Siyaset Ülkenin geleceğini karartır, geri çekin

Ülkenin geleceğini karartır, geri çekin

10.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP, TBMM Anayasa Komisyonu’nda önceki gün kabul edilen ve pazartesi günü Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak ittifak teklifine yönelik muhalefet şerhinde, yapılan düzenlemelerin anayasanın “eşitlik” ilkesine, 67. maddesindeki seçimlerin, “serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre, yargı yönetim ve denetimi altında yapılır” temel hükmüne ve milli iradenin çeşitli nedenlerle oluşması engelleme nedeniyle, “egemenlik” başlıklı 6. maddesine aykırı olduğunu savundu. Şerhte, “Ülkemizin geleceğini karartacağı kesin olan bu teklifin bir an önce geri çekilmesi gerekmektedir” denildi.

Ülkenin geleceğini karartır, geri çekin

‘İki partili sistem’

Haberin Devamı

TBMM Anayasa Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Fatma Kaplan Hürriyet, Muharrem Erkek, Murat Emir, Uğur Bayraktutan, Tufan Köse ve Akın Üstündağ’ın imzasıyla komisyon raporuna eklenmek üzere sunulan şerhte, teklifle seçim barajının demokrasiye uydurulması yerine, baraj korunarak tüm seçim sisteminin MHP’nin barajı geçeceği bir formülasyona uydurulduğu öne sürüldü. Barajı ittifak yapan partiler için sıfırlayan bu sistemin eşitlik ve temsilde adalet ilkelerine açıkça aykırılllık oluşturduğu kaydedilen şerhte, özetle şu değerlendirmelere yer verildi:

“Seçmen iradesini sakatlayacak herhangi bir detay, süte düşmüş bir leke gibidir ki bu da oluşan yönetimin gayrı meşruluğuna işaret eder. Herkesin, şüpheye düşmeksizin adaletli bir seçim yapıldığına inanması, seçimlerin yapılması kadar önemlidir. Yüzde 10’luk seçim barajı istikrardan ziyade, bizzat ‘milli irade’ söylemini dilinden düşürmeyen Ak Parti’nin, siyasal irade gaspına aracı haline dönüşmüştür. Bu proje, oy artırmadan milletvekili artırma projesidir. Bu sisteminde, oyu az olan partilerin, ittifak içerisinde geçici bir nefes alma olanağı olur ama o sadece yoğun bakımda alınan bir nefestir, ondan sonra yok olur. Partilerin kimliklerini yok eden böyle bir sistem, çoğulculuğu ortadan kaldırır; yasama organı ve yürütmede katı iki partili bir sistem gelir.”

Haberin Devamı

CHP’nin teklifin tümüne karşı olduğu vurgulanan muhalefet şerhinde, “seçim güvenliğini ortadan kaldıran, yurttaşların özgür iradeleri ile oy vermesini etkileyecek, oy verme işlemindeki yapılan hatalar veya kötüye kullanımları yasaya uygun hale getiren düzenlemeler” ana başlıkları altında teklife ilişkin eleştiriler ve CHP’nin bunlara ilişkin önerileri sıralandı.