Siyaset ‘Yeşil yaşıyor’ iddiası

‘Yeşil yaşıyor’ iddiası

14.05.2009 - 00:43 | Son Güncellenme:

Eski Başbakan Bülent Ecevit’in koruma müdürü, eski özel harekât polisi DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün, ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım’ın ölmediğini belirterek, Ergenekon davasının gizli tanıklarından biri olabileceğini söyledi

‘Yeşil yaşıyor’ iddiası

Eski Başbakan Bülent Ecevit’in koruma müdürlüğünü de yapmış olan eski özel harekât polisi DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün, ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım’ın ölmediğini öne sürdü. Birgün, Yıldırım’ın Ergenekon soruşturmasında gizli tanıklık yapmış olabileceğini söyledi.
Yıldırım’ın oğlu Murat Yıldırım’ın babasını anlatan ve hafta sonu yayımlanacak kitabı daha piyasaya çıkmadan büyük tartışma yarattı. Kitapla ilgili görüşlerini Milliyet’e anlatan Birgün, “Bu kadar tedbirli olduğu düşünülen Yeşil’in, bu kadar detayı oğluna anlatması inandırıcı değil. Kitabın neyi hedeflediğini şu an ben de kestiremiyorum” dedi. Birgün, Yıldırım’la ilgili şu iddiaları ortaya attı:

‘Ölseydi duyardık’
“2000 yılıydı yanılmıyorsam. Ankara’da TEM Müdür Yardımcısı iken Yeşil ile irtibatlı olduğunu düşündüğümüz birisinin sorgusunda aldığım izlenim, o tarihte ağabeyi ile yaptığım mülakat, daha sonra duyduklarım bende Yeşil’in ölmediği ve hayatta olduğu inancını güçlendirdi. En son 3-4 ay önce yaptığımız bir sohbette Yeşil’in yaşadığı ve 1.5 ay kadar önce Ankara’ya geldiği, yakınındaki emekli bir binbaşı ve 4 kişiyle birlikte hareket ettiği söylendi.”  Birgün, Yeşil’in ölmesi veya öldürülmesi halinde bunun, aynen Susurluk kazasında olduğu gibi bütün Türkiye’ye duyurulacağını savundu. Yıldırım’la ilgili bilgi kaynağını açıklayamayacağını belirten Birgün, Yeşil’i ilk kez Bingöl’de, 1991 yılında Özel Harekât Şubesi komiser yardımcısı iken tanıdığını, o dönem Yıldırım’ın “Sakallı” adıyla bilindiğini kaydetti. Yıldırım’ın o dönemde rahatça şubeye gelip telefon görüşmesi yaptığını kaydeden Birgün, “Kendisiyle 2-3 kez karşılaştık” dedi.

‘Korunmasa yakalanırdı’
Devlet içindeki bazı birimlerce Güneydoğu’da kullanılan Yıldırım’ın, bölgeden ayrıldıktan sonra bazen devlet içindeki birimler, bazen de kendi adına faaliyetlerde bulunduğunu öne süren Birgün, şöyle konuştu:
“Şu anda Yeşil’in devlet içindeki başka bir grup tarafından korunup kullanıldığını, belli bir tarihten sonra da başka bir grubun kendisini kontrol altına alıp kullandığını ve onlar tarafından korunduğunu düşünüyorum. Çünkü koruma altında olmayan birisi bu kadar zaman içerisinde öyle veya böyle yakalanırdı.”

Gizli tanık mı?
Ergenekon davasının Güneydoğu ile ilgili bölümleriyle ilgili olarak Yeşil’in de mutlaka bilgisi olabileceğini belirten Birgün, şöyle devam etti:
“Belki Yeşil de gizli tanık olabilir. ‘Olması gerekir’ anlamında söylüyorum. Belki de zaten gizli tanıktır. Yıldırım kendi yararına olacağını düşünerek, konuşmaya karar vermiş olabilir. Daha önce kimlerle hareket ettiğini görmek mümkün. Yine aynı grupla, ancak farklı kişilerce kontrol edildiğini düşünüyorum.”

Seçmen olmuştu
Yerel seçimler için güncellenen seçmen kütüklerinde Yıldırım’ın isminin bulunduğu basına yansımıştı. Seçmen kayıtlarında, Yıldırım’ın Esertepe Mahallesi Evyap Sitesi’nde 41 numaralı dairede oturduğu bilgisi yer almıştı. Yıldırım’ın eşi ve oğlunun da yer aldığı seçmen listesindeki bilgiyi söz konusu mahallede oturan komşuları da, “Eşi hasta ve burada yaşıyor. Ancak Mahmut Yıldırım’ı 5-10 yıldır hiç görmedik” sözleriyle doğrulamıştı.

Haberin Devamı

2002’de yaşıyor muydu?
Dün Star ve Taraf’ta yayımlanan ve Murat Yıldırım’ın kitabındaki, arkasına “Ankara” notu düşülmüş ve Yıldırım’ı üzeri gazete kâğıtlarıyla kaplı bir masada tek başına yemek yerken gösteren bir fotoğraf ise Yeşil’in yaşayıp yaşamadığı konusundaki tartışmaları boyutlandırdı.  Masa üzerindeki gazete sayfalarında, kapanan Kanal 6 televizyonu tarafından 2002’de yayınlanan ve büyük tartışma yaratan Biri Bizi Gözetliyor programı ile ilgili bir ilanın bulunması dikkat çekti. Fotoğraf, bu tarihten çok daha önce öldürüldüğü sanılan Yeşil’in 2002’de yaşadığı şeklinde yorumlandı.