Siyaset Yassıada’da yeni anayasa için kararlılık mesajı: Uzlaşma olmazsa millete gideriz

Yassıada’da yeni anayasa için kararlılık mesajı: Uzlaşma olmazsa millete gideriz

28.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 27 Mayıs darbesinin yıl dönümünde, yargılamaların yapıldığı Yassıada’da AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu. Erdoğan yeni anayasa çalışmalarının tamamlandığını belirtip Meclis’teki partilerin desteğini istediç

Yassıada’da yeni anayasa için kararlılık mesajı: Uzlaşma olmazsa millete gideriz

GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul - Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni ve sivil anayasa çalışmalarının tamamlandığını belirterek uzlaşı zemini sağlanamazsa Cumhur İttifakı olarak referanduma gitmeyi planladıkları mesajını verdi. Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’ndaki konuşmasında darbeler silsilesinin ilki olan 1960 darbesinin aradan geçen 60 yılı aşkın süreye rağmen milletimizin kalbinde hala kanayan bir yara olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hatırlarsanız 28 Şubat muhtırasına dönemin CHP’li yöneticileri darbecilerden daha büyük bir şevkle sahip çıkmışlardır... FETÖ’cülerin 17-25 Aralık emniyet-yargı girişimi için ortaya saçtıkları malzemelere dört elle sarılıp, montaj ürünü kasetlerle aylarca Meclis’in itibarını ayaklar altına alanlar yine bunlardır. 15 Temmuz darbe girişimini ‘kontrollü darbe’ diyerek, ‘tiyatro’ diyerek küçümseyen, bu tehdide karşı alınan tedbirleri ‘sivil darbe’ diyerek engellemeye çalışan, yine bunlar. Daha geçen gün bir erken seçimle veya başka bir şekilde iktidar değişikliğinden söz eden yine bunlardır. Birkaç hafta önce bizi merhum Menderes’in akıbetiyle tehdit edenler yine bunlardır. Ama şunu bilmiyorlar. Biz bu yola kefenimizi giyerek çıktık.”

Haberin Devamı

‘Çalışmamız bitti’

“Darbeci zihniyetin panzehri milli iradenin güçlenmesidir” diyen Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişi en büyük yönetim reformlarından biri olarak niteledi. “Yeni ve sivil anayasa ile bu adımın kalıcı hale getirerek ülkemizi demokraside en üst lige çıkartacağız” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Hem Cumhurbaşkanlığı hem AK Parti olarak çalışmalarımızı titizlikle sürdürüyoruz. Cumhur İttifakı’ndaki ortağımız MHP, BBP hepsi bu çalışmayı sürdürüyor... İnşallah yıl sonuna doğru tüm bu metinleri bir araya getirerek kapsamlı bir şekilde değerlendirecek ve ortak bir teklif haline dönüştüreceğiz. Amacımız Meclis’teki tüm partilerin yeni ve sivil anayasa çalışmalarına yapıcı, etkin, samimi destek vermeleridir. Şayet böyle bir geniş uzlaşma ile yeni anayasayı meclise kabul ettirip milletimizin takdirine sunabilirsek çok çok güzel olacak. Arzu ettiğimiz şekilde bir uzlaşma zemini oluşmazsa Cumhur İttifakı olarak bizi destekleyen diğer partiler ile birlikte kendi hazırlığımızı milletimizin takdirine sunmakta kararlıyız.”

‘Yalanları tekrar etme stratejisi izlenmektedir’

AK Parti’nin tıpkı Demokrat Parti gibi işbaşına geldiğinde hemen demokrasi ve kalkınma atılımını kaldığı yerden yeniden başlattığını belirten Erdoğan şöyle devam etti: “İşte bugün neredeyiz. Demokrasi ve Özgürlükler Adası’ndayız. CHP zihniyeti işte buradan İmralı’ya idam fezlekesi hazırladı, onu icra etti. Menderes’in iki arkadaşıyla beraber. Biz ise işte şimdi bu adada demokrasi ve özgürlükler çağrısını yapıyoruz. Farkımız bu.” CHP yöneticilerinin kendilerine karşı yürüttükleri muhalefet üslubunu sert ifadelerle eleştiren Erdoğan, “Son dönemde yalan ve iftira konusunda vitesi yükselttiler. Man Adası’ndan Tank Palet Fabrikası’na, 128 milyar dolardan son günlerdeki iddialara kadar bir dizi konuda yalanları sürekli tekrar etme stratejisi izlenmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Sondajlardan sonuç alıyoruz’

Ekonomide ciddi bir toparlanma beklediklerini ifade eden Erdoğan şunları kaydetti: “Son yıllarda petrol ve doğal gaz aramalarında da önemli bir ivme yakaladığımızın müjdesini de milletimle paylaşmak istiyorum. Karadeniz’de bulduğumuz 405 milyar metreküplük doğal gazın ardından, kara alanlarında sürdürdüğümüz çalışmaların da sonuçlarını almaya başladık. Açılan yeni kuyular yanında, daha önce ‘Petrol yok’ diye üzerine beton dökülen kuyulardan da petrol üretmeye başladık. Sadece son bir ayda üç yeni kuyuda petrol keşfettik. Diyarbakır’da bulunan Akoba-1 ve Yenişehir-1 kuyularıyla Kırklareli’ndeki Misinli-2 kuyularımızda günlük üretimimize 6 bin 800 varil ilave sağladık...

Haberin Devamı

Fotoğraf: CAN EROK Milliyet