Siyaset ‘TÜRK ORDUSU ERDOĞAN’A TESLİM OLDU'

‘TÜRK ORDUSU ERDOĞAN’A TESLİM OLDU'

01.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit’in istifasının yankıları yabancı basında sürüyor. Alman haftalık haber dergisi ‘Der Spiegel’ haber-analizini “Türk Ordusu Erdoğan’a teslim oldu” başlığıyla verdi.

‘TÜRK ORDUSU ERDOĞAN’A TESLİM OLDU

The New York Times gazetesi, Türk ordusundaki dört generalin istifasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı sivil kontrole bağlı bir orduyu yeniden şekillendirmek için güvenli, avantajlı ve önemli bir konuma ulaştırdığına dikkat çekti. Wall Street Journal, komutanların önümüzdeki ay emekli olmak için talepte bulunduklarını ve bunun istifa kararlarını büyük oranda sembolik yaptığı görüşüne yer verdi.
Financial Times ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ülkenin en önemli 4 ordu komutanının istifasıyla Türkiye’nin bir krizle karşı karşıya kaldığını reddettiğini yazdı. Washington Post ise, bu çarpıcı hareketin Başbakan Erdoğan’ın egemenliği altında olan sivil hükümet lehine ordunun gücünü aşındırmanın sadece bir adımı daha olduğuna dikkat çekti.
Ordunun omurgasını kırdı
Der Spiegel, komutanların istifasının Türkiye’de bir dönemin sona erdiğini gösterdiğini iddia ederken, Başbakan Erdoğan’ın gelişmeleri soğukkanlığı karşıladığını vurguladı. Dergi şu görüşlere yer verdi:
“Erdoğan, ordunun omurgasını kırmayı başardı. Ordu, iktidardaki AKP’ye teslim oldu. Artık cuma akşamından sonra TSK’nin konumu, yaklaşık 100 yıllık bir sürede olduğu gibi kalmayacak. Recep Tayyip Erdoğan, üçüncü kez seçilmesinden ve kendisine eleştirel yaklaşan ordu yönetiminin gitmesinden sonra, gücünün doruğuna ulaşmış oldu. Ancak demokrasinin kazanıp kazanmadığı, daha sonra anlaşılacak.”
Almanya’nın diğer haber dergisi Focus ise, ’Erdoğan’ın büyük şansı’ başlıklı haber-analizde, komutanların emekliliklerini istemesi ile hükümetle ordu arasındaki mücadelenin yeni bir boyut kazandığı belirtildi. Alman gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung, “Ordudaki üst düzey komutanlar çekiliyor’ başlıklı haberinde, hükümetle ordu arasında yeni bir ’güç denemesi’ olduğunu savunurken komutanların, hükümet karşıtı 250 ordu personelinin gözaltında olmasını protesto etmek için emekliliklerini istediği kaydedildi.
Erdoğan avantajlı konumda
The New York Times, Türkiye’deki generallerin istifasını değerlendirdiği geniş haberinde, istifaların Başbakan Erdoğan’ı sivil kontrole bağlı bir orduyu yeniden şekillendirmek için güvenli, avantajlı ve önemli bir konuma ulaştırdığına dikkat çekti. Erdoğan’ın Haziran seçimlerinde tutucu ve popülist partisinin belirleyici zaferiyle cesaretlendirilmiş bir dış politika ve anayasal değişikliğinin peşinde olduğu değerlendirmesi yapıldı. Haberde, ordu ve sivil liderlerin arasındaki tartışmanın en önemli nedeninin, ordu komutanlarının tutuklanması ve yoğun kapsamlı baskı olduğu vurgulanarak, komutanların ve diğerlerinin Erdoğan’ın hükümetini devirmek için komployla suçlandığına dikkat çekildi.
Kararlar sembolik
ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal ise, ülkenin en büyük ordu yetkililerinin üçünün, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri, başının erken emekliliklerini istediklerini belirterek, komutanların önümüzdeki ay emekli olmak için talepte bulunduklarını ve bunun istifa kararlarını büyük oranda sembolik yaptığını ifade etti. Güvenlik analistlerinin Türk ordusunu NATO’da ABD’den sonra gelen ikinci büyük ordu olarak gördüğüne dikkat çekilen haberde ayrıca, ordunun bu ay PKK tarafından öldürülen 13 asker nedeniyle medyada şiddetli bir şekilde eleştirildiği belirtildi.
İstifanın önemi azaldı
İngiliz gazete Financial Times ise, “Türkiye generallerin istifasının önemini azaltıyor” başlıklı haberinde, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ülkenin en önemli 4 ordu komutanının istifasıyla Türkiye’nin bir krizle karşı karşıya kaldığını reddetti. Ancak, bunun “sıra dışı” bir durum yarattığını kabul etti” ifadelerine yer verdi.
Ülke yeni bir çağa uyandı
Washington Post gazetesi ise, “Türkiye Cumartesi günü yeni bir çağa uyandı” başlıklı haberinde, bu çarpıcı hareketin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın egemenliği altında olan sivil hükümet lehine “ordunun gücünü aşındırmanın sadece bir adımı daha olduğu”na dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün krizi önemsiz gördüğüne dikkat çeken gazete, komutanların zaten bir ay içinde emekli olacağına da dikkat çekti.