Siyaset Ve Türkkan başkanvekilliğinden istifa etti!

Ve Türkkan başkanvekilliğinden istifa etti!

08.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Şehit yakınına küfür eden İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, tepkiler üzerine istifa etti. Türkkan’a yönelik protestolar dün de sürdü.

Bingöl’de şehit yakınına küfür eden İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Genel Başkan Meral Akşener’in istediği üzerine görevinden istifa etti.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre; Türkkan’ın küfür ettiği yönünde ilk bilgi geldiğinde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “özür dilesin” talimatını verdi. Türkkan, Twitter’daki ilk mesajında küfür etmediğini savunurken, ikinci mesajında “milletimizden özür diliyorum” ifadesini kullandı. Akşener, Türkkan’ın küfür ettiği videonunun tamamını izlediğinde ise “istifa etsin” dedi. Akşener’in istifa talebinin iletildiği Türkkan hemen bir yanıt vermedi.

DİSİPLİN KONUŞULDU

Akşener bu süreçte İYİ Parti kurmaylarıyla görüşerek, konuya ilişkin değerlendirmelerini aldı. Yapılan görüşmelerde, Türkkan’ın grup başkanvekilliğinde kalmaması yönündeki görüş öne çıkarken, bazı kurmaylar, disipline sevk edilmesi talebini dillendirdi. Akşener’in, disipline sevk edilme görüşüne ilişkin yorum yapmadığı öğrenildi.

Haberin Devamı

DİLEKÇE GÖNDERDİ

İYİ Parti kulislerine göre, Akşener, Türkkan’dan beklediği istifa gelmeyince, “grup yönetimi seçimi” için TBMM grubunu 8 Kasım Pazartesi saat 14.00 için toplantıya çağırdı. Bu gelişme üzerine de Türkkan istifa dilekçesini İYİ Parti Grup Başkanvekilliği’ne sundu. Türkkan dilekçesinde “Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’in talebi üzerine İYİ Parti Grup Başkan Vekilliği görevimden istifa ediyorum” ifadelerini kullandı.

ÖNE ÇIKAN İSİMLER

Türkkan’ın istifasının ardından parti kulislerinde, grup başkanvekilliği seçimi için milletvekilleri Naci Cinisli, Hüseyin Örs, Ayhan Erel, genel başkan yardımcıları Yavuz Ağıralioğlu, Erhan Usta ve Şenol Bal’ın ismi öne çıktı.

TEPKİ YAĞDI 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Bingöl ziyaretinde Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, 1997'de şehit düşen İsa Gümren'in ağabeyi Tahir Gümren'e küfür etti. Yaşanan olayın ardından Türkkan, birçok kesimden tepki gördü. Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları Derneği (BİŞHAK) tarafından kentte 'Şehide Saygı' mitingi düzenlendi. Genç Caddesi Dörtyol Saat Kulesi önündeki mitingde, Türkkan protesto edildi. Mitingde konuşan Bingöl Şehit Aileleri Gazileri ve İnsan Hakları (BİŞHAK) Derneği Başkanı Naim Tan, "İki gün önce ilimizde İyi Parti grup başkan vekili Lütfü Türkkan şehidimizin ağabeyine karşı ağıza alınmayacak mesnetsiz, seviyesiz ve ahlaksızca söylemlerde bulunarak şehit ailemize hakaret etmiştir" dedi.

Haberin Devamı

Ve Türkkan başkanvekilliğinden istifa etti

15 Temmuz Derneği, Bingöl’de şehit ağabeyi Tahir Gümren’e Küfür eden İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan’ı partisinin İstanbul İl Başkanlığı önünde protesto etti. Dernek üyeleri, “Ha dağdaki Karayılan, ha Meclis’teki Lütfü Türkkan” yazılı pankart açtı. Basın açıklamasını okuyan 15 Temmuz Gazisi ve 15 Temmuz Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İlhami Çil, şu çağrıyı yaptı:

ÖZRÜNÜ KABUL ETMİYORUZ

“Türkkan, daha 17 yaşındayken PKK’nın attığı havanla şehit edilen İsa Gümren’in ağabeyine, ailesine saygısızlığın en büyüğünü yapmıştır. Kınıyoruz. Bir şehit ağabeyinin feryadına küfürle karşılık vermiştir. Suçluyoruz. İçi böyle kötülükle dolu birisinin değil vekilliğinden, insanlığından şüphe duyuyoruz. Şehit yakınları ve gaziler olarak buradan ilan ediyoruz, Türkkan’ın bu saatten sonra edeceği özrü de milletin vekilliği makamını işgalini de kabul etmiyoruz. İYİ Parti’yi bu şahsı disipline sevk ederek ihraç etmeye davet ediyoruz.”

