Siyaset 'Türkiye yalnızlığa mahkum ediliyor'

'Türkiye yalnızlığa mahkum ediliyor'

14.02.2013 - 11:29 | Son Güncellenme:

.

Türkiye yalnızlığa mahkum ediliyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, ABD ile AB arasında kurulması gündeme gelen “Serbest Ticaret Bölgesi” ile küresel ekonomiye yeni bir düzen verileceğini ifade ederek “Türkiye AKP iktidarı tarafından bu süreçlerin, oluşumların, pazarların dışına itilmekte, yalnızlığa mahkum edilmektedir” dedi.

Haberin Devamı

Toprak yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Obama’nın, ABD ve AB arasında Serbest Ticaret Bölgesi kurulması çalışmalarını başlattığını duyurduğunu ve AB tarafından da teklife olumlu yanıt geldiğini anımsattı. AB-ABD arasındaki ticaret hacminin 613 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde, böyle bir ekonomik alanın kısa sürede birkaç trilyon dolarla ifade edilecek bir hacme ulaşacağını belirten Toprak, bunun küresel ekonominin yeniden düzenlenmesi, köklü değişimlerin gündeme gelmesi demek olduğunu kaydetti. Toprak, “Türkiye ise, tam da bu aşamada AB’ye rest çekme, Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üye olma gibi blöflerle şantaj yapma peşinde. Gelişmeler, Başbakanın ve AKP iktidarının dünyadaki ekonomik ve siyasi gelişmeleri iyi okuyamadığını, en yakın müttefiklerinin bile stratejilerinden habersiz olduğunu, Türkiye’nin ulusal çıkarları konusunda inisiyatif alamadığını göstermektedir. Parasal, üretim, ticaret, teknoloji, küresel ekonomik etkinlik açısından dünya ekonomisi yeniden yapılanırken, en büyük ekonomi ve ticaret alanı kurulma sürecine girerken, Türkiye AKP iktidarı tarafından bu süreçlerin, oluşumların, pazarların dışına itilmekte, yalnızlığa mahkum edilmektedir” dedi.

Haberin Devamı

-“TÜRKİYE BU YANLIŞ VE ONUR KIRICI POLİTİKALARI HAK ETMİYOR”

ABD’nin, yeni serbest ticaret bölgesi hamlesi ile Rusya önderliğindeki Bağımsız Devletler Topluluğu Serbest Ticaret Bölgesi, Avrasya Ekonomik ve Gümrük Birliği, Şanghay İşbirliği Örgütü gibi oluşumlara alternatif oluşturma, küresel ekonomik, askeri, siyasi liderliği elinde tutma planlarını devreye soktuğunu ifade eden Toprak şöyle devam etti:

“Türkiye ise aksine, komşularıyla, AB ile, Rusya ile gerilim politikası izliyor. ABD ve Rusya, Fransa Suriye konusunda daha ılımlı politikalara yönelirken Türkiye adeta savaş ister gibi davranıyor. Bu yanlış politikalarla insanlarımız ölüyor. Ekonomimiz kaybediyor, pazarlarımız daralıyor. Suriyeli mültecilere Maliye Bakanı 610 milyon TL, Başbakan 600 milyon dolar harcandığını söylüyor. Türk Lirası mı, dolar mı? Hükümet buna bile karar veremiyor, Başbakan ve Maliye Bakanı farklı konuşuyor. Şayet, Başbakanın dediği gibi dolarsa, 400 milyon lirayı aşkın bir tutarın nereye harcandığı muammaya dönüşüyor. Sınır kapılarımızda bomba yüklü araçlar patlıyor. Sadece Hatay’da son 2 ayda 186 cip çalınıp, Suriye’ye geçiriliyor ve otomatik-makineli silahlar monte edilip Türkiye’nin desteklediği isyancılarca iç savaşta kullanılıyor. Bu araç hırsızlıkları, sınır geçişleri halkı rahatsız ediyor. Hükümet ise umursamıyor, göz yumuyor. Türkiye’yi ilgisi olmayan bir savaşın tarafı haline getiriyor. Küresel ekonomi, diplomasi, siyaset yeniden yapılanıyor, Türkiye kısır döngülerle boğuşuyor. Türkiye AKP iktidarını, bu yanlış ve onur kırıcı politikaları, konumları hak etmiyor.”