Siyaset Yalnız başkanlar

Yalnız başkanlar

06.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

31 Mart seçimlerinde il belediye başkanlığını CHP, HDP ve MHP’li adayların kazandığı Bartın, Iğdır, Kars ve Yalova’da ilçe belediyelerinin tamamı diğer partilerde kaldı. Başkanlar belediye meclislerinde de çoğunluğu sağlayamadı.

Yalnız başkanlar

Yerel seçimde il belediye başkanlığını CHP, HDP ve MHP’li adayların kazandığı Bartın, Iğdır, Kars ve Yalova’da ilçe belediyelerinin tamamı diğer partilerde kaldı. Başkanlar belediye meclislerinde de çoğunluğu sağlayamadı.

Haberin Devamı

Kesin olmayan sonuçlara göre, Millet İttifakı’nın ortak aday çıkardığı, Cumhur İttifakı ortaklarının ise ayrı ayrı yarışa girdiği Bartın’da başkanlığa MHP’li Cemal Akın, yüzde 35.7’lik oyla oturdu. Millet İttifakı’nın ortak adayı CHP’li Mehmet Arslan ise, yüzde 25.4’te kaldı. Ancak MHP, bu ilde hiç ilçe belediyesi alamadı. Üç ilçe belediyesinden ikisi AK Parti’nin, biri de CHP’nin oldu. Bartın Belediye Meclisi’nde de MHP’li başkana karşın çoğunluğu AK Parti aldı. Meclise MHP’den yedi, CHP’den altı üye girdi. AK Parti’nin ise, üye sayısı kontenjanlarla beraber 12 oldu.

HDP ilçesiz kaldı

HDP de il belediye başkanlığını kazandığı Iğdır ve Kars’ta bir ilçeye dahi sahip olamadı. Millet İttifakı’nın geçerli olmadığı Iğdır’da Cumhur İttifakı adına yarışa giren Yaşar Tezel’in yüzde 46.6’lık oy oranına karşılık Belediye Başkanlığı koltuğuna yüzde 50.1 oy oranı ile HDP’li Yaşar Akkuş oturdu. Ancak merkez dışında kalan üç ilçe AK Parti, MHP ve SP arasında paylaşıldı.

Haberin Devamı

Sonuçlarına itirazın yoğun olduğu Kars’ta ise, Millet İttifakı’nın uygulanmadığı, MHP’li Çetin Nazik’in Cumhur İttifakı ortak adayı olarak yarışa girdiği seçim sonucunda ipi göğüsleyen HDP’li milletvekili Ayhan Bilgen oldu. Kars’ta Bilgen yüzde 29.5, Nazik yüzde 26.5, CHP’li Taner Toraman yüzde 22.1, DSP’li Naif Alibeyoğlu da yüzde 18.47 oy aldı. Merkez ilçe dışındaki yedi ilçeden dördünde AK Parti, ikisinde MHP, birinde de CHP başkanlığın sahibi oldu. Kesin olmayan sonuçlara göre, Kars Belediye Meclis’inde de HDP, çoğunluğu diğer partilere kaptırdı. Meclis’te kontenjanlarla beraber HDP’li 11, MHP’li yedi, CHP’li beş ve DSP’li de iki olmak üzere diğer partilerin 13 üyesi bulunacağı belirtiliyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun son kararıyla sonuçlara nokta konulan Yalova’da CHP’li Vefa Salman’ın başkanlığı kesinleşti. Salman yüzde 45.9 oy oranı ile koltuğa otururken, Cumhur İttifakı ortak adayı Y. Ziya Öztabak’ın oy oranı yüzde 44.9’da kaldı. İl belediyesini CHP’nin kazandığı Yalova’da da beş ilçeden dördünü AK Parti, birini de MHP aldı.