Siyaset ‘Tüm geçersiz oyları yeniden saymanın hukuki dayanağı yok’

‘Tüm geçersiz oyları yeniden saymanın hukuki dayanağı yok’

03.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

CHP’nin itirazlarının kabulüyle birlikte İmamoğlu’nun oylarının artacağını söyleyen Kaftancıoğlu, “Tüm geçersiz oyların yeniden sayılmasının hiçbir gerekçesi ve hukuki dayanağı yoktur” dedi

‘Tüm geçersiz oyları yeniden saymanın hukuki dayanağı yok’

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Seyrantepe 2. Bölge Koordinasyon Merkezi’nde basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Bizim İstanbul’da topladığımız 31 bin 124 değil 31 bin 186 ıslak imzalarımızla YSK verilerini tek tek karşılaştırdığımızda İstanbul’da bu seçimin kazananı Ekrem İmamoğlu olduğunu görüyoruz. Seçim sonuçları ilan edilmeye başlandığı andan itibaren algı operasyonları oluşturulmaya ve buralardan bir sonuç alınmaya çalışılıyor. Sanki ilk defa bir süreci yaşanıyormuş gibi oluşturulmak istenen algı operasyonuyla İstanbul halkının sandığa yansımış iradesi gasp edilmeye çalışılıyor. Bizler seçim günü vatandaşlarımız devletin görevlisinin olduğu, her partinin siyasi temsilcisinin olduğu sandıklara gittiler ve oy kullandılar. Oy kullanma işlemi bittikten sonra yine devletin görevlisinin ve siyasi parti temsilcilerinin olduğu ortamda oylar açıldı ve sayıldı. Ve bu oylar ıslak imzalı tutanaklarla tutanak altına alındı. Ve sonrasında bu tutanaklarla birlikte YSK’ya aktarıldı. Bu veriler aktarılırken tüm tutanlarda maddi hatalar oldu mu oldu. Bizim de dün saat 15.00’e kadar İstanbul genelinde yaklaşık 300 tane sandıkta maddi hata tespitimiz oldu. Ve bu maddi hata tespitlerimize ilişkin itirazlarımızı gerçekleştirdik. İtirazlarımızın kabulü ile birlikte İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nun oyu 4 bin 960 daha artacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Zaten reddedildi’

Kaftancıoğlu, “Tüm geçersiz oyların yeniden sayılmasının hiçbir gerekçesi ve hukuki dayanağı yoktur” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul’da geçersiz oyların yeniden sayılması ile ilgili ilçe seçim kurullarına dilekçeler verildi. İlçe seçim kuruluna geçersiz oyların sayımı ile ilgili dilekçelerin verilmesi bunun hukuki dayanak olması lazım. Hukuki dayanağın da sandıkları kapandığı anda geçersiz oylar sayıldığında ıslak imza tutanaklarının altı oluşturulurken, altına geçersiz oylarla ilgili bir şerh düşülmesi lazım ki, geçersiz oyların yeniden sayılması için hukuki bir gerekçe oluşmuş olsun. Bu olmadan seçim günü sandıklar açıldığında biraz önce dediğim gibi bütün siyasi partilerin temsilcisi oradaydı, bir şerh yazılmadan bütün geçersiz oyların sayılması talebi tamamen mesnetsiz ve hiçbir hukuki gerekçe ile dayandırılmayan bir yaklaşımdır. Eğer herhangi bir sandıkta geçersiz oyların sayılması ile ilgili not düşüldüyse bunun sayılmasında sıkıntı yok. Ama iki ilçe seçim kuruluna yapılan itirazlar da bu bağlamda zaten reddedildi.”