Siyaset Varlığınız varlığımızdır

Varlığınız varlığımızdır

26.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti Diyarbakır İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada ilk kez Kürtçe sözlerle kalabalığı selamlayan Başbakan Davutoğlu, “Hebunave hebunamaye (Varlığınız, Varlığımızdır)” ifadesini kullandı

Varlığınız varlığımızdır

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Partisinin Diyarbakır İl Kongresi’nde Türkçe ve Kürtçenin kardeş kılınacağını belirterek, Kürtçeyi de Türkçe kadar öğrenmek istediğini söyledi. Davutoğlu, kendisini Kürtçe sözlerle karşılayan partililere de “Varlığınız varlığımızdır” anlamına gelen Kürtçe “Hebunave hebunamaye” sözüyle seslendi. Başbakan Ahmet Davutoğlu şu mesajları verdi:
* MİLLETİN EŞİT FERTLERİ: Diyarbakır’ın sokaklarında da birlikte yürüyeceğiz. Milletimizin eşit fertleri olarak Diyarbakır’da da Ortadoğu’da da dünyanın her yerinde de omuz omuza yürüyeceğiz.
* KOBANİ’YE SAHİP ÇIKTIK: Yeni Türkiye için tekrar yola çıkmışken 6-7 Eylül olaylarını çıkardılar. Kobani için çıkmadı o olaylar. Kobanili her kardeşimi alnından öpüp bağrıma basıyorum. 3 günde 197 bin Kobanili kardeşini sınırdan almış olan bu ülke Kobani’yi unutabilir mi? Oradaki kardeşlerimiz bize tarihin emanetidir. Onlara sahip çıkacağız. Kobani’ye nasıl sahip çıktıysak Halep’teki Arap’a, Bayır Bucak’taki Türkmen’e de sahip çıkacağız. Hıristiyan’a da sahip çıkacağız. Kim bu topraklara yürüyerek gelirse sahip çıkacağız.
* TEVHİD MAYASI: Çözüm sürecinin omurgası tarihdaşlıktır. Biz güzel Türkçemizi güzel Kürtçemizle kardeş kılmaya geldik. Ezeli ve ebedi tarihi kardeşliğimizi daim kılmaya geldik. Bu fikre kim karşı çıkıyor, çağdaş gibi görünen ama çağdışı ideolojisi olan ulusalcılar karşı çıkıyor. Bu memlekette onlarca yıl Osmanlı arşivini okuyacak kimse kalmadı. Türk ulusalcıları bizi kökümüzden koparmaya çalışırken Kürt ulusalcıları çıktı. Anadolu’nun mayası tevhid mayasıdır, İslam mayasıdır.
* TEVHİDİN BAYRAĞI: 28 Şubat’ta birileri çıktı Türk ulusalcıları adına hilal, İslam’ı temsil ediyor diye bunu kaldırmak istedi. Bazı Kürt ulusalcıları da bu aziz milleti bu bayrakla buluşturmamaya çalıştı. Bu al bayrak dünyada mazlumların bayrağıdır, tevhidin bayrağıdır. O albayrağın temsil ettiği ezan dinmesin diye Türk’ü Kürt’ü, Çerkes’i Çanakkale’de şehit düştü.
* KÜRTÇE ÖĞRENMEK İSTİYORUM: Onlarca yıl Kürtçe konuştukları için ceza alanlar oldu. Kürtçe konuşmak yasaklandı. AK Parti iktidarları olmasaydı, böyle bir salonda bir başbakana ‘Denge Bıratiye Serokwezir’ (Kardeşliğin Sesi Başbakan) diye yazılır mıydı? Ve o Başbakan dönüp, ‘Hebuna we hebuna meye’ (varlığınız varlığımızdır) der miydi? İşte diyoruz. İnşallah, biraz vakit bulsam güzel Kürtçemizi de güzel Türkçemiz kadar öğrenmek istiyorum.
* CANIMIZ EMANET: Biz inşallah önümüzdeki dönemde özgürlükçü bir anayasa için seçimlere gidiyoruz. Bu kardeşlik kentinden yeni ve eşitlikçi Türkiye’ye yürüyoruz. İşte koruma polisim de Diyarbakırlıdır. Beni o koruyor. Canım ona emanet. Canımız Diyarbakır’a emanet. Çözüm süreciyle ülkemizde sağladığımız birlik ve beraberlik üzerinden yeni bir Ortadoğu istiyoruz.