Siyaset Türkiye Sarıkamış şehitleriyle büyüyor

Türkiye Sarıkamış şehitleriyle büyüyor

09.01.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan, Allahuekber Dağları’nda donarak şehit olan 90 bin asker için Sarıkamış’ta düzenlenen anma töreninde “Türkiye, Sarıkamış şehitlerine yürüyor” ifadesi yerine “Türkiye, Sarıkamış şehitleriyle büyüyor” denilmesini istedi

Türkiye Sarıkamış şehitleriyle büyüyor

Sarıkamış Harekatı’nın 96’ncı yılı anma törenlerine katılmak için uçakla geldiği Kars’tan otobüsle Sarıkamış’a geçen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kars Gülahmet Aytemiz Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’nden 23 öğrencinin öğretmenleriyle birlikte, şihitleri temsilen kardan yaptıkları heykelin açtı.
Toprak Otel önünde taşınan 7 kamyon karla 25 metrekarelik bir alana yapılan, şehit iki Türk askeri ve kağnı arabasının tekeri bulunan heykelin üzerindeki bayrağı kaldıran Erdoğan, eşi Emine Erdoğan’la birlikte kırmızı gül bıraktı. Erdoğan, daha sonra şehitler için ellerini açarak dua etti.

İzdiham yaşandı
Sarıkamış Şehitlerini anma etkinlikleri kapsamında İstanbul’dan 25 Aralık’ta yola çıkan 14 Milli sporcu bin 856 kilometre yol katederek gelen bisikletçileri kutlayan Başbakan Erdoğan, Toprak Otelde “Türkiye Şehitlerine yürüyor” konulu konferansa katıldı. Başbakan Erdoğan, otele girerken izdiham yaşandı. Başbakan Erdoğan’ı görmek isteyen vatandaşlardan bazıları ezilme tehlikesi geçirdi. Konferan sırasında “Allah rızası için Selim-Sarıkamış karayolunu yaptırın” ve “Başbakan” diye bağıran iki vatandaş, korumalar tarafından salon dışına çıkarıldı. Sarıkamış haraketanının 96’ncı yıldönümünde şehitleri yad ediyor olmaktan büyük heyecan duyduğunu belirten Erdoğan, “Türkiye, Sarıkamış şehitlerine yürüyor” ifadesi yerine “Türkiye, Sarıkamış şehitleriyle büyüyor” denilmesini istedi. Erdoğan, “Mekanları cennet olsun” dediği şehitleri, Mehmet Akif Ersoy’un “Gökkubbenin altında yatar, alkan içinde/ Ey yolcu, şu topraklar için can veren erler/ Hakkın bu veli kulları taş türbeye girmez / Gufrana bürünmüş, yalnız fatiha bekler” dizeleriyle andı.

‘Emanetinizi yıpratmayacağız’
Sarıkamış ve Kafkas cephesi şehitlerinin isim ve memleket listesine dikkat çekerek, burada ülkenin her yöresinden evlatların yattığına işaret eden Erdoğan, Sarıkamış şehitliğinin kardeşliğin sarsılmaz bir abidesi olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Aziz şehitler, bizler torunlarınız olarak huzurunuzdayız. Canınızla kanınızla yazdığınız kahramanlık anıtı vatanımıza sizin kadar sahip çıkacak onu yüceltmeye, büyütmeye devam edeceğiz. Aziz ruhlarınızı, şehit bedenlerinizi incitmeyeceğiz. En büyük vasiyetiniz olan kardeşliği yıpratmayacak, sizler gibi kardeşliğimize uzanan ellere karşı göğsümüzü siper edeceğiz. Sizler Sarıkamış cephesinde Allahuekber dağlarında kardeşlerimizle omuz omuza çarpıştınız beraber şehit oldunuz. Sizden aldığımız ilhamla tıpkı sizin gibi kardeşlik, dayanışma, hak ve hukuk demeye devam edeceğiz.”
Sarıkamış’tan sonra Kars’a geçen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen toplu açılış törenine katıldı ve bir konuşma yaptı.
Erdoğan, Anayasa değişikliğine ilişkin referandumda çıkan sonuç için Karslılara teşekkür ettiği konuşmasında, birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Vatandaşlardan, Sarıkamış şehitlerinin ve özellikle de Kafkas cephesinde şehit düşenlerin listelerini iyi incelemelerini isteyen Erdoğan, Kars’a, Sarıkamış’a erzak getirmek için yola çıkan 120 Vanlı çocuktan 98’ inin soğuk ve hastalık nedeniyle şehit olduğunu da hatırlatarak, özetle şunları söyledi:

‘Kardeşliğimiz geçici değil’
“Birinci Dünya Savaşı sırasında, Sarıkamış için erzak taşıyan bir gemi Rize limanına geldiğinde çuvalları taşıyacak kimse bulunamadığı için çocuklar ve kadınlar bu çuvalları omuzladı. Zira neredeyse bütün Rize, rahmetli dedem de dahil olmak üzere, cepheye, buraya gelmişti. Bizim kardeşliğimiz gelip geçici bir kardeşlik değil. Bizi tarih birbirimize kardeş yaptı. Aramıza nifak tohumları ekmek isteyenleri de ben Kars’a, Sarıkamış’a davet ediyorum.”
Erdoğan, Kars Organize Sanayi Bölgesi’ nde de özel sektör yatırımlarını hizmete açacaklarını belirtti.
Sarıkamış ve Kafkasya’da şehit olanlardan kutsal emanet devraldıklarını, onlardan emanet aldıkları bu ülkeyi yükseltmek, daha fazla refaha kavuşturmak için çalıştıklarını anlatan Erdoğan, sağlığı, emniyeti, doğalgazı yaygınlaştırarak, ekonomiyi büyüterek şehitlerin izinden yürüdüklerini söyledi.
Erdoğan, Kars’ta 2002’den beri Kars’ ta sağlık, eğitim, ulaşım ve konut alanlarında yapılan yatırımları, devam eden projeleri hatırlatarak, “Biz size efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik” dedi. Kars’a 2006 yılında doğalgaz verildiğini hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:
“Ayşe kardeşim, Fatma kardeşim doğalgazı kullanıyor musunuz? Kombiye bastığın zaman ev ısınıyor mu, sıcak suyu hemen buluyor musun? AK Parti gelene kadar doğalgaz yok muydu dünyada? Benim Kars’ taki hanım kardeşim tezek yakıyordu, 5 kat apartmanın dibinden kömür taşıyordu. Medeniyet bu, modern olmak bu, insanca yaşam bu. İşte AK Parti iktidarı bunu sizlere getirdi.”

Haberin Devamı

Otelin İngilizce adını değiştirdi
Erdoğan dün Kars’ta Grand Castle Oteli’nin açılışını yaptı. Konuşmasında otelin adının İngilizce olmasını eleştiren Erdoğan, “Burada yazılana bakmayın. Bu geçici. Bunun adı ’Büyük Kale’ olacak. Bizim kendi dilimiz varken niye bunu kullanacaksın?” dedi. Erdoğan, “İnşallah Büyük Kale Oteli Karsımız için hayırlı olur” ifadesini kullandı.