Siyaset Yıl boyu 25. saati aradı

Yıl boyu 25. saati aradı

22.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu geçen yıl 21 Ağustos’tan bu yana süren yoğun çalışmaları sırasında aralarında Musul Konsolosluğu krizi de bulunan birçok olayla karşılaşırken, 81 ilde de miting yaptı

Yıl boyu 25. saati aradı

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun adının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması üzerinden 1 yıl geçti. Davutoğlu, bir yıllık sürede Başbakanlık’ta yeni uygulamalar ile özel güvenlik ve çözüm süreci mekanizmalarını da hayata geçirdi. Bir yıllık sürede Davutoğlu, çok yoğun temposu ile de dikkati çekti. Davutoğlu, 1 yıllık süre boyunca büyükşehirlere iki kez giderken; haziran seçimlerinde 81 ile gitti, ancak seçimlerden tek başına iktidar çıkaramadı. Çevresindekilerin, “hoca” dediği Davutoğlu’nun en fazla kullandığı kelimeler olan, “epistemoloji, ontolojik, kadim, istişare, ahitleşme, vakur, tarihdaşlık” günlük siyaset dilinde yer almaya başladı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın bu görevine başlamadan önce Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan adayı olarak Ahmet Davutoğlu’nun isminin açıklanmasının üzerinden 1 yıl geçti. 21 Ağustos’ta isminin açıklanmasının ardından Ak Parti’nin 27 Ağustos’taki olağanüstü kongresinde genel başkanlığa seçilen Davutoğlu, 29 Ağustos’ta hükümeti kurarak Başbakan oldu. Aynı gün partisinin MYK’sında da revizyona giden Davutoğlu, 3 günlük sürede tüm ekibini yenilemiş oldu. Dışişleri bakanlığı ve Başbakanlığa başladığında kurmaylarına, “24 saat yetmiyorsa 25. saati yaratacaksınız” talimatı veren Davutoğlu’nun 1 yıllık dönemi de toplantılar, mitingler ve “istişare süreçleri” ile yoğun geçti.

Yenilikle başladı

Davutoğlu’nun ilk kararı 15 günde bir toplanan Bakanlar Kurulu’nu her hafta yapmak oldu. Çözüm süreci için 15 günde bir toplanmak üzere kendi başkanlığında yeni bir mekanizmayı hayata geçiren Davutoğlu, “Ulusal güvenlik mekanizması”nı da başlattı. Davutoğlu’nun 1 yıllık döneme sığdırdığı en önemli konulardan birisi ise Musul Başkonsolosluğu’nda çalışırken IŞİD tarafından kaçırılan 49 rehine oldu. Süreci yakından takip ettiğini ifade eden Davutoğlu, Bakü temasları sırasında rehinelerin kurtarıldığı bilgisini tüm Türkiye ile paylaştı ve rehineleri Şanlıurfa’dan alarak Ankara’ya getirdi. Rehine kurtarma operasyonun ardından 5 ay sonra ise IŞİD’in tehdidi altında olan Süleyman Şah Saygı Karakolu, gece yarısı düzenlenen bir operasyon ile Türkiye sınırına yakın bir noktaya taşındı.

Haberin Devamı

Her kesimle bir araya geldi

Davutoğlu, Bakanlar Kurulu’nun ilk toplantısında görev dağılımı yaparken Diyanet İşleri Başkanlığı’nı da kendisine bağlayarak yeni döneme ilişkin işaretleri verdi. Davutoğlu, Diyanet’in bazı önemli toplantılarına da katılmaya özen gösterdi. Davutoğlu, göreve geldikten sonra birçok bakanlık ve kurumu da ziyaret ederek, birifingler aldı.

Davutoğlu, Ak Parti döneminde Tunceli’ye giden ilk Başbakan olurken, Hacı Bektaş törenlerine de katılarak Alevilere mesaj verdi. Alevi kanaat önderleri ile bir araya gelen Davutoğlu, Romanlar, akademisyenler, kanaat önderleri ile de sık sık bir araya gelerek görüşlerini aldı. Genel seçimler öncesi 81 ile de giden Davutoğlu, seçimlerde partisini birinci yapmasına karşın tek başına iktidarı yakalayamadı.