Siyaset ‘Vatandaşlık’ komisyona havale

‘Vatandaşlık’ komisyona havale

24.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Partiler ikinci gün de ‘vatandaşlık’ tanımında uzlaşma sağlayamadı. Anayasa Yazım Komisyonu, sadece, tanım üzerinde çalışmayı Uzlaşma Komisyonu’na bırakma yönünde mutabakata vardı

‘Vatandaşlık’ komisyona havale

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki 1 nolu Alt Yazım Komisyonu, dün CHP Konya Milletvekili Atilla Kart başkanlığında toplandı. Toplantıda, ilk gün yapılan müzakerelerin ardından yazım aşamasına geçildi. Ancak hiçbir parti kendi metninden geri adım atmadı.
Komisyonda ilk kriz vatandaşlık maddesinin başlığında çıktı. Ak Parti ve BDP, madde başlığının “Vatandaşlık”, MHP, “Türk vatandaşlığı”, CHP ise “Vatandaşlık-Türk vatandaşlığı” olmasını önerdi. Partiler bu konuda görüş birliğine varamayınca madde başlığı netleştirilemedi.
Partiler önceki gün komisyona sundukları metinler üzerinde revizyona gittiler. Ak Parti “nötr vatandaşlık” olarak nitelendirdiği kendi metnini BDP endişesi nedeniyle değiştirdi. Daha önce “(1)Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir. (2)Hiç kimse vatandaşlıktan çıkarılamaz” tanımını yeterli bulan Ak Parti, dün vatandaşlık önerisine, “(1)Devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşıdır. (2)Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ana veya babanın çocuğu doğumla vatandaşlık kazanır” şeklinde iki yeni fıkra ekledi. CHP ve MHP kendi tanımlarının ana çerçevesinde ısrarcı olurken metinlerinde rötüşlar yaptılar. Ak Parti’nin ise “BDP ile vatandaşlık tanımında uzlaştı” görüntüsü vermek istemediği bildirildi. BDP ise ilk tanımında değişikliğe gitmeyerek ısrarını sürdürdü.

Çiçek’li toplantıya kaldı
Tartışmaların ardından vatandaşlık tanımının tek bir kelimesinde dahi uzlaşma sağlanamayınca madde metni boydan boya kırmızıya boyandı. Komisyon daha önce üzerinde uzlaşma olmayan ifadeleri kırmızı renkle işaretleme kararı almıştı.
Uzlaşma çıkmayan toplantıda vatandaşlık maddesi TBMM Bakanı Cemil Çiçek’in de katılacağı üst komisyona bırakıldı. 31 Ekim’deki toplantıda, “Temel hak ve Özgürlükler”le ilgili uzlaşma sağlanamayan diğer maddelerin durumu ve partilerin yeni madde önerileri ele alınacak.