Siyaset ‘Vururum’a tepki yağdı

‘Vururum’a tepki yağdı

14.11.2008 - 00:55 | Son Güncellenme:

AKP'li Abdülkadir Akgül'ün DTP'li Hasip Kaplan'a yönelik olarak söylediği 'Devletime, milletime karşı gelenleri vurmaktan hoşlanacağım' sözlerine muhalefet partileri, 'Başbakan böyle konuşursa vekili de onu tasvip eder' diyerek tepki gösterdi

‘Vururum’a tepki yağdı

AKP Yozgat Milletvekili Abdülkadir Akgül'ün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'a yönelik olarak sarf ettiği "Devletim ve milletime karşı gelenleri elbette vurmaktan hoşlanacağım" sözleri TBMM'de sert tepki gördü.
TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Yasalar belli, kimse kendini görevli saymasın" derken, CHP "vahamet", MHP, "çılgınlık", DTP de "insan ürküyor" değerlendirmesini yaptı. "Cani değilim. Teröristleri kastettim" diyerek kendini savunan Akgül ise söylediklerinin arkasında olduğunu belirtti. Akgül'e tepkiler şöyle:

Toptan: Yasalar belli
TBMM Başkanı Köksal Toptan: Bu tür sözleri sarf etmemek lazım. Hukuk devletini savunuyoruz. Hukuk devletinde kimin ne yapacağı belli, yasaların kime ne yetki verdiği belli. Bütün bunların üstünde, kimsenin kendisini görevli saymaması lazım. Bunun halka yansıması olumsuz olabilir. Herhalde bunu söyledikten sonra rahatsız olmuştur. Kaba tabir ama, millet bizi buraya maraza çıkarın diye göndermiyor. Tam tersine 'oturun, konuşun, benim sorunlarımı çözün, çareler bulun' diye gönderiyor.
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ: Kastını aşan bir ifade. Bu sözleri söylediyse doğru değil. Ne kastettiğini sormak lazım.

Başbakan söylerse
CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay: Başbakan böyle söylerse çok doğal ki milletvekili de onu tasvip eder.
Milletvekili dahi tasvip ediyorsa düşünün halkın neler yapabileceğini. Meşru savunma olarak ifade edilen anlayış Türkiye’de yeni bir tartışma ortamı yaratmaktadır. Başbakan'ın açıklamasının vahametinin ötesine varan, bir milletvekilinin de açıklaması var. Dilerim toplum bu söylenenlerin gereğini yapmaya kalkışmaz.
MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı: Kastını aşan sözler, bir çılgınlık. Kritik dönemde MHP'nin muhalefetin gösterdiği hoşgörüyü AKP de göstermeli.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici: Amacını aşan bir refleks. (Başbakan'ın sözleri anımsatılınca) Arabalarda ön teker nereden giderse arka teker de oradan gider.

'İnsan ürküyor'
DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan: Bu sözler bir zihniyetin sesli ifadesi. Bu mantık zaten yürürlükte. İnsan ürküyor. Toplum adına kaygı verici. Sorunu hangi mantıkla çözeceğini ortaya koyuyor. Başbakan 'Ya sev ya terk et' derse milletvekili böyle konuşur. Şaşırmış değiliz.
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan: Bu konuda öncelikle Başbakan'ın yanlış anlaşıldığını söylemesi ve özür dilemesi gerekir. Dilemezse Başbakan'ın vekili de böyle konuşur. Muhalefetin her sözünden tahrik olmaya başladılar. Son günlerde Başbakan ve vekillerinin sağlık durumunun iyi olmadığını görüyorum.

Haberin Devamı

‘Vururum’a tepki yağdı

Akgül: Aynı şeyi yine söylerim
Akgül, Milliyet'e yaptığı açıklamada, Kaplan'ın kendisini tahrik ettiğini belirterek, "Ben de bir Türk vatandaşı olarak bazı şeylere dayanamıyorum" dedi. "Öldürmekten hiçbir şekilde hoşlanmam, sadist, cani değilim ama ülkeme, bütünlüğünü tehdit edene karşı savaşmasını bilirim elbette" diyen Akgül, sözleriyle teröristleri kastettiğini savunarak şöyle devam etti:
"35 bin can verdik. Bunun karşılığında herhalde kimseye gül dağıtmayacağız. Türkiye'nin yüzde 98'i aynı şeyi düşünüyor. Ben sadece dağdaki teröristlere veya bombayla gelip de masum insanları öldürenler için konuştum. İngiltere'de olmadı mı? Şüpheli gördükleri herkesi vurdular. Neden? Onlarda demokrasi yok mu?" dedi.
"Aynı şeyi bugün de söylüyorum. Sözlerimin arkasındayım. Benim kastım sadece teröristlere karşıdır. DTP'li bir milletvekilinin konuşmalarına karşıydı. Onun dur-vur yasasına olan tepkisiydi. Ben şehirler içindeki normal suçlarla işlenenlere, polisin ateş etmesine karşıyım. Cahil değilim tabii."
"Türkiye bir hukuk devleti, teröristle de hukukun içinde mücadele edilmesi gerekmiyor mu?" sorusuna da "Ne yapalım vurmayalım. Bunu güvenlik güçleri için söylüyorum. Normal vatandaşlar için söyleyebilir miyim?" yanıtını veren Akgül, silahının olmadığını da belirtti.