Siyaset ‘Tutuklanacak’ gazetecilerden suç duyurusu

‘Tutuklanacak’ gazetecilerden suç duyurusu

29.01.2010 - 01:57 | Son Güncellenme:

“Balyoz Planı”na ilişkin iddialar kapsamında “tutuklanacaklar” listesinde adlarının yer aldığı ileri sürülen 36 gazeteciden 27’si dün İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na “planın oluşmasına katılanların tümü” hakkında suç duyurusunda bulundu

‘Tutuklanacak’ gazetecilerden suç duyurusu

Listede isimleri bulunan gazetecileri temsilen Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelen Nazlı Ilıcak ve Sibel Eraslan, suç duyurusu dilekçesini İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı’ya verdi. Dilekçede ismi bulunan gazeteci yazarlar Nazlı Ilıcak, Mehmet Altan, Abdurrahman Dilipak, Ahmet Taşgetiren, Ali İhsan Karahasanoğlu, Cengiz Çandar, Ekrem Dumanlı, Hasan Celal Güzel, Hidayet Karaca, Hüseyin Gülerce, Mustafa Karaalioğlu, Perihan Mağden, Akif Emre, Hasan Karakaya, Kazım Güleçyüz, Mehmet Ocaktan, Nuh Gönültaş, Sibel Eraslan, Sadık Albayrak, Yavuz Bahadıroğlu, Emre Aköz, Serdar Arseven, Mustafa Erdoğan, Etyen Mahçupyan, Gülay Göktürk, Ali Bayramoğlu ve Murat Belge, planın oluşmasına katılanların TCK’nın 309, 311 ve 312’inci maddelerini ihlal ettiklerini iddia etti. Gazeteciler kovuşturma evresine de mağdur olarak katılmak istediklerini belirtti.
Dilekçede, “Taraf gazetesinde 20 Ocak 2010 tarihinden itibaren yayımlanmaya başlanan ‘Balyoz Planı’ haberinden başta dönemin 1. Ordu Komutanı olmak üzere birçok üst rütbeli subayın suç oluşturan eylemlerde bulunduklarının anlaşıldığı” iddia edilerek şöyle denildi:

Gazeteciler mağdur oldu
“Söz konusu suçlar, soyut tehlike suçu niteliğinde olduğundan tehlikenin somut olarak gerçekleşmesi gerekmemektedir. Hazırlık hareketlerinden, tehlikenin gerçekleştiği ve suçların tamamlandığı anlaşılmaktadır. Tutuklanacak gazeteciler olarak bizim açımızdan da tehlike gerçekleşmiş ve suçtan zarar görenler olarak mağdur sıfatımız doğmuştur. Yukarıda belirttiğimiz nedenlerle söz konusu suçları oluşturan eylemlere katılanlar hakkında soruşturma açılmasına, soruşturma evresinde CMK’nın 233-236 maddeleri uyarınca suçtan zarar gören mağdur, kovuşturma evresinde de katılan olarak kabul edilmemizin sağlanmasını talep ederiz.”
Suç duyurusundan önce Balyoz Harekât Planı’nda tutuklanacak gazeteciler listesinde yer alan 36 gazeteciden 26’sı Grand Cevahir Otel’de basın açıklaması yaptı. Ortak açıklamayı okuyan Ilıcak, , “21’inci asra adım attığımız yıllarda da askerin yoğun bir şekilde siyasete müdahalesinden kurtulamadığımız peş peşe ortaya çıkan belgelerden anlaşılıyor” dedi. Ilıcak,137 meslektaşımızın boynuna onların iradesi dışında ‘işbirlikçi’ yaftasının asılmasını kınıyoruz. Onlar da bir suç duyurusunda bulunabilirler” diye konuştu.