Siyaset Vekiller aşırı hıza ceza veremedi!

Vekiller aşırı hıza ceza veremedi!

26.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Vekiller aşırı hıza ceza veremedi!

Vekiller aşırı hıza  ceza veremedi



Vekiller aşırı hıza  ceza veremedi


Trafik suçlarına verilen para cezalarının artırıldığı TBMM İçişleri Komisyonu’nda, alkollü sürücüler için ağır cezalar öngörülürken, aşırı hız yapan trafik canavarları dikkate alınmadı.
Vekiller, alkollü sürücülere olduğu gibi hız tutkunlarına da eğitim verilmesi önerisini kabul etmedi. Komisyonda ilginç diyaloglar yaşandı.
Şükrü Önder (AKP): ABD’de hız sınırını aşan bir arkadaşım cumartesi günü 8 saat eğitimden geçmişti.
Nusret Bayraktar (AKP): Bu ülkede hızlı tren yok. Bazen işleri yetiştirebilmek için hızlı gitmek zorundayız.
Selami Uzun (AKP): Bu ağır cezalar dürüst vatandaşlara. Radara girip geçen de var. Memurların durumu malum.
Şevket Orhan (AKP): Radarlar tuzak.
Ali Oksal (CHP): Radar cezaları 40 milyon. Devamlı girdiğimiz için biliyoruz.
Selami Uzun (AKP): Alkol ile hız aynı şey mi? Bir hafta eğitime ne gerek var?
Ali Sezal (AKP): Aramızda üç kez hız sınırını aşmayan var mı? Eğitim cezası gelse, hepimizin de eğitime tabi tutulmamız lazım.
Sefa Sirmen (CHP): İçki satışını yasaklamak insafa sığmaz. Pikniğe giden bir bira almak isteyebilir. İlle sürücü mü içecek?
Nusret Bayraktar (AKP): Akaryakıt istasyonlarında içki satılmamalı.
Mahmut Kartal (CHP): Bari Tekel’i de kapatın.
Kabul edilen bazı cezalar şöyle:
• Otoyollardaki akaryakıt istasyonlarında alkollü içki satılamayacak.
• Alkollü araç kullananların ehliyetleri, suçun işlendiği tarihten geriye doğru 5 yıl içerisinde, birinci defasında 6 ay, ikinci defasında 2 yıl süreyle alınacak. 265 milyon 300 bin lira para cezası verilecek.
• Alkol suçu 3 veya daha fazla işlendiğinde, ehliyetleri 5 yıl alınacak. En az 6 ay hapis cezası ile, 265 milyon 300 bin lira hafif para cezası verilecek.


• Uyuşturucu veya keyif verici maddeleri alarak araç kullananlara, 1 yıl hapis cezası ile 332 milyon 600 bin liradan 532 milyon 600 bin liraya kadar hafif para cezası uygulanacak ve ehliyetleri süresiz olarak alınacak.
• İkinci kez alkollü araç kullananlar, bir hafta, günde üç saat eğitilecek.
• Hız sınırlarını yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar aşanlara 64 milyon 700 bin, yüzde 30’dan fazla aşanlara 131 milyon 900 bin lira para cezası verilecek.
• Hız nedeniyle ceza yazılan sürücülerden, suç tarihinden geriye doğru 1 yıl içinde aynı kuralı 5 defa ihlal ettiği saptananların ehliyetleri 1 yıl geri alınacak.
• Hız sınırını ölçen cihazları imal veya ithal edenler, 800 milyon liradan 1 milyar 332 milyon 800 bin liraya kadar hafif para cezası ile 4 aydan 6 aya kadar hafif hapis cezası ile cezalandırılacak.