Siyaset TÜSİAD’la buzları eriten görüşme

TÜSİAD’la buzları eriten görüşme

18.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

TÜSİAD ve MÜSİAD heyetleri Başbakan ile yaptıkları görüşmelerde “Hükümet kurulsun” mesajını iletirken, Başbakan Davutoğlu, “Bunun için tüm şartların zorlanacağı”nı belirtti

TÜSİAD’la buzları  eriten görüşme

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün önce TÜSİAD ardından da MÜSİAD heyeti ile bir araya geldi. TÜSİAD’ın bir önceki başkanı Haluk Dinçer, geçen aralıkta, “Cumhurbaşkanı devletin başıdır. TÜSİAD’ın muhatabı zaten cumhurbaşkanı değildir, TÜSİAD’ın muhatabı başbakandır” açıklaması yapmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Madem biz muhatap değiliz, bundan sonraki davetlerine katılmayız” diyerek tepki göstermişti. Davutoğlu da TÜSİAD’ın 22 Ocak’taki genel kuruluna katılmama kararı almıştı.
‘Samimiyet’ mesajı
Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmede TÜSİAD heyeti, dönüşüm paketiyle gündeme getirilen düzenlemelerin kendilerinin de beklentileri olduğunu söyledi. Davutoğlu da paketlerin hızlıca hayata geçirildiğini bir kısmının da hükümet kurulur kurulmaz geçirileceği mesajını verdi.
Heyetler, daha önceki görüşmeleri hakkındaki izlenimlerini de Davutoğlu’na aktardı. Davutoğlu, kendisine iletilen beklentilerin büyük bölümünün hükümet programı, seçim beyannamesi ve öncelikli dönüşüm programlarıda yer aldığını ifade ederek, “Ülkeyi yönetme sorumluluğu üzerinde olan birinci partinin genel başkanı olarak samimiyetle koalisyon görüşmelerini gerçekleştireceğini” vurguladı.
“Süreç nasıl işlerse işlesin, kendisi başbakanlık makamındayken Türkiye’de bir yönetim boşluğuna aslı izin vermeyeceğim” diyen Davutoğlu’nun görüşmede bu süreçte cumhurbaşkanını yıpratmaya dönük çaba gösterenlerin de karşısında ilk önce kendisini bulacaklarını vurguladı. Erken seçim beklentilerinin olmadığı vurgusunu yapan TÜSİAD heyeti, herhangi bir parti ile koalisyonu önermedi, ancak, “Güçlü bir hükümetin kurulması ekonomi dünyasının beklentisidir” değerlendirmesi yaptı.
Görüşmenin ardından açıklama yapan Symes, “Son derece olumlu bir görüşme geçirdik. Bütün iş dünyasının önceliklerini başbakanımıza tüm açıklığıyla bildirdik. Kendileri, bunların dönüşüm programları içinde yer aldığını söyledi. Son derece açık bir diyalogla görüşlerimizi karşılıklı olarak paylaştık” dedi.
Özeleştiri çağrısı
MÜSİAD Başkanı Nail Olpak da Davutoğlu görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “MHP’den gelecek haberi bekliyoruz. Seçimlerden çıkan sonuçları değerlendirdiğimizde bütün kurumların özeleştiri yapması gerekli olduğu kanaatini ifade etmek istiyoruz. Buna sivil toplum kuruluşları ve bizler de dahil olmak üzere” dedi.