Haberin Devamı

ONU MECLİS’TE İSTEMİYORUZ

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Mustafa Işık da, “Şehit kanlarıyla kurulan Gazi Meclis’te, teröre destek verenler ile şehit ailelerine ve gazilerine hakaret eden hiçbir parti ve milletvekili istemiyoruz” açıklamasında bulundu. Türkkan’a 15 Temmuz Vatan Şehitleri ve Gazileri Derneği Başkanı Zeki Kılınç, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Düzce Şube Başkanı Ayhan Metin, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kırşehir Şube Başkanı Bahattin Kaya, Sivas Şehit Aileleri ve Gaziler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Fatih Deveci, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı, Diyarbakır’da HDP il binası önünde evlat nöbeti tutan Süleyman Aydın da tepki gösterdi.

SİYASİLERDEN TEPKİ YAĞDI: CEVABI MİLLET VERECEK

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: TBMM’de milleti temsil gibi kutsal bir görev için bulunan bir vekilin vatandaşımıza kullandığı çirkin üslup asla kabul edilemez. Lütfü Türkkan, vatandaşımızın şahsında milletimizden özür dilemelidir.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Bir muhalefet milletvekilinin, temsilcisi olduğu vatandaşına ağza alınmayacak küfürler etmesi terbiye dışıdır, asla kabul edilemez, şiddetle kınıyorum. Hele ki kanlarıyla bu toprakları sulamış şehitlerimizin emanetine asla. Aziz milletimiz bu çarpık zihniyete layık olduğu cevabı en net şekilde verecektir. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Şehit ailelerimize ve gazilerimize her durumda, her şekilde saygılı davranmak bizim boynumuzun borcudur. Bunun dışındaki hareketlerin muhatabı hukuktur, milletimizin vicdanıdır. Hukuk ve milletimiz bunların haddini bildirecek ve biz de her türlü işlemin takipçisi olacağız" dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık: Lütfü Türkkan kendine yakışanı yapıyor. Eğer mensubu olduğu parti bu seviyeyi kabul edebiliyorsa kendi bilecekleri iş. Ama bu seviyeyi Türk siyaseti de Yüce Meclis de hak etmiyor.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Bir TBMM üyesinin vatandaşımıza karşı sergilediği çirkinliği şiddetle kınıyorum. Milleti temsil gibi şerefli bir vazifeyle asla bağdaşmayacak bu davranış için vatandaşımızdan samimi bir özür dilemek ve bu işin siyasi gereğini yapmak mesuliyeti hâlâ karşılanmamıştır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: Devletin arazisini işgal edip kaçak bina yaptıran, yakalanınca da gazeteci dövdüren haysiyetsizlere sahip çıkmayın dedik, baş köşeye oturttunuz. O ahlaksız bugün bir şehit kardeşine ağza alınmayacak küfürler ediyorsa bu sizden aldığı cesaret sayesindedir.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Gazi Meclisimizin üyesi bir milletvekilinin bir şehit ailesine hakaret etmesini ve küfretmesini şiddetle kınıyoruz. Bu asla affedilmeyecek bir çirkinliktir. Aziz şehitlerimizin emanetlerine hürmetsizlik edenler milletimize ve tüm değerlerimize saygısızlık ediyorlar.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: Yapılan iş yanlış olmuş. Olmamalı. Özür de dilemiş. 

 O ŞEHİDİN ANNESİ: ‘SABAHA KADAR UYUYAMADIM’

Türkkan'ın küfrüne maruz kalan şehit ağabeyi Tahir Gümren'in annesi Telli Gümren, "Kaç yıl oldu hâlâ içimiz yanıyor. Tahir'e yapılanlardan o kadar çok üzüldüm ki sabaha kadar uyuyamadım" dedi. Bingöl’e bağlı Gözer köyünde yaşayan 10 çocuk annesi Telli Gümren, 1997 yılında yaylada hayvan otlattığı sırada terör örgütü PKK'nın saldırısı sonucu kaybettiği evladı İsa'nın mezarını ziyaret etti, dua okudu. Gümren, Zazaca yaptığı açıklamada, "Oğlum yaylaya gitti, orada bomba patladı, bedeni parça parça oldu. Tahir kardeşinden dolayı üzgündü, bir şeyler söylemiş, kalkmışlar hakaret etmişler. Sebep? Şehit ailelerinin tepkisini sabırla dinlemeleri lazım, hakaret ederek değil" diye konuştu. Tahir Gümren’in Adana’da yaşayan abisi Ahmet Gümren de kardeşler olarak pazartesi günü ayrı ayrı dava açacaklarını açıkladı.