Siyaset Yasemin ÇONGAR - WASHINGTON

Yasemin ÇONGAR - WASHINGTON

24.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABD resmi belgeleri, Avrupa'daki eroin trafiğinin büyük bölünün İstanbul'u karargah edinen Türk kaçakçılarının denetiminde olduğunu gösteriyor

Yasemin ÇONGAR - WASHINGTON

ABD'nin resmi belgeleri, Avrupa'daki eroin trafiğinin büyük bölümünün Türk kaçakçıların denetiminde olduğunu gösteriyor. Bu belgelere göre Türkiye'nin doğusundaki yasadışı afyon üreticisi ülkelerle batı piyasaları arasındaki dağıtım bağlantısı da Türk ve yabancı kaçakçılık çetelerinin karargah kurduğu İstanbul'dan yönetiliyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından her yıl yayınlanan ve 1996'nın gelişmelerini kapsayacak yeni sayısının martta açıklanması beklenen Uluslararası Narkotik Denetim Stratejisi Raporu, Türkiye kökenli çetelerin Avrupa eroin trafiğindeki rolünü ortaya koyuyor. Mart 1996 tarihli raporda, PKK'nın eroin üretimi ve kaçakçılığından gelir elde etmesinin yanı sıra Türkiye'de geleneksel olarak uyuşturucu kaçıran "ailelerin" ve örgütlerin varlığından da söz ediliyor.
Raporda Türk kaçakçılarının ve Türkiye'nin uyuşturucu trafiğindeki rolü şöyle anlatılıyor:
"Karadan doğal bir köprü oluşturan Türkiye, güneybatı Asya kaynaklı uyuşturucu maddelerin Avrupa'ya hareketinde anahtar bir geçiş yoludur. Avrupa'da ele geçen eroin ve yakalanan kaçakçıların çoğunluğu Türklerden ve Türkiye üzerinden getirilmiş uyuşturucudan oluşmaktadır. Son ele geçirme olayları, ABD'ye getirilen Türk eroininde de artış olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye, ithal baz morfinin esas olarak dış pazarlar, ancak aynı zamanda iç tüketim için, işlenerek eroine çevrildiği başlıca yerlerden birisidir."
Aynı rapor, İstanbul'un nasıl "eroin başkenti" haline geldiğini de şu cümlelerle aktarıyor:
"11 milyondan fazla nüfuslu bir megapol olan İstanbul, çok önemli bir uyuşturucu geçiş ve işlenme merkezidir. Eroin ve haşhaş, Avrupa'ya ve bir ölçüde de ABD'ye İstanbul'dan geliyor. Türk, İranlı ve diğer uluslararası uyuşturucu trafiği örgütleri işlerini İstanbul'da görüyorlar. Pakistan, Afganistan, Türkiye'nin doğusu, Orta Asya'daki yeni bağımsız cumhuriyetlerdeki kaynak bölgeler ve üretim merkezleriyle Avrupa ve Kuzey Amerika'daki dağıtımcılarla koordinasyonu buradan sağlıyorlar."

Yazarlar