kilyos'la ilgili spekülasyonlar sürerken, kumarhanelerin kapatılması açıklaması kafaları karıştırdı.