Siyaset Yasaklı gazeteciden dava

Yasaklı gazeteciden dava

07.12.2008 - 01:45 | Son Güncellenme:

Akreditasyonu iptal edilen 7 gazeteciden Hürriyet gazetesi muhabiri Hasan Tüfekçi, Başbakanlık ve Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki’den 30 bin YTL’lik tazminat istedi

Yasaklı gazeteciden dava

Başbakanlık tarafından akreditasyonu iptal edilen 7 gazeteciden Hürriyet gazetesi muhabiri Hasan Tüfekçi, Başbakanlık ve Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki aleyhinde 30 bin YTL’lik tazminat davası açtı.
Tüfekçi’nin dilekçesinde, 1995’ten bu yana gazetecilik yapan davacının imza attığı haberlerin hiçbirinin tekzip edilemediği belirtildi.
Dilekçede, yapılan haberlere karşı hukuki yollara başvurmayan bir kurumun, muhabiri hedef göstererek, tamamen keyfi biçimde ve idari yetkiyi kötüye kullanarak hukuk devleti ilkesine aykırı bir biçimde “cezalandırma” yoluna gidemeyeceği kaydedildi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin yürütme organını temsil eden bir kişinin “yalan, düzmece, uydurma” diye nitelendirdiği haberler için hukuki yollara başvurmasının yetki değil, görev olduğu vurgulanan dilekçede şu görüşlere yer verildi:

‘Haberler tekzip edilmedi’
“Ne var ki davalılar ne müvekkilin bağlı olduğu basın meslek örgütüne, ne de haberin resmi olarak yalanlanması, tekzip edilmesi babında yargı organlarına başvurmuşlardır. Bunun yerine akreditasyonun iptaline gerekçe oluşturmak için, haberlerin kurmaca olduğunu ileri sürerek kişilik haklarına saldırı yolunu izlemişlerdir.”
Beki’nin, Tüfekçi’nin 1 ve 3 Ekim tarihli haberleri hakkındaki açıklamalarına yer verilen dilekçede, “Tüfekçi’nin bir gazeteci olarak en büyük sermayesi yapmış olduğu haberleri, dürüst, ilkeli gazeteciliği, gerek basın camiasında gerekse toplum nezdinde sağlamış olduğu güvenilirliğidir. Gazeteci olabilmek için güvenilir olmak, ikame edilemez nitelikte, olmazsa olmaz koşuldur” ifadesi kullanıldı.
Dilekçede uygulamaların bu konudaki inancın zedelenmesine yol atığı vurgulanarak, Başbakanlık ve Beki’nin 30 bin YTL’lik tazminatı, faiziyle birlikte Tüfekçi’ye ödemesi gerektiği belirtildi.