Siyaset 'Ukrayna için Türkiye’nin yeri ayrıdır'

'Ukrayna için Türkiye’nin yeri ayrıdır'

09.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna’ya bugün yapacağı ziyarete ilişkin, “Türkiye gibi büyük bir ülkenin liderinin Ukrayna’yı ziyareti her zaman kilit öneme sahiptir. Türkiye ve Ukrayna arasındaki siyasi diyalog kapsamında yapılacak bu ziyaret çok önemlidir” dedi. Türkiye’nin Ukrayna için yerinin ayrı olduğunu ifade eden Sybiha, “Türkiye, ticari ortak olarak Ukrayna için ilk beşte yer almaktadır” diye konuştu.

Ukrayna için  Türkiye’nin  yeri ayrıdır

Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi’nin altıncı toplantısı bugün Kiev’de yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna’ya yapacağı ziyareti ve ikili ilişkileri değerlendiren Büyükelçi Sybiha, “Türkiye gibi büyük bir ülkenin liderinin Ukrayna’yı ziyareti her zaman kilit öneme sahiptir. Türkiye ve Ukrayna arasındaki siyasi diyalog kapsamında yapılacak bu ziyaret çok önemli. Bu görüşme sırasında birçok anlaşmanın imzalanması bekleniyor” dedi.

Haberin Devamı

İmzalanacak iki önemli anlaşmadan ilkinin çifte vergilendirmenin kaldırılması, ikincisinin ise yatırımcıların korunması ve teşviki olacağını bildiren Sybiha, “Ukrayna için Türkiye’nin yeri ayrıdır. Türkiye, ticari ortak olarak Ukrayna için ilk beşte yer almaktadır. Ukrayna’ya yatırım yapan ülkeler arasında ise ilk on içinde bulunmaktadır. Birbirimize ihtiyacımız var. Aynı zamanda birbirimizi tamamlıyoruz. Bu iş birliğimize devam ederek üçüncü pazarlara da açılabiliriz” diye konuştu.

İki ülke arasında atılan iş birliği adımlarını ve mevcut potansiyeli değerlendiren Sybiha, ilişkilerde yarar odaklı ve somut adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Sybiha, “Geçen yıl siyasi diyaloğumuza yeni bir ivme kazandırdık. Bu bağlamda başbakanlarımız, parlamento başkanlarımız, milli güvenlik konseyi başkanlarımız ve diğer birimlerden yetkililerin devamlı görüşmeleri oldu. Halklar arasındaki ilişkilerimizde de yeni bir seviyeye çıktık. Bu çerçevede iki ülke arasında çipli kimlikle seyahat anlaşması da imzalandı” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Dostla dert azalır’

Türkiye ve Ukrayna’nın ticari ilişkilerini ‘kazan-kazan’ formülüne göre inşa etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Sybiha, “Birbirimize ihtiyacımız var. Aynı zamanda birbirimizi tamamlıyoruz. Bu iş birliğimize devam ederek üçüncü pazarlara da açılabiliriz” dedi. Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği konusunda gösterdiği tutum için Türkiye’ye teşekkür eden Büyükelçi Sybiha, “Türkiye’nin, Kırım halkının haklarının ihlali konusunda gösterdiği sert tutum için çok minnettarız. Türkiye’de duyduğum bir atasözünü örnek vermek isterim. ‘Dostla sevinç çoğalır, dert azalır” şeklinde konuştu.