Siyaset Üç vekillik bölüşülür 4’üncüsü ise ortada

Üç vekillik bölüşülür 4’üncüsü ise ortada

24.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Burdur ve Isparta’da Ak Parti hâlâ birinci parti görünse de oylarında bir düşüş göze çarpıyor. HDP’nin 3-4 bin dolayında oyu olan kentlerde Ak Parti, CHP ve MHP güçlü adaylarla seçime giriyor

Üç vekillik bölüşülür  4’üncüsü ise ortada

Isparta ve Burdur... Göller Bölgesi’nin iki önemli kenti...

Üç vekillik bölüşülür  4’üncüsü ise ortada

Isparta dört, Burdur ise üç milletvekili çıkarıyor.
Her iki ilde de Ak Parti bundan önceki milletvekili seçimlerinde birinci parti olmuştu. Ak Parti Isparta ve Burdur’dan ikişer milletvekili çıkarmıştı. CHP her iki kentte de birer milletvekiline sahip, MHP’nin sadece Burdur’dan bir temsilcisi bulunuyor. 2011’de Isparta’da Ak Parti yüzde 53, Burdur’da ise yüzde 48.9 oranında oy almıştı. CHP’nin oyları ise Isparta’da yüzde 21.7, Burdur’da ise yüzde 25.3 düzeyinde kalmıştı. MHP’nin her iki kentteki oyları ise yüzde 19’lar düzeyindeydi.
Aradan geçen sürede seçmen davranışlarında herhangi bir değişiklik oldu mu? Her iki kenti de dolaşarak vatandaşlarla konuştuk.
Önce Isparta...
305 bine yakın seçmeni var Isparta’nın...
Halen Ak Parti’nin 2, CHP ve MHP’nin birer milletvekiline sahip olduğu kentte eskiden bu yana muhafazakâr oylar çoğunlukta. Bunda Demokrat Parti geleneğiyle 8. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Ispartalı olmasının rolü çok büyük. Isparta’da her yer hâlâ Demirel’in adını taşısa da ağırlığı eskisi gibi pek kuvvetli hissedilmiyor.
Isparta’nın sokaklarını dolaşıyoruz. Eleştiriler daha çok Ak Parti’nin ilk iki sıra adayıyla, işsizlik ve tarımdaki sorunlara yönelik. “Mesela” diyor bir seçmen, “Burada Üniversite olmasa Isparta çöker. 40 binden fazla öğrenci kenti besliyor.”
Bir diğeri, kentte 15 bine yakın işsiz olduğunu söylüyor. Bu duruma henüz çözüm getirilememesinden yakınıyor.
Daha önce Ak Parti’ye oy vermiş ama bu kez vermeyeceğini söyleyen bir seçmen ise bunun gerekçesini şöyle izah ediyor:
“Isparta’ya yapılan bir şey yok. Bir bölge hastanesi yapılıyor. Diğerleri ise kimse kusura bakmasın din, iman, Kuran... Bu ülke kalkınıyor değil mi? Evet, öyle söylüyorlar. O zaman arkadaş ben emekliyim, bana niye 24 lira veriyorsun? Benim değerim 24 lira mı? Maalesef acı ama durum bu...”
Tüm eleştirileri dinledikten sonra seçimin nasıl sonuçlanacağını soruyoruz.
Üç vekillik bölüşülür  4’üncüsü ise ortada

