Siyaset Türklerin hükümete güveni azaldı

Türklerin hükümete güveni azaldı

25.06.2008 - 02:20 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği’nin kamuoyu araştırmalarından sorumlu birimi Eurobarometre’nin dün yayımladığı bir çalışma, Türkiye’de AB’ye olan güvenin arttığını, hükümete ve TBMM’ye güvenin ise ciddi oranda düştüğünü gösteriyor.

Türklerin hükümete güveni azaldı

Son 6 aylık veriler ışığında AB’ye güvende yüzde 6’lık artış tespit edilirken, hükümete güvendeki düşüş oranı yüzde 16, TBMM’ye olan güvendeki düşüş oranı yüzde 17 olarak belirlendi. Türkiye’de işlerin kötüye gittiğini düşünenlerin oranında da patlama yaşanıyor.
Eurobarometre’nin 2007 sonbaharında yaptığı araştırma, AB’ye güven oranının yüzde 25 olduğunu göstermişti. Son artışla bu oran yüzde 31’e yükseldi. AB kurumlarına yönelik bir güven artışını da yansıtan araştırmaya göre, üyeliğe verilen destek yüzde 49’a sabitlenmiş durumda. 2007’nin son araştırmasında hükümete duyulan güven yüzde 63 düzeyindeydi. Veriler bu oranın yüzde 47’ye gerilediğine işaret ediyor.  2007 sonunda yüzde 64’lük bir güvene sahip olan TBMM de, şu an yüzde 47’lik bir orana sahip. 

İşler kötüye gidiyor
Verilere göre, Türkiye’de işlerin iyiye gittiğini düşünenlerin oranı yüzde 31’lik düşüşle yüzde 17’ye gerilerken, “işlerin kötüye gittiğini” düşünenlerin oranı yüzde 35’lik artışla yüzde 72 oldu. Türkiye’de hayatının 1 yıl içinde daha kötüye gideceğini düşünenlerin oranında da belirgin artış yaşanıyor. 2007 sonunda, “Hayatım kötüye gidecek” diyenlerin oranı yüzde 13 olarak belirlenirken,   bu oran yüzde 30’luk artışla yüzde 43’e ulaştı. Türk ekonomisinin daha kötü olacağını düşünenlerin oranı da yüzde 19’luk bir artışla yüzde 44’e yükseldi.
Türkiye’deki en önemli sorun sıralamasında ilk basamakta, yüzde 55’le işsizlik yer alıyor.  2007 sonunda, Türkler en ciddi sorun olarak yüzde 77’yle terörü göstermişlerdi. Son çalışmada ise terörü en önemli sorun olarak görenlerin oranında yüzde 33’lük bir düşüş kaydedildi ve yeni oran yüzde 44 oldu. İkinci sıradaki terörü, yüzde 35’le ekonomik durum izliyor.

Yazarlar