Siyaset Türkiye’ye Rus kalkanı

Türkiye’ye Rus kalkanı

30.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ile Rusya arasında S-400 füzelerinin alımı konusunda nihai anlaşma sağlandı. Yaklaşık 9.5 milyar lira maliyetli S-400 hava savunma sistemi alımı ile Türkiye’ye 144 füze konuşlandırılacak

Türkiye’ye Rus kalkanı

Türkiye, topraklarına yönelik füze tehdidine karşı kapsamlı bir hava şemsiyesi kurma konusunda önemli bir adım attı. Türkiye ile Rusya uzun menzilli ve yüksek irtifa hava savunma sistemine sahip S-400 füzelerinin alımı konusunda nihai anlaşmayı imzaladı. Maliyeti yaklaşık 9.5 milyar lira tutacak S-400 hava savunma sistemi alımı ile dört bölükten oluşacak 144 füze Türkiye’de konuşlandırılacak. Sistemin komuta-kontrolü ile nerede konuşlandırılacağı tamamen Türkiye’nin tasarrufunda olacak ve dost-düşman tanıma sistemleri değiştirilecek. Türkiye, NATO’dan yükselen tepkilere rağmen Rusya’dan S-400 füzelerini satın alma yönünde kararını verdi. Türkiye ile Rusya arasında füze sisteminin alımına ilişkin nihai anlaşma dün Ankara’da imzalandı. Yansıyan bilgilere göre, füze sisteminin Türkiye’ye maliyeti yaklaşık 9.5 milyar lira olarak hesaplandı. Türkiye bu paranın 4 milyar 275 milyon lirasını Rusya’ya peşin olarak ödeyecek. Kalan 5 milyar 225 milyon liralık borç ise Rusya’nın Türkiye’ye açacağı kredi ile kapatılacak. Bu kredi borcu dolar yerine Rusya’nın para birimi ruble üzerinden açılacak.
Dört füze bölüğü
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Rusya savunma sanayi şirketi Rosteh’in Başkanı Sergey Çemezov’un, Türkiye’nin S-400 füzelerini 2.5 milyar dolar karşılığında satın aldığı açıklamasına ilişkin soruları yanıtlarken, “Doğru, öyle zaten. İki sistem, dört batarya. Anlaşmanın hepsi sağlandı” demişti. Çermezov ise “Türkiye bizden dört batarya değil dört bölük satın alacak. Bir bölükte ise bilindiği üzere çok daha fazla batarya bulunuyor” ifadesini kullanmıştı. Rus askeri sistemine göre, bir bölükte dokuz batarya (füze rampası) bulunuyor. Füze sistemleri, dört bölük halinde konuşlandırılacak. Her bölükte komuta kontrol merkezi ile radar bulunacak. Sistem toplamda, 36 batarya ve 144 füzeden oluşacak.
Milli Savunma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre; sistemi konuşlandırma, komuta ve kontrol yetkisi tamamen Türk askeri makamlarında olacak. Yani Türkiye, bu füzeleri kullanma konusunda kimsenin iznine tabi olmayacak. S-400’ler NATO sistemi içinde yer almayacak ve kullanımı Türkiye’nin güvenliğiyle ilgili sınırlı tutulacak. Türkiye S-400 sistemi konusunda bu alımın yanı sıra ikinci etabı teknoloji transferini de içerecek şekilde Rusya ile birlikte geliştirmeyi de planlıyor.

Kontrolü tamamen Türkiye’de olacak

Savunma Sanayi Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamada S-400 füze sistemiyle ilgili olarak, “Bir adedi opsiyon olmak üzere Rusya’dan toplamda 2 adet S-400 sistemi (bataryası) tedarik edilecektir” denildi.
Açıklamada, “S-400 sisteminin kontrolü tamamen Türk Silahlı Kuvvetleri’nde olacak ve S-400 sistemi herhangi bir dış unsura bağlantısı olmadan bağımsız bir şekilde görev yapabilecektir. Sistemin kullanımı, yönetimi, dost düşman tanıma sistemleri milli imkânlarla gerçekleştirilecektir” denildi.
İlk teslimatın 2020 yılının ilk çeyreğinde yapılması planlandığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Proje ile ilgili teknoloji kazanımına yönelik işbirliği ve ortak geliştirme taahhüdü, sözleşmede yer almaktadır. Sözleşmesi imzalanmış, avans ödemesi yapılarak takvimi daha önceden başlamış olan projenin, Rusya Federasyonu tarafından sağlanacak kredi ile karşılanacak bölümüne ilişkin kredi anlaşması da imzalanmıştır. Bununla birlikte, uzun menzilli hava savunma ihtiyacının milli imkânlarla karşılanmasına yönelik çalışmalar, ülke menfaatlerimiz doğrultusunda kararlılıkla devam etmektedir. Bu modeli destekleyecek muhtelif çalışmalar, ilgilenen diğer ülke ve firmalarla da sürdürülmektedir. Sisteme ilişkin teknik hususlar ve ödeme detayları her savunma projesinde olduğu gibi taraflar arasında mutabık kalınan gizlilik prensipleri uyarınca paylaşılmamaktadır.”

Aynı anda 12 hedef

Türkiye, 2009’dan itibaren uzun menzilli füzelere karşı yüksek irtifa hava savunma sistemine sahip olmak için çalışma başlattı. Bu süreçte Rusya’nın S-400, ABD’nin PAC-III veya MEADS, İsrail’in Arrow-II ve Çin’in HQ-9 sistemleri üzerinde duruldu. Türkiye; ABD, Çin ve İsrail ile anlaşmaya varamayınca ilgisini Rusya’ya yoğunlaştırdı.
Savunma kaynakları, S-400’lerin hem Patriot’lara hem de Arrow’lara büyük üstünlüğü olduğunu belirtti. Kapasitesi açısından S-300 sistemini iki misli aşan S-400’lerin menzili ise 400 kilometre. S-300 sistemi aynı anda 6, S-400 sistemi de 12 hedefe füze atabiliyor ve saniyede 2 bin 800 metre hızla hareket eden hedefleri vurabiliyor.


Türkiye ABD’den füze alacak
ABD’li Raytheon şirketi, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 10 ülkeye havadan havaya füze satışı yapacak. Reuters’in haberine göre, ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, ABD’li silah üreticisi Raytheon’un aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 10 ülkeye AMRAAM havadan havaya füze satışı için 634 milyon dolarlık sözleşme imzaladığı belirtildi. Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre, füzeler Türkiye, Japonya, Güney Kore, Fas, Polonya, Endonezya, Romanya, İspanya, Bahreyn ve Katar’a satılacak.
1980’lerin sonunda geliştirilen radar güdümlü füze dünyadaki en etkili havadan havaya füzeler arasında yer alıyor. 72 kilometre menzile sahip füzeler aktif radarı ile “ateşle ve unut” sistemine sahip. Ses hızının dört katına çıkan süpersonik füzeler bu sistem sayesinde ateşlendikten sonra hedefi kendi radarı ile takip ederek vurabiliyor. l DIŞ HABERLER