Ortak kanı şu: Ak Parti, CHP, MHP birer milletvekili çıkarır, dördüncüsü ortada!
Peki, ikinci milletvekilliğini kim alabilir?
Doğrusu ortak bir görüş yok ama Ak Parti’nin zorlanacağı konusunda yorumlar yapılıyor. Bunun nedeni ise ilk iki sıra adayı... Süreyya Sadi Bilgiç ile İsa Önder Dinçkök’ün kişiliklerine dönük bir eleştiri yok ancak tepkiler aynı isimlerin yeniden aday gösterilmesine. Şöyle diyor biri mesela: “Yetiversin gari. Toplum yeni yüzler istiyor. Artık bir başkası yapsın bu işi...”
Burdur’da yarış...
Burdur, Göller Bölgesi’nin küçük ölçekli kentlerinden biri. Hatta en küçüğü denebilir. 191 bin 550 seçmene sahip ve üç milletvekili çıkarıyor. Son yerel seçimlerde CHP sürpriz yaparak yüzde 44.4 oyla belediye başkanlığını kazandı. Ancak il genel meclisi oylarında CHP’nin yüzde 26.1’lik oyu, yüzde 40.8 olan Ak Parti’nin gerisinde kaldı.
Belirleyici ilçeler
7 Haziran seçimlerine hazırlanan Burdur’un büyük ilçeleri Bucak, Gölhisar ve Yeşilova her seçimde olduğu gibi bu seçimde de etkili rol oynayacak gibi görünüyor. Bu yüzden siyasi partilerin faaliyetleri bu ilçelerde yoğunlaşmış durumda ve en iddialı adaylar da ağırlıklı olarak Bucak’tan gösterildi.
Ak Parti’nin birinci sıra adayı Reşat Petek Bucaklı. Ha keza MHP’nin birinci sıra adayı olan avukat Alparslan Ahmet Dursun da öyle.
Bucak daha çok muhafazakâr olarak biliniyor ve oylarını kendi içlerinden çıkan adaylara veriyor. Bu hangi parti olursa olsun fark etmiyor. Gerekirse dağılımı eşit olarak yapıyorlar.
Etkili isimler
Ne var ki, dikkati çeken, tüm partilerin adaylarının önemli ve etkili isimlere sahip olması...
Örneğin Ak Parti’nin ikinci sıradan aday gösterdiği İbrahim Ekinci eski il başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla biliniyor. Üçüncü sırada ise Ak Parti’nin solun kalesi olarak bilinen Yeşilova’dan Sığır Yetiştiriciliği Birliği’nin Başkanı Kamil Özcan... Bu birliğin 7 bine yakın üyesi var ve Özcan’ın Ak Parti lehine avantaj sağlayabileceği görüşü hâkim.
MHP’nin ikinci sırasında ise Ali İsra Güngör yer alıyor. Güngör, Numan Kurtulmuş’un Gölhisarlı olan eşinin akrabalarından. Üçüncü sıra adayı ise Tefenni eski Belediye Başkanı ve çok sevilen bir isim.
Sevilen doktor Göker
CHP ise ön seçimle Burdur’da önemli bir aşama kaydetti. Sevilen ve tanınan Doktor Mehmet Göker ilk sıra adayı. CHP’nin ikinci sırasında ise Eğitim İş eski Genel Sekreteri, edebiyat öğretmeni Kadir Koç yer alıyor.
İşte Burdur böylesine iddialı isimlerle seçimlere gidiyor. Tabii bu arada, çok önemli faktör gibi görünmese de HDP’nin 3 ile dört bin arasında oyunun olduğunu belirtelim. Bir başka dikkat çekici isim ise Vatan Partisi’nden. Ergenekon-Balyoz davasından beş yıl tutuklu kalan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz Vatan Partisi’nin ilk sırasından mebus adayı gösterildi.

Haberin Devamı

Üç vekillik bölüşülür  4’üncüsü ise ortada

Seçimler nasıl sonuçlanır?

Burdur sokaklarında, kahvelerinde konuşurken, sonuca ilişkin farklı değerlendirmelere tanık olduk. Genel kanı bu kez üç milletvekilliğinin Ak Parti, CHP ve MHP tarafından paylaşılacağı yönünde.
Her iki kentin özetini yaparsak...
Ak Parti her iki kentte de birinci parti olarak gözüküyor. Ancak hem Isparta’da hem de Burdur’da Ak Parti oylarında bir düşüş olabileceği değerlendirilmesi yapılabilir. Burdur’da Ak Parti iki milletvekili çıkartmakta zorlanabilir, Isparta’da ise üç milletvekilini Ak Parti, CHP ve MHP aralarında bölüşür, dördüncü milletvekilliği ise ortada gibi görünse de Ak Parti’ye gidebilir.