Siyaset Yeşil o zaman işbaşındaydı

Yeşil o zaman işbaşındaydı

06.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Albay Kazım Çillioğlu’nun Tunceli’de 1994’te lojmanında ölü bulunması ile ilgili Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım hakkında yakalama emri çıkartan savcılığa MİT bu kez daha önce verdiği bilginin tam aksine ‘o tarihte bölgedeydi’ bilgisini verdi

Yeşil o zaman işbaşındaydı

TUNCELİ’de 1994’te lojmanında ölü bulunan ve intihar ettiği açıklanarak dosyası kapatılan Albay Kazım Çillioğlu’nun darp edildikten sonra öldürüldüğüne yönelik bilirkişi raporu hazırlanmasının ardından, çarpıcı bir belge daha açığa çıktı. Çillioğlu’nu öldürmüş olabilecekleri iddiası doğrultusunda Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ve Bozo kod adlı Yusuf Geyik hakkında kırmızı bültenle yakalama kararı çıkartan savcılık, MİT’ten, Yeşil’in bölgede cinayet tarihinde görev yapıp yapmadığını sordu. İlk yanıtında Şubat 1994’te, Yeşil’in bölgede görev yaptığına yönelik bir kayıt bulamadığını bildiren MİT, son yanıtında ise Yıldırım’ın olay tarihinde Tunceli Jandarma Komutanlığı bünyesinde çalıştığını iletti. Kısa süre önce de 90’lı yıllarda “Elimizde yok” yanıtını verdiği, Yeşil’in MİT’te alınan ifadesine ilişkin tutanakları Ankara ve Diyarbakır savcılıklarına gönderen MİT’in tavır değişikliği dikkati çekti.

O zaman da bölgedeymiş
Malatya Özel Yetkili Başsavcılığı, MİT’ten, Yeşil kod adlı Yıldırım’ın bölgedeki faaliyetlerini sormuş, MİT, Yıldırım’ın, 1974-1989 arasında ve Haziran 1994’ten, Eylül 1996’ya kadar Tunceli Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yaptığını bildirmişti. Savcılık, soruşturmanın ilerleyen aşamalarında, Çillioğlu’nun öldüğü Şubat 1994’te Yıldırım’ın Tunceli’de görev yapıp yapmadığını yeniden sordu. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, MİT, savcılığa gönderdiği yeni yazıda, ilk yazının aksine, olay tarihinde Yeşil’in Tunceli Jandarma Komutanlığı bünyesinde çalıştığını doğruladı. Yazıda, olay tarihinde Yeşil’in Tunceli’nin yanısıra, Bingöl Jandarma Komutanlığı için de çalıştığı belirtildi.
TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, komisyon üyesi Fikri Sağlar ve Susurluk raporunu hazırlayan Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş, Yıldırım’ın 1995’te MİT’e verdiği ifadesinden haberdar olmadıklarını, MİT’in kendilerine Yıldırım’la ilgili sorulara rağmen bu ifadeyi göndermediğini söylemişti.
Savcılığın elde ettiği yeni bilgi ve belgeler konusunda Milliyet’e konuşan Gökhan Çillioğlu, “ 1994’te soruşturmayı yapması gelen savcının yapamadıklarını bugün Malatya Savcısı yapıyor. Alınan intihar kararının gerçeği yansıtmadığı çok şükür kanıtlanmış oldu. Savcılık artık faillerin peşinde”dedi.

Susurluk raporunda var
Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş’ın hazırladığı, MİT’in “ketumlukla” suçlandığı Susurluk raporunda Yıldırım’ın, 1992-1996 arasında Tunceli-Bingöl-Diyarbakır hattındaki onlarca eyleme karıştığı belirtildi. Çillioğlu ile ilgili tespitin yer almadığı raporda, özellikle, Çillioğlu’nun öldüğü Şubat 1994’ten hemen sonra, Haziran 1994’te, Yıldırım’ın Ankara’da açtırdığı banka hesabına farklı kişilerden para yağdığı tespiti yapıldı. Çillioğlu’nun da Yıldırım’ın bölgedeki haraç, rüşvet, tehdit, yargısız infaz, adam kaçırma eylemlerinden büyük rahatsızlık duyduğu ve bunun engellenmesi yönündeki çabaları nedeniyle öldürüldüğü düşünülüyor.

Yazarlar