Siyaset Yaşasın Cumhuriyet

Yaşasın Cumhuriyet

30.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Önceki akşam fener alayları ve çeşitli etkinliklerle başlayan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları dün coşkuyla sürdü. Kutlamalarda Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Edirne’den Ardahan’a kadar tüm yurtta renkli görüntüler yaşandı. Anıtkabir yine dört bir yandan gelen ziyaretçilerle doldu taştı...

Yaşasın Cumhuriyet

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Önceki akşam fener alayları ve çeşitli etkinliklerle başlayan kutlamalar dün resmi törenlerle sürdü. İşte Cumhuriyet’in 94. yılı kutlamalarından manzaralar...
İZMİR: İzmir’de dün Cumhuriyet Meydanı’ndaki kutlamalarda, Bornova Halk Eğitim Merkezi’nin sunduğu ‘Zeybek’ gösterileri büyük ilgi topladı. Geçen yılların aksine daha kalabalık ve coşkulu olan kutlamalarda, özellikle asker ve polislerin geçişi sırasında vatandaşlar büyük sevgi gösterilerinde bulundu. Ellerindeki karanfilleri çiçekleri üzerlerine attı. Törende geçenlerde ellerindeki Türk bayraklarını salladı. İzmir Konak Belediyesi de ‘Cumhuriyet’e Saygı’ etkinliği düzenledi. 35 tiyatro topluluğundan sanatçılar Cumhuriyet için 24 saat aralıksız sahneye çıktı.
20 bin kişi yürüdü
ANTALYA: Muratpaşa Belediyesi’nce, Atatürkçü Düşünce Derneği öncülüğünde 70’i aşkın sivil toplum örgütünden oluşan Cumhuriyet İçin El Ele Platformu’nun desteklediği fener alayına binlerce kişi katıldı. Yürüyüş, Konyaaltı Beach Park’tan başlayıp Konyaaltı Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi’ni takiben Cumhuriyet Meydanı’na kadar sürdü. İzmir Marşı ve Sarı Saçlım Mavi Gözlüm şarkısı eşliğinde yürüyüşe katılan yaklaşık 20 bin kişi, 400 metrelik Türk bayrağı ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dev posterini taşıdı. Yürüyüşe CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, CHP’li belediye başkanları da katıldı.
KAYSERİ: Cumhuriyet Meydanı’nda törende halk oyunları gösterisi ardından resmi geçit töreni yapıldı. Develi ilçesine bağlı Güney Aşağı Mahallesi Muhtarı Tayfur Şafak, dün sabah mahalledeki tüm evlerin kapısına Türk bayrağı astı. Şafak, “Cumhuriyet, Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Kimsesizlerin kimsesidir’. Cumhuriyet aydınlık gelecektir. Herkes Cumhuriyetin coşkusunu yaşamalı, değerini bilmeli” dedi.
VAN: Valilik önündeki törende protokol halkın bayramını kutladı. Törende öğrenciler, şiir okuyup, halk oyunları gösterisi yaptı.
MERSİN: Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin Dalış Merkezi Spor Kulübü işbirliği ile hayata geçirilen ‘Engelsiz Nefesler Projesi’ kapsamında engelli bireyler, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Atatürk için mavi sulara dalış yaptı. Su altında yer alan ve Mersin’de ilk defa düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Atatürk fotoğrafları sergisini gezen engelliler, özel hazırlanan 29 metrekarelik Türk Bayrağını da suyun yüzeyinde açtı.
250 metrelik halay
BATMAN: Turgut Özal Bulvarı’nda yapılan kutlamalara, Vali Ahmet Deniz, Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Çoşkun Varcılar öğrenci ve vatandaşlar katıldı. Protokolün halkın bayramını kutlamasından sonra halk oyunları ekibi, Vali Ahmet Deniz’i halay oynamaya davet etti. Vali Deniz de herkesi halaya davet etti. Bulvardaki halay yaklaşık 250 metre uzunluğa ulaştı.

İlk Meclis’e yürüyüş

ANKARA Milliyet
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında TBMM önünden Ulus’taki ilk Meclis binasına kadar “kortej yürüyüşü” düzenlendi. Kortejin önünde gaziler yer alırken lise öğrencileri Türk bayrağı ve Atatürk posterleri taşıdı. Çeşitli okullardan gelen ilkokul öğrencileri de yürüyüşe katıldı. TSK Armoni Mızıkası, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı’ndan oluşan Karma Bando’nun marşları eşliğinde ilerleyen kortejde, Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan askerleri temsilen “Tarihi Bölük” ile polisler ve özel harekat timleri de yer aldı. Atatürk Bulvarı’ndan Ulus Meydanı’na ulaşan kortejin yürüyüşü, ilk Meclis önünde Jandarma Bando Komutanlığı’nın çaldığı marşlarla son buldu.

Kağnı arabalı geçit töreni

Sinop’ta İskele Meydanı’ndaki tören alanına iki öküzün çektiği kağnıyla gelen esnaf Gökhan Caner, tören geçişine de katıldı. Kağnısıyla, tören geçişi yapan diğer araçların arasına katılan Caner, protokol üyelerini ve vatandaşları selamladı. Geçiş esnasında Vali Hasan İpek ve Belediye Başkanı Baki Ergül ile vatandaşlar Caner’i alkışladı.

‘Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık’

Uşak Belediye Tiyatrosu sanatçıları, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla belediye binası önünde düzenlenen etkinlikte gösteri yaptı. Sanatçılar, kentte 1933 yılında çekilen “Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık” fotoğrafını giydikleri gri kostümlerle canlandırdı. Vatandaşlar, oluşturulan koreografiye ilgi gösterdi, fotoğraf çekti. Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, 84 yıl önce Bozkuş köyünde 29 Ekim kutlamalarında çekilen “Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık” fotoğrafının kentle ve cumhuriyetle özdeşleştiğini ifade etti.

Cumhuriyet’le yaşıt Zeynep nineden şiir

Edirne’de düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamasına katılan 94 yaşındaki Zeynep Eroğlu, yaptığı konuşma ve okuduğu şiirlerle kendisini izleyenleri duygulandırdı. Cumhuriyet ve Atatürk ile ilgili yazılmış birçok şiiri ezbere okuduyan asırlık çınar, “Cumhuriyetimiz sonsuza kadar var olsun. Cümlemizin bayramı kutlu ve mutlu olsun. Ülkemizi kuran Mustafa Kemal Atatürk’ten Allah razı olsun” dedi.

Cumhuriyet balosu

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Kızılyaka Mahallesi’nin kadın muhtarı Selma Şensoy Çetin Cumhuriyet Balosu düzenlendi. Baloya 2 bin nüfuslu mahalleden yaklaşık bin 500 kişi katıldı. Baloya her yaştan mahalleli Atatürk portreli tişört giyip, ellerinde taşıdıkları Türk bayraklarıyla katıldı.

Mendiliyle sildi

Eskişehir kent merkezindeki bir billboarda 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle asılan afişteki Atatürk fotoğrafının kirlendiğini gören bir kadın, eline aldığı mendille fotoğrafı temizledi.