Siyaset Yedek vekillik önerisi

Yedek vekillik önerisi

21.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık sistemi ile ilgili bir soru üzerine “Türkiye kendi başkanlık modelini sisteme bağlayabilir, yeni bir süreci başk

Yedek vekillik önerisi

ABD’de konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık sistemi ile ilgili bir soru üzerine “Türkiye kendi başkanlık modelini sisteme bağlayabilir, yeni bir süreci başkanlık sistemiyle idare edebilir. Bunun karar sürecine faydalı olacağına ve ekonomiyi hareketlendireceğine inanıyorum” ifadesini kullandı.
Belediye başkanlığının da küçük bir başkanlık modeli olduğunu belirten Erdoğan, “Hatta şu anda belediyelerde bir belediye meclisi üyesi istifa ya da ölüm ile ayrılması durumunda yedeği vardır, meclisteki sayı azalmaz. Aynı şey aslında parlamentolarda da yapılabilir. Her siyasi partinin kendi sütununda kendi yedek listesi olabilir, bir eksilme olması halinde onun yerine bu listeden bir milletvekili gelebilir. Bunun başka faydaları da vardır. Parlamentoda boşluk olmaz bunu gidermiş oluruz. Siyasi partilerin bu konuda nasıl bir uzlaşma içinde olacağını bilemiyorum. Ama temennim, benim bir cumhurbaşkanı olarak, bu istikamettedir” dedi.
12 yıllık hayali
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son açıklaması “yedek milletvekilliği” tartışmasını yeniden alevlendirirken, Erdoğan 12 yıldır bu sistemi ısrarla talep ediyor. İlk olarak 2004 yılında Meclis’te devamsızlık yapan milletvekillerine karşı “yedek vekillik” restini çeken Erdoğan, ardından 2005’te Erkan Mumcu ve ekibinin istifası üzerine bir sonraki seçim için “yedek vekilliğin” getirilmesini talep etmişti.
2012’de sunulmuştu
Partilerin ölen, istifa eden, milletvekilliği düşürülenler nedeniyle TBMM’deki sandalye güçlerini yitirmelerini önlemeyi hedefleyen ve ara seçim riskini de ortadan kaldıran bu sistem, 2012 yılında yeni anayasa çalışmaları sırasında Ak Parti’nin “resmi önerisi” olarak TBMM Uzlaşma Komisyonu’na sunulmuştu.
‘Anayasa çalışması gerekiyor’
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, ’yedek vekillik’ konusuna ilişkin “Yedek milletvekilliğinin dünyada tatbikatı var. Bir Anayasa çalışmasını gerektiren bir hadisedir” diye konuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da “Meclis’te hangi siyasi partiden olursa olsun, eksilen milletvekilinin yerini doldurabilecek bir sistemi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kazandırmak gerekir. Zaman zaman sayıyı dönem sonuna kadar 10-12 eksikle tamamlıyoruz. Bu anlamda bir eksiklik olduğu zaman yedekli bir seçim sistemini mutlaka kazandırmak lazım” dedi. l DHA